Zwembril kopen, waar let je op?

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Het kiezen van een juiste zwembril lijkt misschien eenvoudig, maar in de praktijk valt dit soms toch behoorlijk tegen. Je hebt zwembrillen in veel verschillende vormen, maten en lenskleuren. Deze gids helpt je met het vinden van de juiste zwembril voor jou en jouw doel. Na het lezen van deze informatie weet je precies waar je op moet letten tijdens het kopen van een zwembril.

Soorten zwembrillen

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen meerdere soorten zwembrillen: race, training, vrije tijd, maskers, op sterkte en kinderbrillen. Elke soort zwembril heeft eigenschappen die voor dat doel belangrijk zijn. Hieronder beschrijven we de soorten zwembrillen.

Racing

Deze bril is ontworpen om zo gestroomlijnd mogelijk te zijn. Het heeft kleine oogdichtingen om de waterweerstand te minimaliseren. Deze brillen zijn echter niet zo comfortabel als die voor fitness en vrije tijd, maar zullen je wel helpen om een gestroomlijnde vorm in het water te geven. Triatleten gebruiken soms een race-zwembril, maar ook vaak een bril uit de volgende categorie.

Zwemtraining/vrije tijd en fitness

Als je een redelijke lange tijd zwemt, is comfort het allerbelangrijkste. Zwemmen en fitness houdt in dat je lang in één sessie zwemt. Een zwembril die comfortabel rond de ogen voelt is daarom zeer prettig. Ook als je gewoon plezier wilt hebben in het zwembad, is een bril die comfortabel aanvoelt erg belangrijk. Zo kun jij je concentreren op plezier maken in het water.

Maskers

Maskerbrillen met bril zijn losjes gebaseerd op duikmaskers en geven meestal de beste afdichting om zo het lekken te minimaliseren. Ze hebben een groter profiel, waardoor het een goede zuigkracht heeft op het gezicht. Ze zijn zeer comfortabel en ideaal voor het zwemmen in open water. Triatleten kiezen echter bijna nooit voor dit soort zwembrillen, omdat deze geen focus hebben op een gestroomlijnde vorm in het water en ze de waterweerstand niet minimaliseren.

Zwembril op sterkte

Mensen die in het dagelijks leven een bril dragen en echt geen steek onder water zien zonder bril, kiezen voor een zwembril op sterkte. Deze brillen worden geleverd met een specifieke dioptrie-lens. Sommige van deze brillen worden als een kit gekocht. Je kan deze brillen laten maken bij speciaalzaken, maar ook bij brillenwinkels zoals Pearle.

Welke lenskleur moet ik kiezen?

Het kiezen van een lenskleur hangt sterk af van de omgeving waar je zwemt. De lens zal je zicht verbeteren afhankelijk of je binnen of buiten zwemt of bij fel of juiste weinig licht. De verschillende soorten lenzen staan hieronder omgeschreven.

  • Helder: Ideaal voor het trainen binnen of bij weinig licht waarbij maximale zichtbaarheid het belangrijkste is. Deze optie wordt door triatleten het vaakst gekozen. Ook mensen die zwemtraining doen binnen, kunnen niets fout doen door een heldere zwembril te kiezen.
  • Gespiegeld: Ideaal om mee buiten te zwemmen in zonnige omstandigheden. De schittering en reflectie van de zon wordt verminderd.
  • Getint: Getinte lenzen geven een gemiddelde bescherming tegen de zon en fel licht. Dit soort kleur lenzen zijn geschikt voor zowel binnen als buiten zwemmen.
  • Gepolariseerd: Gepolariseerde lenzen blokkeren schittering. Ze verhogen het contrast dat je vaak verliest met getinte lenzen. Deze zijn ideaal om mee buiten te zwemmen en voor mensen die een triathlon willen voltooien een goede keus voor de racedag.
  • Fotochromatisch: Deze lenzen passen zich automatisch aan de lichtomstandigheden aan. Ze worden donker in fel licht en worden weer lichter bij weinig licht. Dit maakte ze ideaal voor buitenzwembaden, open-waterzwemmen en triathlons. Dit is wellicht de beste keuze voor triatleten die een wedstrijd doen waarbij het zwemmen buiten is.

Een zwembril passen

Als je een zwembril online besteld of in de winkel koopt, is het belangrijk om goed op te letten tijdens het passen. Let vooral op de volgende drie punten:

Afdichting testen

Doe de bril over je ogen zonder de riem achter je hoofd te zetten. Duw de bril voorzichtig op de ogen. Als deze een paar seconden aanzuigt, vertelt dit je dat het goed past en een goede afdichting heeft. Het zal natuurlijk na een paar seconden van je hoofd afvallen, omdat je de riem niet hebt gebruikt.

Riemen

De riem wordt gebruikt om de bril op zijn plaats te houden en niet om afdichting te bieden. De riem mag niet zo straks worden gespannen dat het ongemakkelijk aanvoelt en er vlekken rondom de ogen ontstaan, omdat de riem te strak zit. Draag bij het dragen van een bril met een gespleten riem de onderste riem op ooghoogte aan de achterkant van uw hoofd en plaats de andere riem iets hoger. Dit geeft een veilige pasvorm en helpt voorkomen dat de bril kan lekken of eraf valt als je in het water duikt.

Neusbrug

Sommige zwembrillen hebben verstelbare neusbruggen, andere zijn gefixeerd, maar flexibeler, zodat deze een goede pasvorm op je gezicht heeft. Je kan een bril met een neusbrug hebben die kan worden aangetrokken of losgemaakt. Je kan neusbruggen zelf toevoegen met verschillende afmetingen om deze op maat te maken. Vaak wordt dit niet zelf gedaan en zijn de reguliere brillen zoals ze worden geleverd, helemaal prima.

Verzorging van de zwembril

Om de levensduur van je zwembril te verlengen, moet je de bril goed onderhouden. De volgende vijf tips kunnen je daar bij helpen:

  1. Spoel de zwembril na gebruik altijd in koud water om chloor, zand of zout te verwijderen.
  2. Laat de bril daarna niet los in een zwemtas of triathlontas slingeren, maar laat het op een natuurlijke manier drogen.
  3. Leg de bril niet in de buurt van direct zonlicht wanneer je deze niet gebruikt. Op deze manier tast je het siliconenmateriaal aan.
  4. Wrijf niet over de binnenkant van de lenzen. Zo kun je krassen veroorzaken en de antifoglaag er af wrijven.
  5. Overweeg om een speciale hoes of etui te kopen waar je de bril in opbergt.
Optrimize

Categorie: Zwemmen

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: