Bikefitting/dynamische fietspositie analyse: Zo werkt het

Bikefitting/dynamische fietspositie analyse

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Het hebben van een juiste houding op de fiets is erg belangrijk om goed te kunnen presteren en om blessures en lichamelijke ongemakken tijdens het fietsen te voorkomen. Je kan op verschillende manieren laten testen wat voor jou de beste fietshouding is en hoe de fiets het best afgesteld kan worden. Zo kan je, onder andere in veel fietsenwinkels, een bikefitting laten doen. In een aantal sportmedische onderzoekscentra en bij sportfysiotherapeuten kan je terecht voor een dynamische fietspositie analyse. Eventueel kan je ook zelf een bikefitting doen. Maar het is aan te raden om het door een professioneel iemand te laten doen.

Waarom is het bepalen van de juiste fietspositie zo belangrijk?

Allereerst is het bepalen van de juiste stuur- en zadelhoogte erg belangrijk omdat, zeker wielrenners, anders last kunnen krijgen van onder andere knie- of rugblessures. Het voorkomen van blessures is een belangrijk doel van het bepalen van de juiste fietspositie, echter is dit niet het enige doel. Wanneer je als triatleet/atleet een juiste fietspositie hebt zal je ook beter gebruik kunnen maken van jouw trapkracht en een optimaal krachtenbalans.

Hoe werkt een dynamische fietspositie analyse/bikefitting?

Tijdens een dynamische fietspositie analyse wordt er, onder andere, gekeken naar jouw houding op de fiets wanneer je beweegt. Deze informatie is beter bruikbaar dan wanneer je stil op de fiets zou zitten. Ook worden op deze manier compensatiemechanismen tijdens bewegingen zichtbaar gemaakt.

Tijdens een dynamische fietspositie analyse worden er bepaalde dingen gemeten, ook al voordat je op de fiets stapt. Zo wordt er gekeken naar het gewicht, de lengte en het vetpercentage. De lichaamsmaten worden ook gebruikt zodat je recht op je fiets komt te zitten. Verder worden de fietsplaatjes zo ingesteld dat je met de bal van je voet op de as komt.

Wanneer je op de fiets gaat zitten wordt er gekeken naar de gewichtsverdeling van de fiets. Dat gebeurt zonder dat je op de fiets zit, in gewone positie en in aero-positie.

Daarna wordt er een video analyse opgenomen. Je wordt gefilmd in gewone positie en in aero-positie. In beide posities wordt er een video gemaakt met een lage en hoge trapfrequentie.

Aan de hand van al deze gegevens worden de nieuwe maten ingesteld. De nieuwe positie op de fiets die ontstaat wordt geëvalueerd en aan de hand van deze evaluatie worden er eventuele aanpassingen gedaan.

Bij de meeste bikefittings wordt er niet gekeken naar gewicht of vetpercentage. Wel wordt er, net als bij een dynamische bikefitting, een statische meting gedaan van bepaalde lichaamsmaten om ervoor te zorgen dat je recht op de fiets komt te zitten.

Waar kan je terecht voor een dynamische fietspositie analyse/bikefitting?

Bij de onderstaande sportmedische onderzoekscentra kan je terecht voor een dynamische fietspositie analyse, ook kan je voor zo’n onderzoek terecht bij een aantal sportfysiotherapeuten. Let er wel op dat de kosten per centrum kunnen verschillen. Het kan dus de moeite waard zijn om eerst de kosten te vergelijken voordat je een keuze maakt.

  • SMC Papendal te Arnhem (www.smcp.nl)
  • SMC JBZ te Den Bosch (www.smcjbz.nl)
  • SportMáx te Eindhoven (www.sportmax.mmc.nl)
  • SMA Sporthomed te Enschede (www.sporthomed.nl)
  • De Sportartsen Groep, locatie Amsterdam (www.desportartsengroep.nl)
  • De Sportartsen Groep, locatie Baarn (www.desportartsengroep.nl)
  • Sportmedisch centrum Zuid-Limburg te Landgraaf (www.smczl.nl)
  • SMA Utrecht te Utrecht (www.smautrecht.nl)

Voor een bikefitting kan je op verschillende plekken in Nederland terecht. Veel fietsenwinkels bieden ook een bikefitting aan. Bij sommige winkels krijg je een bikefitting gratis wanneer je overgaat tot de aankoop van een fiets. Heb jij positieve ervaring met een bikefitting? Laat dan een reactie achter! Op Triathlon365 vind je ook een lijst met bikefitters.

Optrimize

Categorie: Fietsen

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: