Smart bike voor triatleten

Smart bike voor triatleten

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Een smart bike is voor triatleten en voor fietsers een zeer interessante en vrij nieuwe soort fietstrainer. Waar de smart bike het uiterlijk heeft van een zeer luxe indoorfiets, kan je hem eigenlijk beter vergelijken met een fietstrainer inclusief fiets. Dit is ook meteen het eerste voordeel van de smart bike. Jouw racefiets of tijdritfiets staat namelijk altijd klaar om mee naar buiten te gaan. Je hoeft hem niet eerst los te “koppelen” van de fietstrainer wanneer het mooi weer is om buiten te fietsen. In deze blog vertellen we meer over de smart bike voor triatleten, en bekijken we meerdere bekende smart bikes.

Wat is een smart bike?

Een smart bike kan je het best vergelijken met een fietstrainer inclusief fiets. Smart bikes kan je koppelen aan applicaties zoals Zwift. Wanneer je fietst op bijvoorbeeld Zwift wordt de weerstand automatisch aangepast op de smart bike.

De voordelen van een smart bike voor triatleten

Het gebruik van een smart bike heeft verschillende voordelen voor triatleten. Het eerste voordeel is dat jouw racefiets of tijdritfiets niet meer op de fietstrainer hoeft te zetten. Wanneer het lekker weer is om buiten te fietsen dan is jouw fiets er altijd meteen klaar voor! Andersom is er ook altijd een mogelijkheid om lekker binnen te fietsen zonder veel gedoe. Verder kan je de meeste smart bikes precies zo instellen als jouw tijdritfiets of racefiets. Het is dus ook mogelijk om in een tijdrithouding op de smart bike te zitten. Heb jij een triathlon gepland buiten Nederland? Dan kan je met behulp van apps zoals Zwift ook in “bergachtige” gebieden trainen. De smart bikes kunnen namelijk behoorlijke hellingspercentages nabootsen.

Smart bike kopen

Er zijn al een aantal soorten smart bikes te vinden in verschillende webwinkels. De smart bikes vallen onder de hogere prijsklasse. Toch kunnen de prijzen van de verschillende soorten smart bikes wel variëren. Wij zijn erg benieuwd hoeveel nieuwe modellen smart bikes er de komende jaren aan deze lijst toegevoegd kunnen worden en hoe de ontwikkeling van deze smart bikes eruit gaat zien.

Wahoo KICKR Bike

Bekijk de Wahoo KICKR Bike bij Betersport.nl

De Wahoo KICKR Bike is misschien wel de meest bekende smart bike van dit moment. Het fietsen op deze smart bike voelt heel realistisch aan. Hierdoor kan je zeer gericht trainen, ook voor wedstrijden in bergachtige of heuvelachtige gebieden. De trainer is extreem nauwkeurig in het meten van vermogen, hij wijkt namelijk minder dan 1% af. Op de Wahoo KICKR Bike kan je hellingen beklimmen met een stijgingspercentage van maximaal 20%. Bij beklimmingen beweegt de smart bike zo dat het lijkt alsof je aan het klimmen bent. Ook kan hij afdalingen van -15% nabootsen. Je kan de Wahoo KICKR Bike makkelijk koppelen aan andere Wahoo producten zoals de Wahoo KICKR Headwind en de Wahoo ELEMNT GPS fietscomputers, zoals de Wahoo ELEMNT Roam. Door de virtuele schakeltechnologie lijkt het fietsen precies op het fietsen met de groepset van SRAM, Shimano en Campagnolo. De Wahoo KICKR Bike is zeer stabiel waardoor je ook alles kan geven tijdens een sprint op Zwift.

Amazon

Wahoo Indoor Smart Fietstrainer KICKR Bike Indoor Trainer

Amazon.nl

Kenmerken

  • Geoptimaliseerde zwenkwieltechnologie: de KICKR Bike bestaat uit een 5,89 kg vliegwiel en een verbeterde aandrijving, die ongeëvenaarde nauwkeurigheid, reactievermogen en realisme bij de indoortraining biedt.
  • Bijna stille bediening: de evenwichtige, met riem aangedreven motor van de KICKR Bik: hij bevat jarenlang technische kennis voor een bijna geruisloze rijervaring.
  • Gecontroleerde weerstand. Bij verbinding met je smartphone, tablet of computer wordt de weerstand van de KICKR BIKE automatisch ingesteld via je favoriete app of -software.
  • Realistisch rijgevoel: het vliegwiel van de KICKR Bike en de verbeterde aandrijving bieden een innovatieve technologie, die de prestaties en massaiteit van het fietsen in de open lucht naboot.
  • Verandering van het beeld in realtime: de KICKR Bike simuleert hellingen in real-time doordat het niet alleen weerstandsveranderingen mogelijk maakt, maar het wiel ook fysiek optillen en afverlaagt om hellingen van maximaal 20% en hellingen van maximaal -15% a.

Tacx NEO Bike Smart

Bekijk de Tacx NEO Bike Smart bij Betersport.nl

Op nummer 2 van de meest bekende smart bikes op dit moment staat de Tacx NEO Bike Smart. Het prijsverschil tussen de Wahoo KICKR Bike en de Tacx NEO Bike Smart is aanzienlijk. De Tacx NEO Bike Smart is bijna 1000 euro goedkoper dan de Wahoo KICKR Bike. Ook de Tacx NEO Bike Smart is weer minder dan 1% nauwkeurig. Deze smart bike kan een helling met een stijgingspercentage tot 25% nabootsen. Ook kan hij een vermogen aan tot 2200 Watt. Het vermogen van zowel het rechter- als het linkerbeen kunnen worden geanalyseerd. Doordat je veel dingen aan kan passen aan de smart bike kan je dezelfde positie nabootsen als op jouw racefiets of triathlonfiets. Net als bij de Wahoo smart bike kan door middel van het schakelmechanisme het gevoel van een fietsketting worden nagebootst. Deze smart bike kan je koppelen aan verschillende apps zoals Zwift, TrainerRoad, Kinomap, Bkool of Tacx trainingssoftware. De verbinding met deze traningssoftware gaat via ANT+ of Bluetooth.

Tacx NEO Smart Bike

Stages SB20 Smart Bike

De Stages SB20 Smart Bike is iets minder bekend dan de twee bovenstaande smart bikes. Toch was dit misschien wel het eerste merk dat een smart bike op de markt heeft gebracht. Qua prijs ligt de Stages SB20 Smart Bike tussen de Wahoo en de Tacx smart bikes. Stages is vooral bekend als merk dat kwalitatief hoogstaande indoor cycling bike op de markt brengt. Deze smart bike kan je koppelen aan trainingssoftware zoals The Sufferfest, TrainerRoad, Stages Power en Zwift. Hij kan een vermogen aan van maximaal 2200 Watt. Ook kan hij hellingen simuleren van maar liefst 25%. Je kan elke schakelknop op deze smart bike afzonderlijk instellen en je kan jouw favoriete tandwielverhouding kiezen. Op de Stages SB20 Smart Bike kan je jouw apparaten opladen tijdens de rit in de twee oplaadpoorten. In de smart bike is een dual side powermeter geïntegreerd waardoor je het vermogen kan aflezen van zowel het linker- als het rechterbeen. De Stages Gen 3 Dual Sided Powermeter wordt ook gebruik door profpelotons.

TrueKinetix TrueBike

TrueKinetix is een Nederlands merk dat is opgezet door de Nederlandse triatleet Bas van Rens. Toen hij aan het trainen was voor het triathlon wereldkampioenschap in Kona vond hij dat de indoor trainingen op de fiets totaal niet realistisch aanvoelden. Stapje voor stapje besloot hij zijn eigen indoor bike te ontwerpen. Dit werd zo’n groot succes dat hij zijn eigen bedrijf (TrueKinetix) met meerdere werknemers is begonnen. De smart bike die TrueKinetix op de markt heeft gebracht is de TrueBike. De weerstand die je ervaart tijdens het fietsen op de weg wordt zeer realistisch nagebootst op de TrueBike. Ook de TrueBike kan je verbinden met trainingssoftware zoals Zwift. In deze smart bike zit ook een vermogensmeter verwerkt. Opvallend is het smalle frame van de TrueBike. Over de eerdere smart bikes lees je in reviews regelmatig dat het frame iets te breed is waardoor je er tijdens het fietsen soms langs schuurt.

Optrimize


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid. Wil je reageren op deze blog? Dat kan via onze contactpagina!


Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.