Racefiets mee in het vliegtuig: Inpakken, regels en prijzen

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Ga je op vakantie met het vliegtuig en wil je toch door blijven trainen? Doe je mee aan een triathlon in het buitenland of ga je juist op triathlon trainingskamp? Dan is het erg fijn om gewoon op je eigen racefiets of triathlonfiets te kunnen rijden. Als je gaat reizen met het vliegtuig, moet jouw fiets mee in het ruim. Hier zijn natuurlijk kosten aan verbonden. In dit artikel lees je alles over het verpakken van de fiets (doos, hoes of grote sok?), de regels van de verschillende vliegmaatschappijen en de kosten van het vervoeren van een racefiets met het vliegtuig.

Manieren van verpakken

Helaas kun je niet zomaar het vliegtuig binnenlopen met je racefiets aan de hand, zoals bijvoorbeeld wel in de trein. De fiets gaat mee in het ruim van het vliegtuig. Het blijft toch altijd weer hopen dat de fiets geen schade oploopt en dat het bagagepersoneel er zorgvuldig mee omgaat. Zelf kun je er voor zorgen om de fiets zo goed mogelijk te verpakken. Er zijn meerdere opties om een racefiets of triathlonfiets mee te nemen in het vliegtuig. De twee bekendste opties zijn in een fietsdoos en een fietshoes.

Fietsdoos

De fietsdoos kun je kopen bij de balie in Schiphol voor afwijkende bagage, maar soms ook gratis afhalen (of tegen een kleine vergoeding) bij een fietsenwinkel in de buurt. Wij raden aan om de fiets van tevoren in te pakken en niet pas op Schiphol te beginnen met het uit elkaar halen van de fiets en verpakken voor de vlucht!

Voordelen:

 • Steviger
 • Goedkoper
 • Vaak gratis af te halen in een fietsenwinkel

Nadelen:

 • Wordt door het bagagepersoneel gebruikt om te stapelen tussen andere voorwerpen vanwege de handige vorm.
 • Lastiger zelf te vervoeren
Fietsdoos
Bron: https://www.flickr.com/photos/theslowlane/21526108696/

Fietshoes

Een fietshoes kun je bij meerdere winkels kopen. Vrijwel elke ANWB winkel verkoopt dit soort hoezen. Ook zijn er bij diverse speciaalzaken hoezen te koop waarmee je een fiets goed kan vervoeren in het luchtruim. Bekijk voordat je gaat vliegen wel goed de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij!

Voordelen:

 • Herbruikbaar
 • Makkelijker zelf te vervoeren
 • Wielen steken eronder uit. Jij en het bagagepersoneel kunnen er mee rijden
 • De fiets is deels zichtbaar. Er wordt dan wellicht voorzichtiger mee omgegaan.

Nadelen:

 • Sommige luchtvaartmaatschappijen accepteren alleen een fietsdoos
 • Minder stevig dan een fietsdoos

Een fiets inpakken: voorbeelden in een video

In de onderstaande video zie je een voorbeeld van iemand die zijn fiets in een fietshoes inpakt. Je ziet de verschillende stappen die ondernomen moeten worden en welke onderdelen je los moet maken.

De Vakantiefietser heeft een zeer vermakelijk en duidelijke video instructie gemaakt. Hierin zie je hoe je een fiets in een doos inpakt.

Tips voor het inpakken van een fiets

Vier tips voor het vervoeren en verpakken van jouw racefiets:

 1. Als je gebruik maakt van een fietshoes, laat dan altijd een beetje lucht in de banden zitten. Grote kans dat het bagagepersoneel met je fiets gaan lopen. Op deze manier bescherm je de velgen.
 2. Maak je gebruik van een fietsdoos? Plak dan een hele dikke laag met tape of plakband aan de onderkant van de doos. Zo voorkom je dat, als er wordt geschoven met de doos, de fiets beschadigt.
 3. Plak op zoveel mogelijk onderdelen jouw naam, telefoonnummer waarop je bereikbaar bent tijdens jouw reis en vluchtnummers. Als de doos of fietshoes kapot gaat en de onderdelen overal door het ruim liggen, kan het eenvoudig bij elkaar worden gezocht door het personeel.
 4. Print de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij uit of zorg dat je de voorwaarden op je mobiele telefoon hebt staan. Het komt nog wel eens voor dat het personeel niet altijd even goed op de hoogte is van de meest actuele regelgeving.

Regelgeving per luchtvaartmaatschappij

Wij hebben ons best gedaan om de regelgeving per maatschappij op te zoeken. Controleer toch altijd zelf de meest actuele regelgeving, omdat deze van tijd tot tijd kan veranderen of omdat wij wellicht een typefout hebben gemaakt.

MaatschappijKostenMax. grootteMax. gewichtZelf checken?
AlitaliaTot 23 kg en als enige bagage item: geen kosten! Anders vanaf €75 per enkele reis158 cm (lxbxh)32 kgRegels Alitalia
British AirwaysTot 23 kg en als enige bagage item: geen kosten! Anders vanaf €70 per enkele reis190 cm (lxbxh)32 kgRegels British Airways
Brussels AirlinesTot 23 kg en als enige bagage item: geen kosten! Anders vanaf €50 per enkele reis158 cm (lxbxh)32 kgRegels Brussels Airlines
Delta AirwaysTot 23 kg en als enige bagage item: geen kosten! Anders vanaf €131 per enkele reis292 cm (lxbxh)32 kgRegels Delta Airlines
easyJetVanaf €52 per enkele reis450 cm (lxbxh)32 kgRegels easyJet
EmiratesTot 23 kg en als enige bagage item: geen kosten! Anders vanaf €220 per enkele reis300 cm (lxbxh)32 kgRegels Emirates
EtihadTot 23 kg en als enige bagage item: geen kosten! Anders vanaf €35 per enkele reis300 cm (lxbxh)32 kgRegels Etihad
IberiaVanaf €45 per enkele reis131x72x21 cm32 kgRegels Iberia
FlyBEVanaf €40 per enkele reis300 cm (lxbxh)Regels FlyBE
KLMVanaf €50 per enkele reis176,5x23x101,5 cm23 kgRegels KLM
LufthansaTot 23 kg en als enige bagage item: geen kosten! Anders vanaf €70 per enkele reis158 cm (lxbxh)32 kgRegels Lufthansa
Pegasus AirlinesVanaf €7,50 per enkele reisverschilt per bestemming32 kgRegels Pegasus
Qatar AirwaysTot 23 kg vanaf €88 per enkele reis, tot 32 kg €120 per enkele reis300 cm (lxbxh)32 kgRegels Qatar Airways
RyanairVanaf €60 per enkele reis81x119x119 cm30 kgRegels Ryanair
Singapore AirlinesAfhankelijk van de reisbestemming200x72x80 (lxbxh32 kgRegels  Singapore Airlines
TAPTot 23 kg en als enige bagage item: geen kosten! Anders vanaf €50 per enkele reis158 cm (lxbxh)32 kgRegels TAP Portugal
TUI flyVanaf €30 per enkele reisgeen maximale afmetingen32 kgRegels TUI fly
TransaviaVanaf €40 per enkele reis360 cm (lxbxh)32 kgRegels Transavia
Turkish AirlinesTot 15 kg en als enige bagage item: geen kosten! Anders vanaf €30 per enkele reis300 cm (lxbxh)32 kgRegels Turkish Airlines
VuelingVanaf €45 per enkele reis270 cm (lxbxh)32 kgRegels Vueling
WizzAirVanaf €30 per enkele reisgeen maximale afmetingen32 kgRegels WizzAir

 

Optrimize


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid. Wil je reageren op deze blog? Dat kan via onze contactpagina!


Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.