Home » Van landrot naar waterrat

Van landrot naar waterrat

Ben je een sporter die afkomstig is van het land en besluit je het zwemmen te gaan oppakken? Leuk! Deze drie tips gaan je helpen om van een landrot een waterrat te worden!

Dit is een gastblog van Zwemanalyse.

Flexibiliteit in enkels en schouders

Goede zwemmers zijn lenig. De zwembewegingen gaan gewoon makkelijker en effectiever als je soepele gewrichten hebt. Schouders en enkels zijn daarbij het belangrijkst.

Schouders

Met soepele schoudergewrichten kan je arm makkelijker naar voor brengen. Hierbij hou je je hand dicht bij je lichaam. Je roteert daarbij om je lengte-as en blijft mooi in een rechte lijn liggen. Met soepele schouders kun je het insteken en doorstrekken allemaal naar voren richten.

Heb je stijve schoudergewrichten dan gaat overhalen lastiger. Je hand gaat breed over het water en zwaait voor je hoofd langs met insteken. Je lichaam is daarbij uit balans en dat levert extra weerstand op.

Mensen met stijve schoudergewrichten kunnen twee dingen doen:

  1. Op de korte termijn: pas je slag een beetje aan. Roteer iets verder door over je lengte-as, zodat je meer ruimte krijgt om adem te halen en om je arm over het water naar voren te brengen.
  2. Voor de lange termijn: werk aan schouderflexibiliteit. Vraag een goede fysio naar oefeningen die bij jou passen. Bekijk een voorbeeld van schouderflexibiliteit en wat basisoefeningen in het onderstaande filmpje. Bouw het rustig op!

Enkels

De voortstuwing van de beenbeweging komt uit je voet. Met flexibele enkels heb je een voordeel, je hebt namelijk je stuwvlak effectiever op het water staan dan wanneer je stijve enkels hebt. Je tenen wijzen naar achteren en ja maakt een kleine bewegingsuitslag met veel rendement.

Heb je stijve enkelgewrichten, dan is de stand van je voet soms zo dat je jezelf tegenwerkt. Mensen met stijve enkels gaan soms achteruit wanneer ze met een plankje alleen beenslag zwemmen. Dat komt omdat de tenen niet naar achteren wijzen, maar meer naar de bodem van het zwembad. De voeten zijn dan een soort ankers geworden die wel veel energie kosten, maar weinig rendement leveren.

Als je stijve enkels heb kun je twee verschillende dingen doen:

  1. Op de korte termijn een deel van de training met zoomers zwemmen (dat zijn korte zwemvliezen). Deze zoomers zorgen ervoor dat je voet makkelijker in de goede houding komt te staan en je voelt beter wat je doet (ongeveer 20 minuten per training van 1 uur).
  2. Voor de lange termijn: werk aan enkelflexibiliteit. Vraag aan een goede fysio naar oefeningen die bij jou lichaam passen. Een voorbeeld van wat basisoefeningen vind je in het onderstaande filmpje.

Ontspannen spieren

Zwemmen met veel spierspanning werkt niet. Wij zien vaak meteen of iemand aan vechtsport doet. Vechtsporters zijn gewend om te trainen met spierspanning. Bij zwemmen is dat niet nodig, sterker nog, het is nadelig. Op water kun je drijven als je ontspant en gebruik maakt van de opwaartse druk die het water aan je lichaam geeft. Ooit wel eens een dolfijn of walrus door het water zien gaan? Die maken optimaal gebruik van de eigenschappen van het water en dan af en toe een klapje met de vin om vooruit te komen.

Zodra je al je spieren allemaal aanspant, dan zink je richting bodem. Natuurlijk gebruik je tijdens het zwemmen veel spieren, maar dat zijn de spieren die ervoor zorgen dat je vooruit gaat (voor geïnteresseerden een boekentip: Swimming anatomy van Ian McLeod brengt dit mooi in beeld).

Swimming Anatomy

22,49
Bol.com
Prijs gecheckt op 29 juni 2022 20:05

We hebben een keer een politieman gehad die bij ons trainde. Hij zag het zwembad als een 25 meter lange stormbaan, waar je met veel kracht doorheen moest vechten.  Het ging aanzienlijk beter toen hij besloot om te stoppen met worstelen met het water en erop vertrouwde dat het water hem wel hoog zou houden zolang hij zelf maar concentreerde op het zwemmen.

Spaar je energie voor de zwembeweging en verspil je energie niet door alle spieren aan te spannen.

Langzaam aan

Het beeld dat sportieve mensen hebben is dat sporten snel moet. Want dat zijn ze immers ook gewend bij de andere sporten.

Dat is echt een misverstand.

Ben jij een getrainde land-sporter, maar bij de borstcrawl na een paar banen buiten adem, dan is de kans groot dat je gewoon te hard gaat (op dit moment). Breng je snelheid terug, zwem rustiger en ontspannen en zorg ervoor dat je ademhaling in balans blijft. Denk aan je zwemtechniek en niet aan je tijd. Grote kans dat je dan een stuk verder komt.

Zie dit mailtje dat we ontvingen “Ik heb gewoon 1 km onafgebroken borstcrawl gezwommen. Onafgebroken!!!! En dat terwijl ik normaal gesproken na 200 meter moe ben. Ik heb rustiger aan gedaan en hield het gewoon vol. Jouw tips heb ik dus echt ter harte genomen en hebben me geholpen”.

nv-author-image

Zwemanalyse

“Zwemanalyse is van Roy Danckaarts & Claudia Broeke. We geven borstcrawltraining door heel Nederland.Ons leven draait om zwemmen. We kennen elkaar uit het zwembad (1989). We zwemmen nog steeds en onze kinderen ook.Onze kennis over zwemmen overbrengen was onze hobby en is later ons werk geworden. We werken beide (meer dan) fulltime voor Zwemanalyse. Inmiddels doen we dat met nog 7 mensen op kantoor en bijna 60 trainers en analisten. “

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.