Wedstrijdgewicht

Tijdens een wedstrijd wil je als triatleet het liefst zo min mogelijk onnodige ballast meeslepen. Om het gewicht dat je meedraagt te beperken kan je kijken naar het materiaal dat je gebruikt, maar ook naar jouw eigen gewicht. Wat is de betekenis van wedstrijdgewicht en hoe bereik je dit gewicht?

Wat is wedstrijdgewicht?

Wedstrijdgewicht is het gewicht dat ideaal is om tijdens een wedstrijd te wegen. Dit gewicht ligt vaak lager dan jouw normale gewicht. Het is ook niet de bedoeling dat je het hele jaar door op je wedstrijdgewicht bent. Op de wedstrijddag wil je zo min mogelijk (extra) gewicht meeslepen. Wel wil je dat jouw lichaam genoeg energie binnenkrijgt en dat je een gezond vetpercentage hebt zodat je genoeg kracht hebt om een goede prestatie neer te kunnen zetten. Jezelf uithongeren is dan ook onverstandig!

Wedstrijdgewicht

Wedstrijdgewicht calculator

Op internet zijn verschillende calculator tools te vinden waarmee jij jouw ideale gewicht kunt berekenen. Vaak valt dit gewicht binnen een bepaalde marge. Is dit iets wat je klakkeloos moet volgen? Wij vinden van niet. Zeker omdat er bij de verschillende calculators een ander gewicht uit kan komen. Ieder lichaam is anders. Het bereiken van dit gewicht is niet voor iedereen verstandig. Zeker niet als je jezelf moet uithongeren of wanneer je bij dit gewicht een ongezond laag vetpercentage hebt en daardoor niet optimaal kan presteren. Heb je meer spiermassa? Dan wegen deze spieren zwaarder dan vet. Hier moet je ook rekening mee houden.

Bekijk meer blogs over wedstrijdgewicht

Wil je meer lezen over wedstrijdgewicht op Triathlon365? Bekijk dan de onderstaande blogs!

Hoe bereik je het juiste gewicht?

Vaak moet je om het juiste gewicht te bereiken wat kilo’s kwijtraken. Matt Fitzgerald heeft het boek Racing Weight “How to get lean for peak performance” geschreven. Dit is een boek voor triatleten, wielrenners en hardlopers. Je krijgt tips om af te vallen zonder dat jouw trainingen en prestaties hier onder lijden. Hieronder vind je een aantal punten waar aandacht aan wordt geschonken in dit boek:

  • Verbeteren van de kwaliteit van jouw dieet
  • Eetlust beheersen
  • Timing van het eten gedurende de dag
  • Gewicht en prestaties in de gaten houden
  • Balans krijgen in de energiebronnen
  • Gewicht behalen en behouden
  • Eetdagboeken bekijken van 18 verschillende professionele atleten

Racing Weight E-book

14,53
Bol.com
Prijs gecheckt op 17 juli 2024 13:23

Amazon

Racing Weight Quick Start Guide: A 4-Week Weight-Loss Plan for Endurance Athletes

18,84
3 nieuw vanaf €18,84
3 tweedehands vanaf €6,98
Gratis verzending
Amazon.nl
Prijs gecheckt op 17 juli 2024 13:23

Eventueel kan je ook het Racing Weight Cookbook aanschaffen. Vol met gezonde en lichte recepten.

Racing Weight Cookbook E-book

19,00
Bol.com
Prijs gecheckt op 17 juli 2024 13:23
Deel dit artikel op: