Clifton 9 review: Het nieuwe Clifton model van Hoka One One

Clifton 9

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Nog even en het is zover! In de afgelopen jaren wordt het nieuwe Clifton model van Hoka One One steeds in de zomer uitgebracht (juli-augustus). Het nieuwste model – de Clifton 9 – wordt zeer waarschijnlijk in juli of augustus 2022 op de markt gebracht. Al zijn er ook berichten dat de release is uitgesteld tot in de lente 2023. Inderdaad – op 8 februari 2023 is deze schoen op de markt gebracht. Wij hebben de Clifton 9 gekregen om te kunnen testen. In deze blog vind je onze review. Deze Clifton serie is één van onze favoriete series van Hoka One One. Een veelzijdige schoen die veel demping heeft, geschikt is voor zowel rustige duurlopen als snelheidswerk. Tijdens onze intervaltrainingen dragen wij graag de Mach serie, wij dragen nu regelmatig de Mach 4. De verwachting is dat de Mach 5 in juli of augustus op de markt wordt gebracht.

Hoka clifton 9

Neutrale lichtgewicht schoen voor de lange afstandsloper met veel demping

Over de Clifton 9

De Clifton 9 is de opvolger van de Clifton 8. Er is een grote kans dat er een aantal kenmerken behouden gaan worden. Ook zullen er een aantal verbeteringen worden doorgevoerd ten opzichte van het eerdere model. Vermoedelijk komt er een nieuwe bovenwerk en een nieuwe en verbeterde zool. De Clifton modellen zijn veelzijdig. Ze hebben veel demping waardoor ze vooral geschikt zijn voor lange duurlopen. Echter kan je ze ook prima dragen tijdens een intervaltraining. Wil je een schoen met nóg meer demping? Dan kan je kijken naar de Bondi modellen van Hoka One One, zoals de Bondi 8.  

Hoka One One Clifton 9 kopen

Wil jij de Clifton 9 kopen? Dan is de kans groot dat je slaagt in één van de webwinkels die zich richten op de hardloopsport. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de webwinkel All4running of RunningDirect. Hieronder hebben wij de verschillende aanbieders van dit nieuwe Clifton model op een rij gezet. De prijzen worden weergegeven van laag naar hoog. Mochten er aanbiedingen zijn in een webwinkel, krijg je deze als eerste te zien.

>> Bekijk de Hoka One One Clifton 9 bij Plutosport, All4running en Runningdirect

Clifton 9 review

In 2019 mocht ik mijn eerste paar Hoka hardloopschoenen ontvangen om te testen. Dit was de Clifton 7. Uiteindelijk heb ik hier ook op gelopen tijdens mijn eerste halve triathlon, de Challenge Almere-Amsterdam. Sindsdien ben ik echt fan geworden van de hardloopschoenen van het merk Hoka en heeft het Clifton model een speciaal plekje in mijn hart. Ik was dan ook heel blij toen ik hoorde dat ik de Hoka Clifton 9 mocht testen om er een uitgebreide review over te kunnen schrijven.

Hoka Clifton 9: Onze eerste indruk

Wij hebben meerdere Hoka Clifton modellen in de kast staan. Hierdoor konden we dit model ook goed vergelijken met zijn voorganger, de Hoka Clifton 8. Het eerste wat ons opviel was het bovenwerk van de schoen. Dit verschilde van zijn voorganger. Het bovenwerk ademt goed al is de schoen wel warm op zomerse dagen.

clifton 9

Maat en pasvorm

De pasvorm van dit model is echt perfect, je kan de schoenen echter beter in een half maatje groter bestellen. Mijn eigen schoenmaat bleek namelijk iets te krap te zitten. Voor korte afstanden zou dit misschien niet veel problemen opleveren, bij lange afstanden krijg je echter snel last van je nagels en van blaren wanneer schoenen iets te krap zitten aan de voorzijde. Gelukkig mocht ik een half maatje groter proberen. Deze maat zat perfect! Aan de voorzijde heb je dan iets extra ruimte wat ik zelf een groot pluspunt vind bij lange duurlopen. Om de schoenen perfect aan te laten sluiten maak ik graag gebruik van Xtenex veters. De normale veters kan je voor iedere loop zelf goed aantrekken.

Tip: Bestel de schoenen een half maatje groter dan je eigen schoenmaat.

Clifton 9

Duurzaamheid en kwaliteit

Aan de onderzijde van de schoen vind je op de plekken waar de schoen sneller slijt een extra laag met rubber ter bescherming van de zool. Dit zorgt ervoor dat de schoen ook langer mee gaat. Zie je geen groeven in de zool? En begint de onderkant glad te worden? Dan weet je dat jouw schoenen aan vervanging toe zijn. Vaak is de rest van de schoen nog helemaal netjes wanneer de zool is versleten. Wanneer de zool versleten is draag ik de schoenen niet meer tijdens het hardlopen, wel draag ik ze dan nog een hele lange tijd tijdens het wandelen.

Clifton 9

Prestaties op verschillende afstanden en tempo’s

De Clifton 9 is één van mijn favoriete hardloopschoenen. Dit heeft er onder andere mee te maken dat deze schoen zo veelzijdig is. Door de demping is het een zeer comfortabele schoen die de schokken van de landing goed kan opvangen. Dit maakt de schoen enorm geschikt voor hersteltrainingen, lange duurlopen en wedstrijden over de lange afstand (halve of hele marathon). Je benen voelen dan veel minder vermoeid aan. Ook zorgt de pasvorm (met meer ruimte bij de voorvoet) ervoor dat je minder snel last krijgt van blaren en van blauwe teennagels. Ik draag de schoenen ook regelmatig tijdens pittige intervaltrainingen en 10 km wedstrijden. Ze zijn licht genoeg om snelheid te maken. En ik krijg minder snel last van mijn knieën.

clifton 9

Clifton 8 kopen

In de weken voordat de Clifton 9 verkrijgbaar is en in de weken dat dit nieuwe Hoka One One model net op de markt is, wordt in veel webwinkels het eerdere model afgeprijsd. Een goed moment dus om nieuwe hardloopschoenen aan te schaffen! Wil jij de Clifton 8 kopen? Dan zie je hieronder de verschillende aanbieders en prijzen. Dagelijks worden de prijzen opgehaald. Zo blijf je altijd op de hoogte van de laagste prijzen de beste aanbiedingen.

Bekijk de Clifton 8:

All4running
RunningDirect

Optrimize

Categorie: Hardlopen

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: