Triathlon tijdens menstruatie

triathlon tijdens de menstruatie

Als vrouw zijnde kan het gebeuren dat je tijdens een triathlonwedstrijd ongesteld bent. Natuurlijk wil je zo min mogelijk tijd verliezen tijdens de wedstrijd door dit “vrouwenongemak”. Het doen van een triathlon tijdens de menstruatie kan echter prima!

Een complete paklijst

Zorg dat je altijd goed voorbereid bent tijdens een wedstrijddag. Neem dus ook altijd spullen mee voor als je ongesteld bent (of wordt) tijdens een triathlonwedstrijd. Denk bijvoorbeeld aan tampons, een menstruatiecup en een pijnstiller zoals Aleve voor als je erg veel last hebt van rug- en buikpijn.

Pil doorslikken tijdens menstruatie

Wanneer je de pil slikt en ongesteld wordt in de week van de triathlon kan je de pil eventueel doorslikken in de week van de wedstrijd. Lees de bijsluiter van de pil die je slikt, of maak een afspraak bij de huisarts voor meer informatie over het doorslikken van de pil en sporten tijdens de menstruatie. Tegenwoordig zijn er echter steeds meer vrouwen die een andere vorm van anticonceptie gebruiken en die dus niet de pil kunnen doorslikken. Hieronder lees je tips voor wanneer je ongesteld bent tijdens de wedstrijd.

Triathlon tijdens menstruatie, wat nu?

Er zijn steeds meer vrouwen die ervoor kiezen om geen hormonale anticonceptie te gebruiken. Dit heeft verschillende voordelen, een nadeel is dat je niet de pil kan doorslikken zodat je niet ongesteld wordt. Je kan er dan voor kiezen om een tampon te dragen of om een menstruatiecup te dragen.

Tijdens een triathlon kan je een tampon dragen. Het nadeel is je na het zwemmen de tampon eigenlijk moet vervangen. Een tampon kan namelijk vollopen met water en hierdoor zijn werking verliezen. Zonde van de tijd tijdens een kortere triathlon! Ook tijdens een lange(re) triathlon moet je de tampon met regelmaat verwisselen wat weer tijd kost.

De menstruatiecup hoef je minder vaak te vervangen (vaak rond de 8 uur) en kan je ook na het zwemmen inhouden. Er zijn veel vrouwen die zweren bij een menstruatiecup, ook omdat het beter voor het milieu is en goedkoper is dan het gebruik van tampons en maandverband. Er zijn verschillende menstruatiecups verkrijgbaar, wegwerpvarianten en recyclebare varianten. Het is wel goed om voor een triathlon eerst de cups uit te proberen zodat je er vertrouwd mee bent.

Vrouwelijke triathloncoaching

Het kan zijn dat je het als vrouw prettiger vindt om een vrouwelijke triathloncoach te hebben om deze zaken te kunnen bespreken. Gelukkig zijn er genoeg vrouwelijke triathloncoaches die jou kunnen helpen. Vaak is het echter wel zo dat ook de mannelijke triathloncoaches zich in het onderwerp verdiept hebben en jou ook op dit vlak goed kunnen begeleiden. In de cyclus van de vrouw verandert er ook van alles op het gebied van voedingsbehoeften en hoe de trainingen aanvoelen.

Banner onder


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Plaats een reactie