Bijzondere triathlon records

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Triatleten hechten doorgaans niet veel waarde aan records. Elke wedstrijd heeft weer verschillende omstandigheden, waardoor recordtijden beïnvloed kunnen worden. Toch zijn er een aantal bijzondere triathlon records. In dit artikel zie je een top 10 (in willekeurige volgorde) van hele bijzondere records. Dit zijn bijvoorbeeld hele knappe prestaties of groepsprestaties die met triathlons te maken hebben. Een overzicht van bijzondere triathlon-records, zoals deze vermeldt staan in het Guiness World Records archief.

Langste triathlon

Wie: Ilaria Corli
Wat: 5676 kilometer
Waar: Italië (Verona)
Wanneer: 25 augustus 2017

De langste triathlon is 190km zwemmen, 4408 km fietsen en 1078 km hardlopen. Het werd van 1 juni 2017 tot 25 augustus 2017 uitgevoerd. Ilaria Corli begon haar reis in Lido di Volano en eindigde in Verona. Ze reisde door Frankrijk, Spanje, België, Nederland, Duitsland en Oostenrijk op haar weg naar Verona.

Grootste triathlon race qua deelnemers

Wie: The Nations Triathlon
Wat:  4546 mensen
Waar:  Washington DC, Verenigde Staten
Wanneer:  12 september 2010

De meeste deelnemers aan een enkele triathlon wedstrijd van internationale afstand was 4546. Het record werd gevestigd tijdens de Nations Triathlon in Washington DC op 12 september 2010. Internationale of Olympische afstandstriathlons bestaan uit 1,5km zwemmen, 40km fietsen en 10km hardlopen. Het evenement werd gebruikt om geld in te zamelen voor het goede doel. Er werd meer dan 3 mijoen dollar opgehaald voor een stichting die zich inzet tegen leukemie.

De meeste triathlons voltooid (individueel)

Wie: James Lyle
Wat: 250 triathlons voltooid
Waar: Verenigde Staten
Wanneer: 18 maart 2006

De meeste triatlons voltooid door een atleet is tot 18 maart 2006 door James “Flip” Lyle (USA) 250.

De meeste broers en zussen die dezelfde triathlon voltooien

Wie: Broers en zussen Sherwood
Wat: 8 broers en zussen
Waar: Las Vegas, Verenigde Staten
Wanneer: 23 april 2005

Het record van de meeste broers en zussen die deelnemen aan dezelfde triathlon is 8. Het werd gezet door de Sherwood broers en zussen Karen, Rob, Greg, Kindy, Jeff, Kari, Kris en Kim. Zij hebben de Rage in the Sage voltooid in Lake Mead Nevada op 23 april 2005.

De meeste Ultraman triathlons voltooid (echtpaar)

Wie: Katherine Calder-Becker, Kevin Becker
Wat: 5 voltooide triathlons als echtpaar
Waar: Kailoa-Kona, Verenigde Staten
Wanneer: 29 november 2015

Het echtpaar Katherine Calder-Becker en Kevin Becker (beiden uit Canada) hebben als echtpaar 5 ultraman-triathlons voltooid. Dit record werd geverifieerd op 29 november 2015. Katherine en Kevin voltooiden de Ultraman Canada in 2011 en 2012 en het Ultraman WK in Kona Hawaii in 2012, 2014 en 2015 om deze recordtitel te behalen.

De meeste Ironman races in één jaar (individueel)

Wie: Ludovic Chorgnon
Wat: 44 voltooide ironmans
Waar: Frankrijk
Wanneer: 10 augustus 2015

De Fransman Ludovic Chorgnon heeft in één jaar tijd 44 ironman-races voltooid. Hij behaalde dit record tussen 20 september 2014 en 10 augustus 2015. Zijn eerste ironman van de recordpoging was de Double Brutal in Wales. Hij voltooide zijn recordpoging in Vendôme, Loir-et-Cher, Frankrijk. Hij heeft ook het record voor meeste Ironman-races op opeenvolgende dagen in handen.

Ludovic CHORGNON
Bron: Wikimedia Commons. Upload door: Ludovic Chorgnon. Link

De snelste tijd om de IUTA World Cup Quintuple Ultra Triatlon te voltooien (vrouw)

Wie: Shangrila Rendon
Wat: 83:48:04 uur
Waar: Mexico (Leon)
Wanneer: 23 oktober 2015

De snelste tijd om de IUTA World Cup Quintuple Ultra Triathlon te voltooien is 83 uur, 48 minuten en 4 seconden. Het werd behaald door Shangrila Rendon uit de Filipijnen. Het record werd gezet in Leon, Mexico tussen 19 en 23 oktober 2015. Shangrila is ook de eerste persoon uit de Filippijnen die de IUTA World Cup Quintuple Ultra Triathlon heeft voltooid.

Oudste persoon die een Ironman WK heeft voltooid

Wie: Lew Hollander
Wat: 82 jaar, 129 dagen oud
Waar: Verenigde Staten (Kailua-Kona Ironman World Championship)
Wanneer: 13 oktober 2012

De oudste persoon die de Hawaiiaanse Ironman heeft voltooid is Lew Hollander (VS), die 82 jaar en 129 dagen oud was toen hij op 13 oktober 2012 het Ironman World Championship 2012 in Kailua-Kona, Hawaii, VS voltooide. Dit record schijnt verbroken te zijn door de Japanse triatleet Hiromu, maar zijn records zijn niet geverifieerd door Guiness World Records.

De meeste langeafstands-triathlons in één jaar (individueel)

Wie: Michael Mendoza
Wat: 24 langeafstands-triathlons
Waar: Mexico (Cabo)
Wanneer: 12 november 2017

De meest lange afstand (113 km) triathlon races voltooid in een jaar is 24, en werd bereikt door Michael Mendoza (VS) van Mokena, Illinois, VS, tussen 18 maart en 12 november 2017. Met zijn recordpoging wilde Michael geld ophalen voor een goed doel.

De meeste sprinttriathlons in een jaar (mannelijk)

Wie: Bart M. Hackley
Wat:  123 sprinttriathlons voltooid
Waar: Verenigde Staten
Wanneer: 19 februari 1989

De meest gesanctioneerde triatlons die in één jaar worden voltooid, zijn 123 en werden behaald door Bart M. Hackley (VS) van 21 februari 1988 tot 19 februari 1989. Bart voltooide sprinttriatlons in 12 verschillende staten en vijf verschillende landen (Verenigde Staten, Puerto Rico, Nieuw Zeeland, Mexico en Canada).

Er zijn ook bijzondere marathons

Naast de bovenstaande records kun je ook meedoen aan bijzondere marathons. Wat denk je bijvoorbeeld van The Great Wall Marathon, waar je over de wereldberoemde Chinese muur loopt, of de Iceland Volcano Marathon, waar je rent door een actief vulkanisch gebied. Voor wie zin heeft om midden in een woestijn te rennen, kan meedoen aan de Petra Desert Marathon. Wie weet zet je zelf wel een records neer in één van deze wedstrijden! Wat wel zeker is dat je de eerste bent van je vrienden die meedoet aan zo’n gave en bijzondere wedstrijd.

Zelf een triathlon record vestigen of verbreken?

gekke recordsJe kan zelf een Guiness World Record verbreken. Op het gebied van triathlons zijn er nog veel records die je kan aanvragen. Veel gekke records op het gebied van hardlopen (marathons) en de losse triathlonsporten zijn al gevestigd. Op het gebied van triathlon is er nog veel mogelijk. De onderstaande records zijn al gevestigd tijdens een marathon, maar nog niet tijdens een triathlon. Misschien een leuk idee voor jou? Misschien kan jij je binnenkort een Guiness World Record Holder noemen! Een lijst ter inspiratie:

  • Snelste triathlon met imitatie maliënkolder (bovenlichaam).
  • Snelste triathlon verkleed als Elvis
  • Snelste triathlon verkleed als een fruit
  • Snelste triathlon in een verpleegstersuniform
  • Snelste driebenige triathlon

Zo zijn er nog meer records die je kan uitproberen, maar of de wedstrijdleiding er mee akkoord gaat..

Disclaimer: Dit zijn records zoals vastgelegd en geverifieerd door Guiness World Records, bekend van het Guiness World Book of Records. Wellicht zijn deze records ooit verbroken, maar deze zijn niet doorgegeven of goedgekeurd door Guiness World Records. Daarom houden wij ons vast aan de records zoals vermeldt op de actuele website van Guiness World Records.

Optrimize


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid. Wil je reageren op deze blog? Dat kan via onze contactpagina!


Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.