📚Aanbieding: Boek Triathlon Trainingsprogramma - Slechts €7,29 Paperback versie -> Bekijk de deal 📚

Vrouwenzadel: Zo kies je het juiste zadel

vrouwenzadel
Photo by Coen van den Broek on Unsplash

Er zijn verschillende merken die fietsen op de markt hebben gebracht speciaal voor vrouwen. Deze modellen hebben speciale aanpassingen die beter passen bij het vrouwelijk lichaam. Wanneer je wilt kunnen fietsen zonder pijntjes en blessures is het enorm belangrijk om te zorgen dat jouw fiets op de juiste manier afgesteld staat. Ook is het belangrijk om te kiezen voor een goed zadel waar jij prettig op zit. Veel vrouwen zitten beter op een vrouwenzadel. Wij hebben gekeken naar de punten waar jij op moet letten bij het uitzoeken en kopen van een vrouwenzadel.

Wat is een vrouwenzadel?

Een vrouwenzadel is een zadel dat beter is aangepast aan het vrouwelijk lichaam. EĂ©n van de grootste verschillen is dat een vrouwenzadel vaak breder is. Vrouwen hebben over het algemeen zitbotten die verder uiteen staan dan bij mannen. Hierdoor kunnen ze meer profijt hebben van een breder zadel. Ook zorgt het bredere zadel ervoor dat je lichaamsgewicht minder rust op je voorste genitale zone.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een vrouwenzadel?

Er zijn verschillende punten waar je op kunt letten bij de aanschaf van een vrouwenzadel. Wij hebben de verschillende kenmerken hieronder verder toegelicht.

Breedte van het zadel

Eerder heb je kunnen lezen dat het grootste verschil tussen een vrouwen- en een mannenzadel is dat een vrouwenzadel breder is. Het is bij het uitzoeken van een goed zadel belangrijk dat je er op let dat het zadel aan de voorkant juist niet te breed is. Anders krijg je namelijk schuurplekken op je dijen na een flinke duurtraining.

Vrouwenzadels met een langwerpige uitsparing

Er zijn veel zadels op de markt met een uitsparing. Eigenlijk zie je dit zowel bij mannenzadels als bij vrouwenzadels. Deze zadels hebben verschillende voordelen. Zo ventileert het zadel beter en zweet je minder. Ook zorgt het voor minder druk op je genitale zone. Er zijn veel fietsers die zweren bij deze zadels en die hier ook veel voordelen van ondervinden.

Een hard of een zacht vrouwenzadel

Je zal misschien denken dat een zacht zadel veel comfortabeler is dan een hard zadel. Toch wordt er vaak aangeraden om een hard zadel te kopen voor langere fietstochten. Bij een zacht zadel kunnen jouw zitbotjes wegzakken en krijg je door de druk op het zadel alsnog zadelpijn. Echter hoeft dit niet zo te zijn wanneer je een zachter zadel koopt met een vulling van een betere kwaliteit.

Bekijk verschillende vrouwenzadels

Een vlak of een rond vrouwenzadel

Het kan zijn dat je ook verschillen ziet in de vorm van de zadels. Zo zijn er vlakke zadels, semi-ronde of half ronde zadels en ronde zadels. Zit je heel stil op je fiets? Dan is een vlak zadel geschikt voor jou! Ben je een gemiddelde fietser en beweegt jouw bovenlichaam tijdens het fietsen iets? Dan kan je kiezen voor een semi-rond zadel. Beweegt jouw bovenlichaam veel tijdens het fietsen? Kies dan voor een “rond” zadel. Ook heeft dit te maken met jouw lenigheid? Krijg jij wanneer je voorover buigt met gemak je vingers aan de grond? Dan is een vlak zadel geschikt voor jou. Een s-vormig zadel kan je juist helpen om je bekken te kantelen wanneer je niet zo lenig bent.

Triathlonzadel

Als je een zadel zoekt dat geschikt is voor tijdens een tijdrit of triathlon, zijn er verschillende punten waar je rekening mee moet houden. Een triathlonzadel heeft namelijk speciale kenmerken nodig waardoor je ook in een aerodynamische houding comfortabel kan zitten. Veel triathlonzadels kunnen een stompe en korte voorkant hebben om de “weke delen” te ontlasten. Een merk dat erg populair is als triathlonzadel is het merk ISM. Deze zadels hebben een stompe en korte voorkant en een uitsparing in het midden. Door deze kenmerken kan je op dit zadel je bekken beter kantelen waardoor je onder andere lage rugpijn kan voorkomen. Je steunt bij een triathlonzadel vaak op … in plaats van op je zitbotjes.

Wat is het beste vrouwenzadel?

Helaas kunnen wij geen kant-en-klaar antwoord geven op de vraag “Wat is het beste vrouwenzadel?”. Dit komt omdat het antwoord op deze vraag voor iedereen anders zal zijn. Bij het uitzoeken van een zadel is het belangrijk om een zadel uit te proberen. Ook kan je bedenken waarom het huidige zadel niet lekker zit en wat je nodig hebt in een nieuw zadel om de klachten en pijntjes weer te verhelpen. Het is in ieder geval belangrijk dat jouw zitbotjes op het zadel uitkomen. Verder zijn er heel veel mannen en vrouwen die zweren bij een zadel met een uitsparing. Heb je dit nog nooit geprobeerd? Dan is het zeker de moeite waard om te kijken of zo’n zadel ook voor jou voordelen heeft. Ook goed om te weten: De meeste zadelklachten worden veroorzaakt door jouw positie op de fiets. Het blijft dus belangrijk om ook hier voldoende aandacht aan te besteden en eventueel een bikefit te laten doen!

Decathlon

Uitgelichte afbeelding: Photo by Coen van den Broek on Unsplash

Ook interessant
NURVV slimme inlegzolen
Slimme inlegzolen: wat zijn het en voor wie zijn ze geschikt?