Home » Herstel in de week na een triathlon

Herstel in de week na een triathlon

herstel in de week na een triathlon

In de week na een triathlon is het belangrijk om je te focussen op een goed herstel van het lichaam. Dit betekent echter niet dat je helemaal niks meer mag doen… Sterker nog, het is juist goed om te blijven bewegen! Maar hoe pak je het herstel in de week na een triathlon aan? Wat zijn de do’s en don’ts? Dat lees je allemaal in deze blog.

Hoe voel je je na de triathlon?

Ten eerste is het belangrijk voor het herstel om te kijken hoe je je voelt na de wedstrijd. Dit kan per wedstrijd verschillen. Meestal heeft het gevoel na een wedstrijd te maken met de lengte van de wedstrijd, de ervaring die je hebt, de mate van voorbereiding en fitheid en de opbouw van de snelheid tijdens de race. Naast deze elementen zijn er nog vele andere factoren die meespelen, denk bijvoorbeeld aan de voeding die je genomen hebt tijdens en na de race.

De dag na de triathlon

Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen is het belangrijk om te kijken hoe je je voelt na de wedstrijd. Ben je heel diep gegaan en ben je nog erg moe en heb je nog erg veel spierpijn? Dan is het slim om meer rust te pakken, de eerste dag niet veel te bewegen en het sporten heel langzaam op te pakken en uit te bouwen.

Heb je spierpijn maar wel voldoende energie? Dan kan je best meteen de dag na de race bewegen! Fiets bijvoorbeeld een kort rondje op je racefiets met een licht verzetje en een lage snelheid. Of zwem een paar baantjes op een rustig tempo. Je zal merken dat je dankzij deze beweging minder last hebt van spierpijn de dagen erna. Tussendoor is het wel belangrijk om je rust te pakken. Slaap extra lang en geniet overdag ook van een boek of een goede serie of film.

Herstel in de week na een triathlon

In de week na de triathlon kan je het trainen rustig aan oppakken. Dit betekent dat je het tempo en de intensiteit wel moet aanpassen. Zeker de eerste 7 tot 10 dagen (na een halve triathlon) is het belangrijk om geen lange en intensieve trainingen te doen. Zo krijgt je lichaam de kans om goed te herstellen van de wedstrijd. Op de TrainingPeaks website vind je een gratis planning voor de 4 weken na een halve triathlon. Met een gratis TrainingPeaks account kan deze planning zo in jouw TrainingPeaks kalender worden gezet!

Voeding en overige herstelfactoren

Meteen na de triathlon is het belangrijk om te letten op je voeding. Voor herstel van het lichaam is het belangrijk om voldoende eiwitten te eten en om de koolhydraten weer verder aan te vullen. Ook is het slim om vocht, mineralen en zouten weer aan te vullen die je verloren bent door het zweten. Dit kan je doen door water te drinken met elektrolyten.

Veel triatleten zweren bij een massage (bijvoorbeeld met behulp van een foamroller), ijsbad en/of compressiesokken om het herstel te bevorderen.

foamroller

 

Iets wat eigenlijk niks met herstel te maken heeft maar wel belangrijk is in de dagen na de wedstrijd is het schrijven van een wedstrijdverslag. Dit hoeft niet persé een lang verslag te zijn. Het belangrijkste is dat je de verbeterpunten van de triathlon opschrijft. Zo kan je van iedere triathlon leren en sterker terugkomen bij de volgende triathlon.

nv-author-image

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *