Aanbieding: Garmin Forerunner 735XT bij Bol.com - #1 in beste prijs/kwaliteit

Triathlon in Australië? Zo vraag je een visum aan!

Visum Australië

Wat hebben de Australische plaatsen Sunshine Coast, Cairns, Port Macquarie met elkaar gemeen? Juist: Er worden er elk jaar grote triathlonwedstrijden georganiseerd. Voor veel triatleten is het een droom om mee te mogen doen aan een triathlon in Australië. Naast de nodige sportieve voorbereidingen dien je ook rekening te houden met het boeken van een ticket en een visum voor Australië. Regel je geen visum, dan sta je met je fiets en sportspullen voor niets op Schiphol met een duur vliegticket in je handen. Een visum geeft toegang tot een land om er te reizen of er te verblijven voor een bepaalde duur. Hoe werkt zo’n visumaanvraag voor het land precies? In deze blog bekijken we gave triathlonwedstrijden Down Under en opties om een visum aan te vragen!

Australië ontdekken

De meeste mensen ontdekken het land Down Under met de auto, camper of backpackersbus. Natuurlijk zijn dit prima opties om dit ruige, prachtige en bijzondere land te ontdekken. Regel een visum en vlieg naar Sydney en je rijdt binnen een paar uur naar de Blue Mountains. Of verblijf een nacht in Snowy River National Park om daarna door te rijden naar de wereldberoemde Great Ocean Road. Aan de andere kant van het land vind je Perth, van waaruit je de ruige westkust kan ontdekken. Een stukje ten noorden van Cairns bevinden zich prachtige tropische regenwouden en witte stranden. Toch is niets zo leuk als een land ontdekken tijdens een triathlon. 

Triathlonwedstrijden in Australië

Je maakt kennis met de ruige omstandigheden, fietst door prachtige natuurgebieden, rent langs parelwitte stranden en aan het einde van de rit staat er vast iemand klaar voor een paar stubbies (blikjes bier). In Australië worden honderden wedstrijden georganiseerd. De volgende wedstrijden vallen onder de bekendste en/of mooiste triathlons van het land*: 

 • Nepean Triathlon NSW
 • Noosa Triathlon Multi Sport Festival QLD
 • Hell Of The West at Goondiwindi QLD
 • Perth Triathlon Elizabeth Quay WA
 • Coles Bay Half Triathlon TAS
 • Gold Coast Triathlon QLD
 • Byron Bay Triathlon NSW
 • Gatorade Triathlon Series

*Sommige wedstrijden vinden niet jaarlijks plaats

Hoe regel je een visum? 

Als sporter wil je zo relaxed mogelijk toewerken naar je triathlonwedstrijd in het buitenland. Zorg dus dat je op tijd al de nodige voorbereiding treft. Een visum voor Australië aanvragen hoort natuurlijk bij een goede voorbereiding voor wedstrijd in het land. Een aanvraag indienen kan eenvoudig online.

 1. Je vult online het aanvraagformulier in (5 minuten werk)
 2. Reken de kosten voor de aanvraag af met bijvoorbeeld iDEAL
 3. Je ontvangt snel je visum in de mailbox. Spoedaanvragen worden vaak al binnen een uur verwerkt.

Krijgt iedereen zomaar toegang tot het land? 

Nee. Aan het aanvragen van het felbegeerde toegangsdocument zijn een aantal eisen verbonden. Gelukkig is dit voor de meest mensen geen enkel probleem om aan de visumvoorwaarden voor een reis naar Australië te voldoen. Er worden meerdere voorwaarden gesteld die vallen onder de volgende categorieën: 

 • De reden van de reis (zakelijk, als toerist, bezoek aan familie etc.) 
 • Voorwaarden omtrent uw gezondheid
 • Voorwaarden omtrent gedrag
 • Paspoortvoorwaarden

De aanvraag regelen: Video

In de onderstaande video kun je goed zien hoe een aanvraag werkt. Zo zie je dat het eigenlijk enorm eenvoudig is! 

Welk visum nodig voor een triathlonwedstrijd in Australië? 

Je hebt verschillende soorten visa om het land binnen te komen. Voor een wedstrijd vraag je een Australisch toeristenvisum ETA kort verblijf of een eVisitor visum. De laatste variant wordt het meest aangevraagd. De afkorting ETA staat voor het Engelse Electronic Travel Authority. Dit systeem wordt gezien als het meest gestroomlijnde visumautorisatiesysteem ter wereld. Je hebt dan geen gekke stempels of een hoop formulieren nodig om het land in te mogen. 

Ga je alleen voor de wedstrijd naar het land en plak je er bijvoorbeeld een korte vakantie aan vast? Dan voldoet een eVisitor vaak prima. Je kan dan maximaal drie maanden in het land verblijven. Tijd genoeg dus om een triathlon (of twee) te voltooien en nog wat van het land te bekijken! 

Met spoed een aanvraag indienen

Oeps! Je hebt je helemaal gefocust op de wedstrijdvoorbereiding en bent vergeten een visum te regelen. Je gaat net zoals enorm veel Nederlanders onvoorbereid op reis. Niet al te slim, maar gelukkig kun je ook met spoed een visum krijgen. Een aanvraag en goedkeuring is dan meestal binnen een uur geregeld. Je moet altijd een geldig visum hebben tijdens het inchecken op je vlucht naar Australië. Als dat allemaal geregeld is, kan de pret beginnen!

Voor je het weet sta je aan de finish van een prachtige wedstrijd in Australië “Aussie Aussie Aussie, Oi Oi Oi” te schreeuwen!

Ook interessant
Sportmedische onderzoekscentra in Nederland