Elektrolyten: Een onmisbaar supplement voor triatleten

elektrolyten

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Elektrolyten zijn stoffen die erg belangrijk zijn voor ons lichaam. Ze hebben verschillende functies. Zo helpen ze bij het reguleren van de vochtbalans, de spiersamentrekkingen en de hartslag. Voor duursporters zijn elektrolyten extra belangrijk, omdat ze tijdens hun inspanningen veel vocht (en elektrolyten) verliezen door zweten. Als je te veel vocht verliest, kan je uitgedroogd raken en kan dit leiden tot verminderde prestaties en zelfs tot gezondheidsproblemen. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van deze zouten/mineralen voor duursporters en bespreken we verschillende manieren om deze aan te vullen tijdens het sporten.

Wat zijn elektrolyten?

Elektrolyten zijn stoffen die elektrische geleidend zijn wanneer ze in water oplossen. Deze stoffen (bepaalde mineralen en zouten) helpen bij verschillende lichaamsfuncties. Zo helpen ze bij het reguleren van de vochtbalans, bij de spiersamentrekkingen en bij de hartslag.

  • Natrium
  • Kalium
  • Calcium
  • Magnesium
  • Chloride
  • Fosfaat

Elektrolyten voor duursporters

Veel duursporters, zoals triatleten, kunnen tijdens hun trainingen of wedstrijden veel zweet verliezen, zeker bij warme temperaturen. Tijdens het zweten verlies je zowel vocht als zouten/mineralen. Wanneer het lichaam te veel vocht verliest (en elektrolyten) kan dat zorgen voor verminderde prestaties en zelfs gezondheidsproblemen. Daarom is het verstandig om deze aan te vullen tijdens het sporten. Neem je te veel in tijdens het sporten? Dan kan je last krijgen van maag- en darmproblemen.

De drie belangrijkste elektrolyten voor duursporters zijn:

  • Natrium
  • Kalium
  • Magnesium

Hoe vullen sporters elektrolyten aan tijdens een training of wedstrijd?

Er zijn verschillende manieren om elektrolyten aan te vullen tijdens (en na) het sporten. Ten eerste kan je elektrolyten binnen krijgen door middel van het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Zo bevatten bananen kalium, bevat yoghurt calcium en amandelen magnesium. Dit is echter een minder gebruikelijke manier voor atleten. Hieronder vind je een aantal andere manieren om tijdens het sporten elektrolyten aan te vullen:

Sportdranken

Er zijn verschillende sportdranken verkrijgbaar die naast koolhydraten (om de energiereserves aan te vullen) ook natrium, kalium en magnesium bevatten. Je kan het beste kiezen voor een isotone sportdrank. Deze hebben ongeveer dezelfde verhouding tussen suikers en elektrolyten. Omdat deze verhouding gelijk is of iets lager is dan in het lichaam, kan het goed opgenomen worden.

Supplementen

Naast sportdranken kan je ook kiezen voor speciale supplementen om de elektrolyten tijdens en na het sporten weer aan te vullen. Deze supplementen zijn vaak verkrijgbaar in tabletvorm of poedervorm. Soms kan je ook kiezen voor gels en capsules. Wij hebben zelf goede ervaringen met de PowerBar electrolyte tabs.

€14,90
2 nieuw vanaf €14,90
Prijs gecheckt op 17 februari 2024 03:26
Amazon.nl
€28,99
Prijs gecheckt op 17 februari 2024 03:26
Amazon.nl

Orale rehydratatiezouten

Deze rehydratatiezouten bevatten zowel elektrolyten als koolhydraten. Het is namelijk vaak een mengsel van zouten en druivensuiker. Vaak kan je ze oplossen in water. De afkorting O.R.S. staat voor Oral Rehydration Salt. Deze zakjes zijn verkrijgbaar bij drogisterijen en apotheken. Ze worden ook wel gebruikt bij diarree en braken om te voorkomen dat het lichaam uitdroogt. Mensen die reizen naar verre landen hebben deze zakjes vaak mee tijdens de reis. Het is wel slim om goed te kijken hoeveel je in moet nemen tijdens een triathlonwedstrijd. Dit zal minder zijn dan dat je de zakjes gebruikt bij braken of diarree.

Optrimize


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid. Wil je reageren op deze blog? Dat kan via onze contactpagina!


Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.