Brick training

brick training

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Een term die je regelmatig langs ziet komen wanneer je op zoek gaat naar verschillende trainingen om je zo goed mogelijk voor te kunnen bereiden op een triathlon is de term brick training, ook wel bekend onder de naam koppeltraining.

Wat is brick training?

Tijdens een brick training worden twee (of zelfs drie) verschillende disciplines uit de triathlon achter elkaar uitgevoerd. Meestal is het een training waarbij de triatleet na het zwemmen gaat fietsen of na het fietsen meteen gaat hardlopen. Zo wordt dezelfde volgorde aangehouden als tijdens de triathlon. Het kan ook voordelen hebben om soms andere combinaties te maken zoals zwemmen en daarna lopen.  

De naam brick training komt van de term “brick” oftewel “baksteen”. Wanneer je na het fietsen begint met het lopen dan voelen je benen zo zwaar, bijna alsof het bakstenen zijn. Dit gevoel kan je ook ervaren als je na het zwemmen begint met fietsen. Door deze soort trainingen wordt dit gevoel minder.

Wat zijn de voordelen van een brick training?

Een brick training heeft verschillende voordelen voor triatleten. Ten eerste voelt het fietsen na het zwemmen en het hardlopen na het fietsen heel anders aan dan wanneer je deze sporten los zou beoefenen. Door regelmatig brick trainingen te doen went jouw lichaam aan de overgang van de ene sport naar de andere.

Waarschijnlijk heb je al vaker gelezen hoe belangrijk het trainen van de overgangen tussen de verschillende sporten is. Een brick training is een goede training om ook weer eens extra te oefenen op deze overgangen.  

Voorbeelden van brick trainingen voor triatleten

Zeker wanneer je nog niet veel van deze koppeltrainingen hebt gedaan is het belangrijk om de losse trainingen niet te lang en intensief te maken. Hoe langer je bezig bent met trainen en hoe dichter je bij het wedstrijdseizoen komt, hoe meer je tijdens deze trainingen van je lichaam kan vragen.

  1. Fietsen gevolgd door het hardlopen

Maak een rit van 60 – 90 minuten op de fiets om meteen daarna je loopspullen aan te trekken en een hardlooptrainingen te voltooien van 30 – 60 minuten. Zorg dat je thuis je loopschoenen en eventuele andere spullen (zoals sportvoeding, een hardlooprugzak met water of een petje) klaar hebt staan zodat je meteen door kan.

  • Zwemmen gevolgd door het fietsen

Na een zwemtraining van 30 – 60 minuten stap je op de fiets voor een fietstraining van 60 – 90 minuten. Naarmate jouw basis steeds beter is en jouw lichaam ook zwaardere trainingen makkelijker aan kan, kan je wat tempoblokken toevoegen aan de fietstraining.

  • Combinatietraining fietsen en hardlopen

Sommige triatleten kiezen ervoor om afwisselend te fietsen en te lopen wanneer ze flinke afstanden moeten afleggen op een trainingsdag. Zo vinden ze de trainingen mentaal beter te doen en kunnen ze de wissels extra vaak oefenen. Kies voor de training die bij jou past.

Optrimize


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid. Wil je reageren op deze blog? Dat kan via onze contactpagina!


Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.