Home » Veilig zwemmen in open water

Veilig zwemmen in open water

Veilig zwemmen in open water

Zwemmen in natuurwater is anders dan baantjes zwemmen in een binnen- of buitenzwembad. Enkele tips voor veilig zwemmen in open water lees je in deze blog.

Dit is een gastblog van Zwemanalyse

Veilig zwemmen in open water

Schat je zwemcapaciteiten goed in en oefen in het zwembad hoe je bij kramp je voet of kuit rekt, terwijl je blijft drijven.

Zoek geschikt buitenwater.  Via www.zwemwater.nl zijn landelijk heel veel locaties te vinden waarvan de waterkwaliteit gecontroleerd wordt en die veilig zijn om te zwemmen. Zwemmen langs een lijn is veiliger dan recht de plassen over. Het is er meestal ondieper, je hebt eventueel iets om vast te pakken. Zoek buitenwater waar je niet overvaren wordt door andere watersporters (surfers, zeilers, waterskiërs).

Zwem bij voorkeur niet alleen, maar met een groepje om elkaar een beetje in de gaten te houden.

veilig zwemmen in open water

Begeleiding door een kanoër is top.  Een alternatief is een ‘toezichthouder’ op de kant. Die kan op de zwemmer(s) letten en tegelijk op de spullen op de kant. Spreek een signaal af als je in moeilijkheden bent zodat de ander hulp kan inroepen. Ga je echt helemaal alleen zwemmen, laat dan altijd aan iemand weten waar je gaat en hoe laat je verwacht terug te zijn.

Draag een fel gekleurde badmuts zodat je zichtbaar bent voor andere watersporters. Oranje, geel, roze en rood zijn goede kleuren.

badmuts

En dan nog is dat geen garantie dat ze je zien.

Waardevolle spullen kun je opbergen in een speciaal klein waterdicht tasje of kokertje met een koord eraan. Check de waterdichtheid voordat je je autosleutels erin stopt.

Waterkwaliteit

Check de waterkwaliteit met enige regelmaat, zeker wanneer het water warmer wordt. Berucht zijn blauwalg, botulisme en de ziekte van Weil (http://www.zwemwater.nl/gezondheidsrisico’s)

Zwemmen in koud water

In koud water heb je risico op onderkoeling. Uiteraard helpt een wetsuit om je lichaam te isoleren. Heb je die niet of zwem je een wedstrijd waar wetsuits niet zijn toegestaan, dan heeft een laag vaseline heeft ook isolerend effect. Daarnaast wordt het aanbevolen om tijdens het zwemmen in koud zwemwater een badmuts te dragen om je hoofd warmer te houden. Een siliconen badmuts beschermt beter dan een dunne latex.

Pas je trainingstijd aan de watertemperatuur en de intensiteit van je training aan.

Rijkswaterstaat houdt de watertemperatuur op veel plekken in Nederland bij.

Om vaseline te verwijderen werkt een washand met gel-zeep waar je geen water aan hoeft toe te voegen. Warme kleding en een thermoskan thee of bouillon kan heel lekker zijn na een koude zwemtocht.

De Saferswimmer

Een saferswimmer is een drijvende boei waar je drie dingen mee kunt:

1)           Je persoonlijke spullen kan je bij je houden in het water. Zo hoef je ze niet op de kant te laten liggen.

2)           Je kunt erop drijven als je kramp krijgt

3)           Je valt op als zwemmer voor andere watersporters.

Het gebruik van een saferswimmer in buitenwater is zeer aan te raden als je in diep water zwemt of wanneer je alleen traint.

zwemmen in buitenwater

Wedstrijden zwemmen in buitenwater?

Wil je graag wedstrijden zwemmen in buitenwater? Alle buiten-zwemwedstrijden in de Benelux staan verzameld op de site van het Open Water zwemmen.

De KNZB en de NTB werken samen bij het Open Water zwemmen. Triatleten met een triatlonlicentie zijn welkom bij wedstrijden die onder de vlag van de KNZB georganiseerd worden.

Begeleiding bij trainen in buitenwater?

Wil je begeleiding bij het trainen in buiten water? Neem contact op met zwemanalyse (info@zwemanalyse.nl of 06-36207161). In de zomer organiseren we gratis buitenwatertrainingen, leuk als je daar komt zwemmen.

Meer weten over borstcrawl?
Kijk op www.zwemanalyse .nl
Voor techniektips & trainingen
Gratis zwemtraining in de zomer!

nv-author-image

Zwemanalyse

“Zwemanalyse is van Roy Danckaarts & Claudia Broeke. We geven borstcrawltraining door heel Nederland.Ons leven draait om zwemmen. We kennen elkaar uit het zwembad (1989). We zwemmen nog steeds en onze kinderen ook.Onze kennis over zwemmen overbrengen was onze hobby en is later ons werk geworden. We werken beide (meer dan) fulltime voor Zwemanalyse. Inmiddels doen we dat met nog 7 mensen op kantoor en bijna 60 trainers en analisten. “

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.