Hoka One One Mach 4 review

Hoka One One Mach 4 Review

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Een aantal jaar geleden mocht ik voor het eerst een paar Hoka One One schoenen testen. Over deze hardloopschoenen had ik al veel gehoord maar ik had ze nog nooit gedragen. Na het testen van de Hoka One One Clifton 6 was ik meteen verkocht! Na deze review heb ik ook de Hoka One One Clifton 7 mogen testen en heb ik zelf de Hoka One One Bondi 6 aangeschaft. Inmiddels loopt de hele redactie van Triathlon365 op Hoka hardloopschoenen. Na het testen van de Hoka One One Clifton 6 en de Clifton 7 mochten wij nu een review schrijven over de Hoka One One Mach 4. Na een lange duurloop van 30 km, twee intervaltrainingen en wat losse loopjes hebben wij een goed beeld gekregen van deze nieuwe aanwinst in het Hoka assortiment.

Over de Hoka Mach 4

De Hoka One One Mach 4 is een schoen voor dagelijkse trainingen, wedstrijden en voor tempotrainingen. Wanneer je de schoen bekijkt valt de ProFly tussenzool meteen op. Hieraan kan je zien dat deze schoen valt onder de Fly-categorie. Onder de Fly-categorie vind je schoenen die gericht zijn op snelheid. De ProFly tussenzool zorgt voor zowel een responsief gevoel als een zachte landing door de demping. Naast de Fly-categorie heb je ook de Glide-categorie (schoenen met demping, een zacht gevoel en een goede afwikkeling) en de Sky-categorie (trailschoenen en all-terrain schoenen met demping en een betere grip).

Hoka Mach 4

  • Gewicht: Tussen de 192 en 232 gram
  • Neutrale hardloopschoen
Hoka One One Mach 4 review

Hoka One One Mach 4 kopen

Er zijn verschillende webwinkels waar je de Hoka One One Mach 4 kunt kopen. Er is een dames en een herenversie en je kan kiezen uit verschillende kleuren. Zo heb je een zwarte schoen met een witte zool of een opvallende lichtblauwe variant met donkerblauwe veters en details en een knalgele zool en knalgele details. In de onderstaande prijsvergelijker vind je een aantal webwinkels waar deze hardloopschoenen verkrijgbaar zijn. De prijzen worden dagelijks opgehaald waardoor je altijd op de hoogte bent van de beste aanbiedingen.

Hoka One One Mach 4 review: Eerste indruk

Na het lezen van de vele positieve reviews over de Hoka One One Mach 4 en het bekijken van verschillende YouTube video’s was ik enorm enthousiast om deze Hoka hardloopschoenen zelf te mogen testen. Het eerste wat mij opviel toen ik de schoen voor het eerst in mijn handen had was het lichte gewicht. Nóg lichter dan de Hoka Clifton 7! Ik was blij om te zien dat deze Hoka schoen – net als de Clifton 7 – een handige hoge “flap” op de hiel heeft waardoor je de schoenen makkelijk aan kan trekken. De “tong” van de schoen zit (net als bij de Clifton 7) met elastiek vast aan de zool. Hierdoor zit de schoen mooi aangesloten om je voet en verschuift de tong niet tijdens het hardlopen. Dit maakt dat je op de wreef van je voet eigenlijk geen last krijgt van schuurplekken of blaren. Ook de zool van deze Hoka hardloopschoen valt meteen op. Aan de achterzijde van de schoen steekt de zool iets uit en zie je een v-vormige inkeping. Dit ontwerp zorgt ervoor dat er genoeg demping is wanneer je op je hiel landt (bijvoorbeeld tijdens een afdaling). Ook zorgt het ontwerp ervoor dat je voeten netjes afwikkelen tijdens het hardlopen.

Hoka One One Mach 4 Review 2
Hoka One One Mach 4 Review 4
Hoka One One Mach 4 Review 5

Intervaltrainingen met de Hoka Mach 4

Sinds een aantal weken vul ik mijn rustige duurlooptrainingen aan met één à twee intervaltrainingen per week. Ik was erg benieuwd naar de intervaltrainingen met de Hoka One One Mach 4 schoenen. Zeker omdat er in meerdere reviews werd gesproken over de hoge responsiviteit van de schoen en omdat het een Fly-categorie Hoka schoen is. Deze categorie schoenen zijn voornamelijk gericht op snelheid. Tijdens het inlopen liep ik al snel harder dan mijn normale tempo zonder dat ik dit in eerste instantie doorhad. Ik merkte tijdens het lopen dat de schoenen nóg lichter zijn dan de Hoka One One Clifton 7 maar nog steeds die fijne demping hebben. Een verschil met de Clifton 7? De Mach 4 lijkt iets warmer te zijn dan de Hoka Clifton 7. Je ziet aan de bovenzijde ook minder grote ventilatiegaten in de stof.

Hoka One One Mach 4 review

Duurloop met de Hoka Mach 4

Na een aantal intervaltrainingen en rustige loopjes besloot ik de Mach 4 schoenen te dragen tijdens een lange duurloop van 30 km. Dit was de eerste duurloop langer dan 20 km dit jaar. Tijdens de duurloop had ik vanaf het begin tot het eind geen last van schuurplekken of blaren op mijn voeten. Ook bleven mijn benen vrij “fris” aanvoelen. Pas in de laatste drie kilometer werden mijn benen iets zwaarder. Tijdens de andere loopjes leek de maat van de schoenen helemaal perfect. Na deze loop had ik iets meer last van mijn tenen. Toen ik de maat vergeleek met de maat die ik heb van de Clifton 7 voelde ik dat ik in die schoen iets meer ruimte had aan de voorkant. Ik zou dus zeker adviseren om 2 verschillende maten te bestellen en te passen. De maat die je normaal draagt en een (half) maatje groter. Wanneer ik een iets grotere maat had gedragen had ik vrijwel zeker geen last gehad van mijn tenen. Bij mijn eerdere hardloopschoenen (van een ander merk dan Hoka One One) merkte ik na zo’n lange duurloop dat mijn voetzolen “branderig” aanvoelden en dat ik onderweg veel meer last had van blaren, schuurplekken en pijntjes in mijn benen. De dag na de duurloop had ik bijna geen spierpijn.

Hoka One One Mach 4 review

Mijn mening over de Hoka Mach 4

Nadat ik in verschillende reviews had gelezen dat de Mach 4 wordt gezien als de beste Hoka One One schoen van dit moment was ik erg benieuwd of deze schoen voor mij de Clifton 7 zou overtreffen. Voor mij kwamen deze schoenen – omdat ik net ben begonnen met het toevoegen van intervaltrainingen aan mijn trainingsschema – op het perfecte moment binnen. Ik merk namelijk dat ik tijdens tempotrainingen en intervaltrainingen het liefst de Hoka Mach 4 hardloopschoenen draag. Ze zijn nog lichter en reageren snel wanneer ik tempo ga maken. Wil je nog snellere schoenen? Dan wordt de Hoka One One Carbon X 2 vaak aangeraden. Tijdens duurlopen zitten de Mach 4 hardloopschoenen ook heerlijk, echter heb ik dan eigenlijk een half maatje groter nodig. De schoenen vallen (volgens veel lopers) iets smaller aan de voorkant en de stof zit iets strakker om de voet heen dan bij de Clifton 7. Voor nu gebruik ik de hardloopschoenen voornamelijk tijdens tempotrainingen en pak ik voor mijn (lange) duurlopen de Hoka Clifton 7. Het enige nadeel van de Mach 4? Ik heb het idee dat de schoenen iets warmer zijn en dat ze minder goed ademen dan de Clifton 7. De ventilatiegaten aan de bovenzijde zijn ook minder groot. Conclusie: De Mach 4 is weer een prachtige aanwinst voor het Hoka One One assortiment.

Hoka One One Mach 4 review
Optrimize

Categorie: Hardlopen

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: