Slimme inlegzolen: wat zijn het en voor wie zijn ze geschikt?

NURVV slimme inlegzolen

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Elk jaar in januari vindt de technologiebeurs CES plaats in Las Vegas. Wij houden deze beurs altijd goed in de gaten, omdat er vaak leuke nieuwe sportgadgets worden aangekondigd. Dit jaar werd bijvoorbeeld de nieuwe Suunto 7 aangekondigd. Dit was meteen de grootste aankondiging op horlogegebied wat ons betreft. Helaas bevat dit horloge geen triathlonfunctie. Het bedrijf Nurvv kondigde de Nurvv Run aan; een slimme inlegzool. Dit is niet de eerste keer dat slimme inlegzolen in het nieuws zijn. Wat zijn dit voor schoenzolen? Zijn ze nuttig voor hardlopers? We hebben een aantal modellen bekeken.

Wat zijn slimme inlegzolen of slimme schoenzolen?

Slimme inlegzolen worden in het Engels Smart Insoles genoemd. Dit zijn inlegzolen voor in schoenen die verbinding maken met een app op de smartphone. De slimme schoenzool verzamelt allerlei data, zoals je beweging, hoe je de voeten neerzet en snelheid. In de bijbehorende applicatie krijg je informatie hoe je het (hard)lopen kan verbeteren en hoe je blessures kan voorkomen. Dit soort slimme inlegzolen worden ook gebruikt in de medische wereld bij bijvoorbeeld patiënten die een verkeerde houding hebben.

Voor wie is deze techniek geschikt?

Slimme inlegzolen zijn een erg leuke gadget en kunnen nuttige informatie geven. Hardlopers zien bijvoorbeeld in een app hoe hun voetlanding is en krijgen tips om blessures te voorkomen. Toch lijkt het vooralsnog niet meer dan een leuke gadget voor sporters. In de medische wereld kan deze techniek nog veel gaan bieden. Slimme inlegzolen kunnen bijvoorbeeld het looppatroon van een patiënt analyseren en mobiliteitsstoornissen detecteren. Hardlopers met een verkeerde techniek kunnen er ook baat bij hebben, maar wij zouden vooralsnog eerder adviseren om een loopanalyse bij een expert te laten maken Wij houden de techniek wel goed in de gaten!

Een tweetal voorbeelden van Smart Insoles

Je kan op het moment een handjevol producten kopen in deze categorie. Hieronder hebben we twee voorbeelden uitgelicht.

NURVV Run — smart insoles

Het bedrijf belooft lopers te helpen hun looppatroon te begrijpen en blessurevrij te lopen dankzij live coaching en feedback. Op de techbeurs CES 2020 in Las Vegas lanceerde het bedrijf de NURVV Run. Deze slimme inlegzolen zijn voorzien van 32 sensoren die 1000 keer per sensor, per seconde data doorgeven aan de applicatie. De sensoren geven statistieken zoals cadans, voetaanslag, pronatie en balans door. Deze statistieken kan je analyseren in de NURVV-coaching-app. Deze app geeft je inzicht in verschillende nuttige statistieken. Er hangt wel een stevig prijskaartje aan deze nieuwe tech- 300 dollar.

ARION Smart Insoles 2.0

De ARION inlegzolen zijn iets goedkoper dan de NURVV Run. In de onderstaande video zie je hoe de techniek werkt.

Optrimize


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid. Wil je reageren op deze blog? Dat kan via onze contactpagina!


Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.