Home » Trailrunning als off-season training

Trailrunning als off-season training

trailrunning

Er wordt vaak aangeraden om, wanneer je buiten het wedstrijd/trainingsseizoen fit wilt blijven, de standaard zwem-, fiets- en looptrainingen aan te vullen (of tijdelijk te vervangen) met een ander soort trainingen. De looptrainingen op de weg of op de baan kan je bijvoorbeeld aanvullen of vervangen door aan trailrunning te doen. Maar wat is trailrunning eigenlijk?

Wat is trailrunning?

Wat het mountainbiken is voor de fietswereld, is het trailrunning voor het hardlopen. Trailrunning is het hardlopen over onverharde paden door de natuur. Het gaat bij trailrunning niet altijd om het neerzetten van een snelle tijd. Belangrijker is het genieten van de natuur en het buiten zijn. Er worden ook regelmatig wedstrijden georganiseerd over lange afstanden (over de 40 km), soms wel richting de 200 km. Ultra-trail wedstrijden worden ze genoemd.

Trailrunning in Nederland en in het buitenland

In Nederland worden er het hele jaar offroad hardloopevenementen georganiseerd. Wil je zelf gaan hardlopen? Dan kan je met behulp van verschillende GPS-coördinaten routes volgen. Ook zijn er in bepaalde (natuur)gebieden verschillende routes uitgezet. Mud Sweat Trails heeft samen met NS routes ontwikkeld, je loopt dan van station naar station.
Ook in het buitenland zijn er prachtige routes en evenementen voor trailrunning, dichterbij (bijvoorbeeld in de Ardennen) en verder weg (in de Alpen of Pyreneeën).

Speciale hardloopschoenen

Voor trailrunning wordt er vaak aangeraden om speciale hardloopschoenen te dragen. De hardloopschoenen bevatten minder demping omdat je vaak over een zachtere ondergrond loopt. Verder zijn deze speciale schoenen beter bestand tegen water en vocht, het lopen over modderige paden en door plassen is zo geen probleem meer. Ook zijn de zolen vaak steviger en bevatten ze noppen of meer structuur zodat je ook op glibberige stukken meer grip hebt. Een bekend merk voor offroad-hardloopschoenen is Salomon.

Accessoires voor trailrunning

Wanneer je gaat hardlopen is het extra belangrijk om goed voorzien te zijn van voldoende water en eten. Er zijn speciale rugzakken verkrijgbaar waar je je watervoorraad voor onderweg in kan bewaren en waar je via een speciale slang tijdens het hardlopen uit kan drinken. Ook heb je speciale heupbanden met ruimte voor gelletjes, een energiereep en een bidon of meerdere kleine waterflesjes. Ook zijn er speciale “zachte” waterflessen die minder ruimte innemen.

rugzak water

Verder kan je een speciaal GPS wandel navigatie-apparaat gebruiken om GPS-routes op te downloaden. De prijzen van bijvoorbeeld een Garmin Etrex 10 beginnen bij 99 euro.

Wandelnavigatie

Offroad triathlon en cross duathlon

Mocht je nou besmet zijn geraakt met het trailrunning-virus kan je ook altijd een offroad triathlon of een cross duathlon overwegen. Een triathlon maar dan met trailrunning en mountainbiken of een duathlon met mountainbiken en offroad hardlopen. Erg bekend zijn de Xterra triathlons en trailrun wedstrijden die worden georganiseerd over de hele wereld. Ook in Nederland kan je deelnemen aan een Xterra triathlon. Deze offroad triathlon vind op 14 september 2019 plaats op Ameland. Je zwemt in de Waddenzee en fietst en loopt door het bos en de duinen.

nv-author-image

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.