Home » Een wedstrijdverslag: Leerzaam en een mooi aandenken

Een wedstrijdverslag: Leerzaam en een mooi aandenken

wedstrijdverslag

In de dagen na een triathlon zie je veel wedstrijdverslagen verschijnen op social media. Wanneer je een wedstrijdverslag schrijft (om te delen of voor jezelf), kan je daar veel uit halen! Zeker wanneer je zo snel mogelijk na de wedstrijd een verslag schrijft, kan je deze evaluatie goed gebruiken in de voorbereiding op een volgende wedstrijd. Dit kan een verslag zijn met praktische punten, maar ook met een beschrijving van de mentale kant tijdens de wedstrijd.

Wanneer schrijf je een wedstrijdverslag?

Een wedstrijdverslag schrijf je het liefst zo snel mogelijk na de wedstrijd. Gebruik bijvoorbeeld de rustmomenten in de dagen na de wedstrijd om het verslag op papier te zetten. Wanneer je het verslag schrijft net na de wedstrijd is de herinnering aan het gevoel en de ervaring nog levendiger. Ook weet je zo zeker dat je geen punten vergeet.

Praktische punten in het wedstrijdverslag

Een goed wedstrijdverslag bestaat uit verschillende onderdelen. Zo kan je in het wedstrijdverslag een samenvatting maken van de praktische punten die de volgende keer beter zouden kunnen. Of die je juist heel goed hebt aangepakt. Dit kunnen ook kleine details zijn. Denk bijvoorbeeld aan bidons die je niet makkelijk uit een bidonhouder krijgt. Of vergeten je gewone bril af te doen wanneer je staat te wachten bij het zwemonderdeel.

Verslag van jouw gevoel en beleving

Naast het noteren van de praktische punten, is het ook belangrijk om te kijken naar jouw gevoel en beleving tijdens de wedstrijd. Wanneer had je het (te) zwaar en wanneer had je juist een lekker ritme te pakken? Hoe ging de triathlon mentaal en valt daar nog iets aan te verbeteren?

Vergeet de informatie over de wedstrijddag niet!

Het is belangrijk om ook alle informatie op te schrijven over de wedstrijddag. Hoe laat was je aanwezig op het wedstrijdterrein? Wat was de buitentemperatuur en de temperatuur van het water? Hoe was het weer verder? Hoe veel windkracht stond er? Al deze punten kan je meenemen in het evalueren van de wedstrijd. Zo weet je steeds beter hoe jouw lichaam reageert onder bepaalde omstandigheden.

Ook kan het fijn zijn om alle uitslagen en tijden in het wedstrijdverslag te zetten.

Handige tips voor een volgende wedstrijd

Er zijn bij iedere wedstrijd leerpunten en tips die je mee kan nemen naar de volgende wedstrijd. Zo waren wij dit jaar in Almere al voor de briefing onze spullen op gaan halen. Ook hebben wij al onze fiets in het parc fermé gezet voor de briefing (eigenlijk moest dit pas na de briefing). Het was overal erg rustig! Dit soort dingen zijn handig om te onthouden voor een volgend jaar of een volgende (grote) wedstrijd!

Gebruik een template voor het schrijven van een wedstrijdverslag

Wil je het schrijven van een wedstrijdverslag echt serieus aanpakken? Dan kan je gebruik maken van een template. Bekijk bijvoorbeeld dit voorbeeld en gebruik de onderdelen die voor jou belangrijk zijn (of voeg onderdelen toe)! Wanneer je een map maakt met uitgebreide wedstrijdverslagen heb je een volledig overzicht en kan je jouw vooruitgang goed zien. Ook heb je een mooi overzicht voor later!

nv-author-image

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *