Trainingsschema: Kant-en-klaar, zelf samenstellen en trainers/coaches

trainingsschema

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Er zijn verschillende situaties waarin je behoefte kan hebben aan een persoonlijk samengesteld trainingsschema (en misschien zelfs voedingsschema). Bijvoorbeeld wanneer je begint met het trainen voor je eerste triathlon. Of wanneer je met behulp van een schema wilt werken aan snellere tijden. Het kan bij veel mensen een grote meerwaarde hebben om een coach te nemen. Een coach kan jou helpen met het samenstellen van gepersonaliseerde trainingsplannen en deze trainingsplannen eventueel aanpassen. Wanneer je hier (nog) geen budget voor hebt kan je gebruik maken van literatuur om een trainingsschema zelf te maken of van kant-en-klare trainingsschema’s die je bijvoorbeeld op de website van de Nederlandse Triathlon Bond kan vinden.

Kant-en-klare trainingsschema’s

Op de website van de Nederlandse Triathlon Bond vind je een aantal trainingsschema’s die je gratis kunt gebruiken. Je vindt hier trainingsschema’s voor verschillende afstanden. Voor de sprint (1/8) afstand, voor de kwart en olympische afstand, voor de middenafstand en voor de hele oftewel lange afstand. De trainingsschema’s zijn samengesteld door sportarts Guido Vroemen. Deze schema’s kan je als leidraad gebruiken. Omdat iedereen anders is, denk bijvoorbeeld aan leeftijd en ervaring, kan het zijn dat je de schema’s een beetje aan moet passen.

Ook de onderstaande gratis schema’s zou je als leidraad kunnen gebruiken.

Trainingsschema Matt Fitzgerald (auteur 80/20 triathlon)

De auteur van 80/20 triathlon heeft een trainingsschema gemaakt dat je als triatleet gratis kan downloaden. Het trainingsschema is volgens de maker simpel en effectief.

Triradar trainingsschema’s

Op de Triradar website kan je meerdere gratis trainingsschema’s downloaden. Deze trainingsschema’s stomen jou klaar voor triathlonwedstrijden over verschillende afstanden.

Literatuur

Zelf een trainingsschema samenstellen en personaliseren kan ook met behulp van literatuur. Zo heb je bijvoorbeeld de Triathlete’s Training Bible van Joe Friel waarin veel informatie staat en van dezelfde schrijver het boek Your Best Triathlon. Your Best Triathlon is hét boek dat je stap voor stap helpt om een eigen trainingsschema samen te stellen. Ook staan daar verschillende testmomenten en testen in die je uit kan voeren om jouw progressie te blijven meten. Naast het proces van het maken van een passend trainingsschema vind je in dit boek ook veel algemene informatie. Die informatie kan je gebruiken om het trainingsschema naar eigen wens aan te passen.
Trainingsschema’s kan je op de ouderwetse manier opschrijven maar ook invoeren in een app als Training Peaks.

Trainingsschema op laten stellen door een trainer/coach

Wanneer je er echt alles uit wil halen kan je de hulp van een trainer/coach inschakelen. Hieronder vind je een aantal bekende Nederlandse triathloncoaches. De “pakketten” die je af kan nemen verschillen per coach, zo ook de prijzen. Zo bieden sommige coaches/trainers verschillende pakketten aan waar je niet aan “vast” zit en die je maandelijks zou kunnen opzeggen. Dit zijn uiteraard niet de enige triathlon trainers/coaches.

Eric van der Linden

Een van de meest bekende Nederlandse triathloncoaches is Eric van der Linden, zelf succesvol geweest als professioneel triatleet. Hij heeft zelf ervaring als bondscoach bij de Nederlandse Triathlon Bond en als coach van verschillende professionele triatleten. Voor de coaching maakt hij gebruik van het TriTrack-systeem. Op zijn website kan je duidelijk zien wat voor diensten hij aanbiedt en wat de kosten daarvan zijn. Zo biedt hij verschillende coachingspakketten aan waarvoor je per maand een bepaald bedrag betaald en die je per maand op kan zeggen. Ook kan je bij Eric van der Linden terecht voor verschillende testen, voor techniektrainingen en voor een los video-overleg.

Guido Vroemen

Sportarts en eigenaar van SMA Midden-Nederland. Een trainer die zeer positief wordt beoordeeld. Handig is dat je ook gelijk bij het goede adres bent wanneer je last hebt van blessures of andere sportmedische problemen. Hij heeft ook veel ervaring met het begeleiden van topatleten zoals Jetze Plat. Via de website SMA Midden-Nederland kan je er ook voor kiezen om gekoppeld te worden aan een andere trainer dan Guido Vroemen.

Lars Karmelk

Heeft een master in Human Movement, is (de eerste Nederlandse) Ironman Certified coach en heeft daarnaast een master in orthomoleculaire voeding en therapie. Heeft zelf als senior 8 keer de hele Ironman-afstand voltooid. Biedt verschillende pakketten aan waarvoor je per maand betaald.
Via Bylars kan je er ook voor kiezen om gecoacht te worden door Max Severijns of Erik van den Haak. Bylars biedt ook coacheedagen, clinics en trainingsweekenden aan.

Frank Heldoorn

Deze coach heeft 8 Nederlandse titels in de triathlonsport. Daarnaast heeft hij veel ervaring als trainer voor groepen als looptrainer en wedstrijdzwemmen. Hij maakt een geheel van alle factoren die bij het trainen voor een triathlon horen, denk aan voeding, techniek, kilometers maken et cetera. Frank Heldoorn houdt een overzicht over al deze processen zodat hij kan bijsturen waar dat nodig is. Ook neemt hij zelf inspanningstesten af. Hij heeft een eigen visie op het coachen van triatleten. Hier kan je meer over lezen op zijn website. Voor tarieven kan je contact met hem opnemen via de mail.

Optrimize


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid. Wil je reageren op deze blog? Dat kan via onze contactpagina!


Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.