Zo voer je zelf een basis bikefit uit

basis bikefit

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Er zijn verschillende manieren waarop je zelf een basispositie op de fiets kan bepalen. Uiteraard ligt de voorkeur altijd bij een bikefit door een professional. Mocht je daar even geen budget voor hebben, dan kan je de onderstaande bronnen gebruiken om zelf (alvast) aan de slag te gaan. Vanuit de houding van een basis bikefit kan je eventueel kleine aanpassingen doen om zo goed en prettig mogelijk op je fiets te kunnen zitten.

Basis bikefit handleidingen op YouTube

Op YouTube zijn er verschillende video’s te vinden die uitleg geven over hoe je zelf een basis bikefit kan doen.

Global Cycling Network video’s

Op het YouTube kanaal van Global Cycling Network vind je verschillende video’s over de basis bikefit en het kiezen van de juiste framemaat bij het kopen van een nieuwe fiets. Je vindt op het YouTube kanaal een speciale GCN’s Guide To Bike Fit met maar liefst 27 verschillende video’s. Eén van deze video’s heet “How to perform a basic bike fit”. Wij vinden het ook erg handig dat er verschillende video’s te vinden zijn met tips om verschillende soorten “pijntjes” op de fiets te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan rugpijn, nekpijn en last van je schouders.

Francis Cade

Francis Cade heeft een aantal video’s opgenomen met Bike Fit James (JTBikeFit). Francis Cade heeft veel volgers op social media (onder andere op YouTube en Instagram). Hij fietst de hele wereld over en ontdekt in verschillende landen hoe de fietscultuur daar is. Hij wordt gesponsord door merken als Attacus Cycling, Wilier Triestina, Shimano en MET Helm. In deze video’s (onder andere de Bike Fit Tuesdays video’s) krijg je meer informatie over de juiste bike fit. Zo vind je een video met een bike fit masterclass (Road en TT), een video met informatie over het kiezen van het juiste fietsframe en je ziet een aantal praktijkvoorbeelden van bike fits. Zo zie je wat er wordt veranderd aan de fietshouding om bijvoorbeeld kniepijn tegen te gaan.

Gebruik de F.I.S.T. methode voor een basis bikefit

F.I.S.T. is een methode voor triatleten om de juiste positie te ontdekken voor op een racefiets met ligstuur. Deze methode is ontwikkeld door slowtwitch.com en wordt ook wel Fit Institute Slowtwitch genoemd. Wil je de methode gebruiken? Dan wordt je door een tiental verschillende artikelen geleid. Stap voor stap wordt er gekeken naar de verschillende metingen en juiste lichaamshoeken. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de hoogte van het zadel, de hoek van de heup en de positie van de armen op het ligstuur.

Trophy-box om lichaamshoeken op de fiets te bekijken

Via de website Trophy-box.com kan je een foto of video uploaden om bepaalde lichaamshoeken te bekijken wanneer je op de fiets zit. Ook staat er een tabel met gegevens die je kan gebruiken bij het instellen van bijvoorbeeld de hoogte van het zadel en van het stuur. Het is zelfs mogelijk om een video te uploaden. Op het Slowtwitch Triathlonforum zie je dat veel triatleten deze website gebruiken als een tool om te werken aan een juiste houding op de fiets.

Apps voor het berekenen van lichaamshoeken

Er zijn verschillende apps die je kan gebruiken om de lichaamshoeken te bekijken (bijvoorbeeld op de fiets).

Hudl technique app

Je kan de Hudl Technique app downloaden wanneer je verschillende lichaamshoeken wilt weten en wanneer je wilt weten of jouw techniek juist is. In de app kan je verschillende bewegingen vergelijken. Zo kan je onder andere jouw progressie over een langere tijd in de gaten houden door jouw eigen video’s met elkaar te vergelijken. Als trainer of coach kan je video’s delen met de (tri)atleet en andersom. Ook kunnen coaches en trainers opmerkingen achterlaten. Deze app is geschikt om te gebruiken voor elke sport. Interessant: De app TeamNL – Video analysis is vergelijkbaar met de Hudl app. Ook hier hebben alleen bepaalde personen een inlogcode gekregen, waarschijnlijk via een coach of trainer.

Let op: Veel mensen hebben deze app maar één ster gegeven. Via het inlogscherm is het namelijk niet mogelijk om een account aan te maken. Je kan je dus niet inloggen. Wanneer je naast de Hudl app ook de Hudl technique app installeert lukt het wel. Deze app kan je alleen downloaden en gebruiken met een Iphone. Wij zijn op zoek naar mogelijkheden om ook op andere apparaten gebruik te kunnen maken van de app.

Coach’s Eye

Een alternatief voor de Hudl app is de app Coach’s Eye. Deze app werkt vrijwel hetzelfde als de Hudl app. Binnenkort gaan wij deze app uitproberen en er een review over schrijven. Wij zijn erg benieuwd! Er zijn ook verschillende bike fit apps die je kan gebruiken bij het doen van een basis bikefit.

Optrimize

Categorie: Fietsen

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: