Home » Hardlopen in de winter

Hardlopen in de winter

In de winter, zeker op de koude – natte en grijze dagen ben je eerder geneigd om lekker binnen op de bank te gaan zitten na een lange werkdag dan om te gaan hardlopen. Toch krijg je juist van de frisse lucht een flinke energieboost en kan het hardlopen in de winter ook als een uitlaatklep werken voor stress. Wel is het belangrijk om je goed aan te kleden wanneer je naar buiten gaat en extra aandacht te besteden aan een goed herstel.

Hardloopkleding voor de winter

Wanneer je in de winter naar buiten gaat om hard te lopen, ben je al snel geneigd om té veel kleding aan te trekken. Wanneer je buiten aan het hardlopen bent, krijg je het vaak al na een paar minuten lekker warm. Daarom is het al genoeg om een strakke onderlaag (baselayer) te dragen met een jack of een shirt met lange mouwen. Waar veel mensen wel verschillende lagen over elkaar heen dragen op het bovenlichaam om warm te blijven, worden de benen vaak vergeten. Het is juist slim om ook te zorgen dat je benen goed warm blijven, bijvoorbeeld door een dikkere hardlooptight te dragen.

banner

Stoffen die je kan dragen tijdens het hardlopen in de winter

Er zijn verschillende stoffen die geschikt zijn om te dragen tijdens het sporten in de winter. Wij hebben een aantal van deze stoffen op een rijtje gezet. Tijdens het shoppen van winterkleding kan het ook slim zijn om te kiezen voor kleding met ventilerende stukken. Loop je veel in de avond wanneer het donker is? Dan is het veilig om te kiezen voor kleding met fluorescerende details.

  • Lycra: Een stof die goed ademt.
  • Coolmax: Voert tijdens het zweten het vocht af.
  • Teflon: Waterdicht

Een stof die je beter kan vermijden is katoen. Deze stof blijft namelijk nat van het zweet. In de winter koelt jouw lichaam daardoor snel af.

Odlo en Craft winter (hardloop) kleding

Als je kijkt naar bekende merken die (onder-) kleding aanbieden die goed ademt en vocht afvoert bezetten Odlo, Craft zeker de bovenste plekken. Neemt dus ook zeker eens een kijkje bij de onderstaande producten en aanbiedingen.

Voorkom blessures

Een goede warming-up is in de winter misschien wel nog belangrijker dan in de lente of zomer. Begin wanneer het buiten koud is met een rustig tempo om goed op te warmen. Het kan ook helpen om kleinere stappen te zetten. Wanneer je dit doet loop je vaak efficiënter en is de belasting op (onder andere) de knieën minder groot. Rekken en strekken kan je het best doen na een rustig stukje hardlopen of aan het einde van de training. Blessures kan je ook voorkomen door met krachttraining jouw billen, core en benen sterker te maken.

Herstellen na de training

Na de training is het belangrijk om goed te herstellen. Veel mensen vergeten in de winter voldoende te drinken tijdens/na een training. Ook in de winter verlies je veel vocht tijdens het hardlopen, al valt het misschien minder erg op. Een maaltijd met een goede combinatie van eiwitten, koolhydraten en vetten zorgen voor een extra goed herstel. Door voeding te eten met voldoende eiwitten en vezels zit je ook nog eens langer vol. Eet bijvoorbeeld na je training in de ochtend een bakje eiwitrijke havermout.

nv-author-image

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *