Beantwoord alle vragen en scroll naar beneden voor het eindresultaat!

Wat betekent de term age group bij een triathlon?

Age group triathlon
Correct! Wrong!

Niets meer of minder dan de groep van atleten die niet hebben ingeschreven (of hebben in kunnen schrijven) in de elite- of pro- categorie. Op basis van je leeftijd wordt je dan automatisch ingedeeld in een van de leeftijdsgroepen, welke oplopen per vijf jaar. Er zijn leeftijdsgroepen vanaf 16-19 jaar (junioren), van 20-24 jaar, 25-29 jaar en zo verder. Bij kampioenschappen zijn er per leeftijdscategorie van vijf jaar prijzen en titels te behalen.

In welk jaar werd de eerste "Ironwoman" gekroond? (De eerste vrouwelijke winnaar van een Ironman)

Hawaii
Correct! Wrong!

De eerste vrouwelijke winnaar van een Ironman was Lyn Lemaire, een Amerikaans triatleet en wielrenster uit Boston. Ze is meervoudig Amerikaans kampioene wielrennen op het onderdeel tijdrit. In 1979 won ze als eerste vrouwelijke deelnemer de Ironman Hawaï in een tijd van 12:55.38. Ze werd tijdens deze wedstrijd vijfde deelnemer overall, en was dus ook de eerste Ironwoman die de triatlonsport kende. Ze was wielrenster en heeft rechten gestudeerd aan de Harvard-universiteit. In 1976 en 1977 werd ze de titel Amerikaans kampioene op de tijdrit.

Bij welke winkelketen wordt het triathlonmerk Aptonia verkocht?

Decathlon aanbiedingen
Correct! Wrong!

APTONIA is het triatlonmerk van de DECATHLON-groep. Aptonia biedt een reeks triatlonuitrusting en accessoires voor beginnende en gevorderde triatleten en een reeks voedings-, hydratatie- en herstelproducten die zijn ontworpen voor alle duursporters.

Wat betekent de term brick training?

Correct! Wrong!

De Engelse term brick training wordt in het Nederlands ook wel koppeltraining genoemd. Het is een training waarbij je de overgang tussen de triathlonsporten oefent. Je oefent bijvoorbeeld fietsen na het zwemmen en/of hardlopen na het fietsen.

Welke afstanden leg je af tijdens de ITU sprintafstand?

handige triathlon hacks
Correct! Wrong!

Tijdens de ITU sprintafstand leggen triatleten de volgende afstand af: 0.75 km zwemmen | 20 km fietsen | 5 km hardlopen

VOOR JOU GESELECTEERD:
Waterdichte mp3-spelers voor tijdens het zwemmen

Wat is - volgens de website van Nederlands triatlete Yvonne van Vlerken - haar zwakste onderdeel?

Yvonne van Vlerken
Correct! Wrong!

Op haar website schrijft ze dat zwemmen haar zwakste onderdeel is. Ze vind wel dat ze hier steeds beter in wordt. Yvonne van Vlerken (Krimpen aan de Lek, 5 november 1978) is een Nederlandse triatlete en duatlete. Ze werd wereldkampioene, Europees kampioene en meervoudig Nederlands kampioene op de duatlon. Hiernaast werd ze tweemaal Nederlandse kampioene op de triatlon en was ze in het bezit van het wereldrecord op de lange afstand.

Tijdens welke olympische zomerspelen werd triathlon voor het eerst beoefend?

Triathlon olympisch
Correct! Wrong!

Triatlon is een van de sporten die op de Olympische Zomerspelen worden beoefend. De sport staat sinds 2000 op het programma van de Olympische Spelen. Voor zowel de mannen als de vrouwen wordt de zogenaamde olympische afstand georganiseerd: 1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer wielrennen en 10 kilometer hardlopen.

Uit welke sport(en) bestaat een aquatlon?

Correct! Wrong!

Aquatlon is een multisport bestaande uit zwemmen en hardlopen. Deze sport wordt officieel erkend door de International Triathlon Union. De wedstrijd begint met een zwemwedstrijd, na het zwemmen worden de loopschoenen aangetrokken en eventueel kleding gewisseld en begint het hardlopen

Jan Frodeno is wereldrecordhouder triathlon met een tijd van 7:35:39. Op welke foto zien we hem?

Correct! Wrong!

Jan Frodeno staat op foto 2. Jan Frodeno (Keulen, 18 augustus 1981) is een Duitse triatleet die in 2008 olympisch kampioen werd. Tevens is Frodeno sinds 2016 wereldrecordhouder triatlon met een tijd van 7:35.39. Frodeno kende zijn doorbraak in 2004, hij werd Duits kampioen bij de beloften en behaalde de zilveren medaille op het WK voor onder 23-jarigen. Tijdens het daaropvolgende seizoen kwam hij regelmatig in actie in de wereldbekers en werd hij zesde op het Europees kampioenschap.

Wat is in de triathlonwereld een "70.3"

triathlon tijdens koud en regenachtig weer
Correct! Wrong!

De 70.3 komt van de totale afstand in mijlen: 1,2 mijl zwemmen + 56 mijl fietsen + 13.1 mijl hardlopen = 70.3 mijl in totaal. Deze afstand wordt ook wel de halve triathlon genoemd.

VOOR JOU GESELECTEERD:
Garmin Forerunner 945 multisporthorloge aanbiedingen

In welke staat in de Verenigde Staten wordt het Ironman wereldkampioenschap gehouden?

Vlag Verenigde Staten
Correct! Wrong!

De Ironman Hawaï is een triatlon, die sinds 1978 jaarlijks wordt gehouden over de afstand van 3,86 km zwemmen, 180,2 km wielrennen en 42,195 km (marathonafstand) hardlopen. De wedstrijd fungeert als wereldkampioenschap voor deze triatlonafstand. Via wedstrijden uit de Ironman-circuit kan men zich plaatsen voor deze wedstrijd. Het evenement vond tot en met 1982 in februari plaats, in datzelfde jaar werd het evenement verplaatst naar oktober.

Daniela Ryf heeft in 2015, 2016, 2017 en 2018 Ironman Hawaii gewonnen. Op welke foto zien we haar?

1
2
3
Correct! Wrong!

Daniela Ryf zien we op foto 3. Daniela Ryf is een Zwitserse triatleet. Ze is de Ironman Wereldkampioen van 2015, 2016, 2017 en 2018, evenals de Ironman 70.3 Wereldkampioen van 2014, 2015, 2017 en 2018. Ryf vertegenwoordigde Zwitserland Olympische Zomerspelen 2008 en 2012 in triathlon en plaatste de 7e en 40e in die competities

Wie won de eerste Ironman in 1978?

Gordon Haller hardlopen 1978
Correct! Wrong!

Gordon Haller kwam als eerste over de finish tijdens de allereerste Ironman in 1978. John Dunbar lag bijna de hele wedstrijd op kop, maar moest tijdens het hardlooponderdeel zijn eerste plek afstaan aan Haller. Gerucht gaat dat de teamleden van Dunbar geen water meer hadden en dat Dunbar daarom maar bier aangereikt kreeg. Dave Orlowski kwam als derde over de finish.

Je ziet achter je naam op het wedstrijdformulier "DNF" staan, wat betekent deze Engelse afkorting.

Finish
Correct! Wrong!

DNF is een Engelse afkorting en staat voor Did Not Finish. Als je dit achter je naam ziet staan, heb je de triathlon niet voltooid.

Wat is een paratriathlon?

duizeligheid na het zwemmen
Correct! Wrong!

Paratriathlon is een variant van de triatlon voor atleten met een lichamelijke handicap. De sport wordt geregeerd door de International Triathlon Union en werd voor het eerst gehouden als een Paralympisch evenement op de Paralympische Zomerspelen 2016 in Rio de Janeiro, Brazilië

Triathlon Quiz
Dat kan beter!
Je weet al aardig wat over triathlon, maar het kan beter!
Goed! Je weet al heel veel over triathlons!
Je bent een echte Ironman! Gefeliciteerd!

Share your Results: