Aanbieding: Sanbo Massage Gun: Bekijk de deal

Fietstrainer: Veelgestelde vragen over het instellen en het gebruik

fietstrainer
Photo by Thomas Jarrand on Unsplash

In deze tijd zullen er vast meer triatleten zijn die zo veel mogelijk binnen trainen. Wanneer je een fietstrainer hebt aangeschaft of onder het stof vandaan hebt gehaald kost het vaak best even wat tijd voordat alles op de juiste manier is ingesteld. Uiteraard is het vervelend als je bij ieder “probleem” weer moet zoeken naar de juiste oplossing. Wij hebben een lijst gemaakt met de dingen waar veel atleten tegenaan liepen bij het instellen van de fietstrainer.

Wat is de omtrek van het wiel?

Om tijdens het fietsen op de fietstrainer de juiste snelheid te kunnen zien op je sporthorloge en op verschillende apps is het belangrijk om de omtrek van het wiel in te voeren. Hiervoor moet eerst de omtrek van de band bekend zijn. De bandmaat vind je aan de buitenkant van de band. Wanneer je zoekt op wielomtrek racefiets vind je tabellen met de wieldiameter in inches en de wielmaat in mm. De wielmaat in mm kan je invullen bij de omtrek van het wiel.
LET OP: Bij sommige fietstrainer merken moet je dit getal eerst delen door een ander getal. Bij de Elite Kura Muin deel je het getal eerst door 3,43 alvorens je het invult.

Kalibreren werkt niet, wat nu?

Op sommige fietstrainers kan ook het vermogen wat geleverd wordt gemeten worden. Hiervoor moet je vaak eerst kalibreren. Het kalibreren gaat vaak via de app die hoort bij de fietstrainer. Kalibreren moet je regelmatig doen, het kan per merk verschillen hoe vaak. Bij de Elite fietstrainers wordt er aangeraden om eens in de 3 à 4 weken te kalibreren. Ook is het belangrijk om te kijken of je bij jouw fietstrainer eerst even moet fietsen als warming-up voor het kalibreren. Maar wat nou als het kalibreren niet werkt?

  • Vul de juiste wielomtrek in
  • Sensoren verwijderen in het configuratiescherm en opnieuw toevoegen
  • In plaats van ANT+ gebruik maken van Bluetooth of andersom
  • Kalibreren via de mobiele app in plaats van pc/laptop

Snelheid op de fietstrainer klopt niet, wat zijn de oplossingen?

Oké, je hebt de fiets ingesteld en je kan gaan trainen. Niets is frustrerender dan te merken dat de snelheid (wanneer deze kan worden weergegeven bij de fietstrainer die je gebruikt) niet klopt. Voluit fietsen en dan maar 23 km per uur halen? Argh! Hoe los je dit probleem op? Ten eerste is het slim om te kijken of je de wielomtrek goed hebt ingevuld. Ook is het handig om de fiets te kalibreren.

Hoe koppel ik een sporthorloge of andere sensor aan de fietstrainer?

Er zijn tegenwoordig veel fietstrainers op de markt die je kan koppelen met bijvoorbeeld een sporthorloge of een laptop. Dit is makkelijk want zo kan je de trainingsgegevens makkelijk bekijken na de training en je progressie volgen. De koppeling gaat vaak via Bluetooth of ANT+. Vaak gaat de koppeling met een pc of laptop via ANT+. Let er op dat je hiervoor een speciale ANT+ dongel nodig hebt.

Uitgelichte afbeelding: Photo by Thomas Jarrand on Unsplash

Bekijk fietstrainers en accessoires

Ook interessant
Gel-Kayano 5 OG
De klassieker onder de hardloopschoenen: De Gel-Kayano 5 OG