Aanbieding: Sanbo Massage Gun: Bekijk de deal

Garmin koopt Nederlands bedrijf Tacx

Op 12 februari 2019 maakte Tacx bekend in een persbericht dat zij overgenomen worden door Garmin. Dit wordt gezien zeer grootste tech-nieuws. Tacx is de marktleider op het gebied van slimme indoor-fietstrainers. De acquisitie zal, na goedkeuring van de toezichthouder, in het tweede kwartaal van 2019 plaatsvinden. Garmin is opgericht in Zwitserland en heeft dochterbedrijven in meerdere landen. Tacx is een Nederlands bedrijf met meer dan 50 jaar ervaring en 200+ medewerkers. Het hoofdkantoor staat in Wassenaar.

Reacties van Tacx en Garmin

Garmin logo
Logo Garmin

“Tacx brengt een geheel nieuwe productcategorie in de fitnessportfolio van Garmin die ons bereik in de markt voor indoortraining vergroot”, aldus Cliff Pemble, president en CEO van Garmin. “Samen met Tacx biedt Garmin het hele jaar door een naadloze, plezierige en motiverende binnen- en buitenervaring voor fietsers.”

“We zijn enthousiast over de steun van een technologieleider zoals Garmin,” zei Koos Tacx, CEO van Tacx. “Met de uitgebreide R & D-mogelijkheden en het wereldwijde distributienetwerk van Garmin, kijken we ernaar uit samen te werken om onze indoor trainingsproducten en -technologieën verder te verbeteren en ze naar fietsers over de hele wereld te brengen.”

Tacx: meer dan 50 jaar ervaring

Tacx logo
Logo Tacx

Op 1 mei 1957 start Tacx als een fietsen- en reparatiewerkplaats in Wassenaar, Nederland. In 1964 beginnen ze met de productie van uitlaatgassen voor bromfietsen. In deze begindagen werden componenten al in eigen beheer vervaardigd omdat ze beter en winstgevender waren. Met deze stap introduceerde Tacx de ‘er is altijd ruimte voor verbetering’ mentaliteit die nog steeds verankerd is in het bedrijf. In 1969 gaf de fietsenwinkel in de stad plaats aan een kleine fabriek in een bedrijvenpark.

Rollers & de eerste indoor-fietstrainer

In 1972 start Tacx met de productie van cilinders. Dit is een kleine markt op dat moment, maar Tacx kent de Nederlandse profs persoonlijk en zijn doel is hen te helpen verbeteren. In 1987 wordt het huidige fabrieksterrein met een geschatte oppervlakte van 10.000 vierkante meter geopend. Het bedrijf investeert onder andere in verdere automatisering en het gebruik van lasrobots. Tacx was een van de eerste bedrijven in Nederland die investeerde in een robot voor atomisering.

Naast rollen introduceert Tacx ook indoorfietstrainers en fietsendragers voor auto’s. Later worden flessen en gereedschappen aan hun assortiment toegevoegd.

De ontwikkeling van de interactieve trainer

Rond het jaar 2000 is Tacx de eerste die computerelektronica verbindt met fietstrainers en introduceert een geheel nieuwe manier van trainen. Een scherm toont niet alleen gegevens over snelheid, kracht, cadans en hartslag, maar stelt consumenten ook in staat om hun computers te gebruiken om door virtuele werelden te rijden en online te concurreren tegen tegenstanders van over de hele wereld. Na een tijdje wordt het fietsen van legendarische fietspaden en races toegevoegd en de ontwikkeling van apps en de cloud volgt in 2013. In 2014 volgt de smart-serie en recent de NEO-serie indoortrainers.

Ook interessant
intensiteiten
De 4 intensiteiten van de Trisutto training methode