Home » Hoka One One Clifton 6: Lichtgewicht mét demping

Hoka One One Clifton 6: Lichtgewicht mét demping

Hoka One One Clifton 6

Voor All4running hebben wij de Hoka One One Clifton 6 mogen testen. Ondanks de populariteit van deze schoen onder een grote groep hardlopers, hebben wij zelf nog nooit Hoka One One schoenen gedragen tijdens het hardlopen. Ons redactielid Puck testte de hardloopschoenen uit en liet hiervoor haar geliefde (en volledig afgedragen) Zoot Makaii schoenen en Asics Noosa Tri 10 schoenen staan.

Korte kennismaking met het merk Hoka One One

Het merk Hoka One One is minder bekend dan andere merken hardloopschoenen zoals Asics. Gek eigenlijk, veel hardlopers die de schoen dragen raken er zo verknocht aan dat ze bij het merk blijven! Jean-Luc Diard en Nicolas Mermoud ontwierpen de eerste Hoka One One schoenen voor zichzelf. Ze wilden schoenen waarmee je sneller kon afdalen en ontwierpen een schoen die ook nog eens sneller was in het algemeen. Als snel vroegen andere lopers ook naar de schoen en werd de schoen steeds populairder.

Kenmerken van de Hoka One One hardloopschoenen

De Hoka One One schoenen zijn anders dan andere hardloopschoenen vanwege het opvallende en afwijkende uiterlijk, de gedempte tussenzool (die de schoen níet zwaarder maakt), de geometrie van een laag hiel-teenstuk met unieke tussenzolen en het actieve voetframe dat ervoor zorgt dat de hiel en voet goed in het middenframe zitten. Verder zorgt het J-frame ervoor dat de binnenkant van de voet en de hiel worden ondersteund door compacter schuim. De ProFly-middenzool zorgt ervoor dat je comfortabel landt (het schuim op de hiel is zachter) maar dat je dankzij de stevigere demping schuin in een voorvoet wel snel kan afzetten.

Eerste indruk

De schoenen vallen meteen op en zijn anders dan de meeste andere hardloopschoenen. Dit heeft vooral te maken met de dikke zool. Waar veel mensen de schoen een paar jaar geleden als “lelijk” zouden hebben bestempeld, is de schoen nu eigenlijk helemaal “on-trend”. De populariteit van de “ugly” (dad) sneaker is sinds de Balenciaga Triple S sneakers steeds populairder geworden, met als gevolg de terugkeer van onder andere de Buffalo Spice Girls sneakers en de grove MAG schoenen.

De Hoka One One Clifton 6 is verkrijgbaar in een mannenmodel in de kleuren rood met witte zool, zwart met witte zool en (onze favoriet, want als je dan toch opvalt dan ook qua kleur!) en felblauw met knalgele zool. Het vrouwenmodel is er in twee verschillende kleuren, in een licht met donkerblauwe kleur en lichtblauwe zool en een oranje/roze kleur met witte zool.

Hoka One One Clifton 6

Bij de meeste schoenen zie je aan de buitenkant al of je loopt op veel demping of dat het een lichte wedstrijdschoen is. Bij deze schoen konden we het eigenlijk bijna niet voorspellen, hierdoor waren we erg benieuwd naar het gevoel van de schoen tijdens het hardlopen.

Even kennismaken: Dit is de Hoka One One Clifton 6 schoen

Even kennismaken met de schoen die wij gaan testen, de Hoka One One Clifton 6 schoenen. De Hoka One One Clifton 6 is een neutrale hardloopschoen. De schoen is lichtgewicht en weegt slechts 255 gram. Ondanks dat de schoenen niet veel wegen, bieden ze veel demping waardoor de schoenen zacht aanvoelen en schokken voor een deel op kunnen vangen. Ook zorgt de speciale opbouw van de schoen ervoor dat de afwikkeling wordt gestimuleerd.

Hoka One One Clifton 6 schoen uitgetest

Voordat ik, Puck, de Hoka One One Clifton 6 ging uittesten was ik enorm benieuwd naar deze (voor mij onbekende) schoen. Op internet las en bekeek ik alles wat er geschreven en gezegd werd over deze hardloopschoenen. Een review op YouTube van Jamison Michael maakte mij erg nieuwsgierig, wordt dit mijn nieuwe favoriete schoen nu ik (helaas ☹) afscheid moet gaan nemen van mijn versleten Zoot Makai hardloopschoenen? Jamison Michael zei in zijn video namelijk: “Hoka you finally did it! Do not change it. Do not mess with it. You got it, let’s please keep it this way.” Dat belooft wat!

Mijn oude hardloopschoenen

De afgelopen jaren heb ik vooral gelopen op lichte en snelle schoenen zoals de Zoot Makai en de Asics Noosa Tri 10 schoenen. Deze schoenen liepen/lopen ontzettend fijn. Vanwege knieklachten wilde ik graag een keer hardloopschoenen proberen met meer demping zodat die de schokken (deels) konden opvangen. Daarom heb ik een tijd geleden, na het inwinnen van advies, Asics schoenen gekocht met héél véél demping. Helaas was dit geen succes, de schoenen waren een stuk zwaarder dan ik gewend was en ik heb ze uiteindelijk maar twee keer gedragen.

Ervaring met de Hoka One One Clifton 6

Oké, ik zeg het maar meteen, ik ben om. De Hoka One One Clifton 6 schoenen zijn mijn nieuwe favoriete hardloopschoenen. Vanaf het moment dat ik ze voor het eerst aan mijn voeten had ben ik fan. Mijn voeten vallen zo in het voetbed dat ik er tijdens het hardlopen niet in schuif. De schoen ademt goed (zelfs tijdens de absurd warme dagen vorige week, waarin ik de schoenen voor het eerst heb uitgeprobeerd). En dan het mooiste: De schoenen zijn enorm licht (zo licht als mijn snelle wedstrijdschoenen) maar bieden wel veel demping, het voelt alsof je op wolkjes loopt. Dankzij het lichte gewicht en de speciale middenzool kan je comfortabel landen maar toch snel afzetten en hierdoor blijft het (ondanks de demping) een snelle schoen.

Dit is mijn ervaring met de Hoka One One Clifton 6 schoen. Natuurlijk heeft iedere loper zo zijn voorkeuren en wensen. Toch zou ik zeker aanraden om eens schoenen te passen van het merk Hoka One One, een schoen die qua pasvorm en andere kenmerken enorm verschilt van andere hardloopschoenen op de markt.

Hoka One One Clifton 6

Bekijk en/of koop de Hoka One One Clifton 6 hardloopschoenen op All4running

De schoen valt niet groter of kleiner dan normaal. Je kan de hardloopschoenen dus bestellen in je eigen maat. Bestel je de hardloopschoenen in de webshop van All4running op een werkdag voor 21.00 én zijn ze op voorraad? Dan heb je de schoenen de volgende dag al in huis! Bij een bestelling vanaf 50 euro betaal je geen verzendkosten.

nv-author-image

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.