Home » Gratis kaarten installeren op Garmin Fenix, Forerunner 945 en MARQ sporthorloges

Gratis kaarten installeren op Garmin Fenix, Forerunner 945 en MARQ sporthorloges

Garmin Forerunner 945 maps

Recent ontvingen wij de vraag of het mogelijk is om nieuwe kaarten te installeren op een Garmin horloge- in dit geval de Forerunner 945. Het toestel is namelijk in Amerika goedkoper dan in Europa. Wie op vakantie gaat naar de Verenigde Staten, kan er goedkoop een Forerunner, Fenix of MARQ-series sporthorloge kopen. Nadeel is wel dat de kaarten (maps-functie) niet de (fiets)maps van Europa bevatten. Jammer, want deze functie is op de nieuwe Forerunner horloges wel erg vet. Gelukkig kun je zelf gewoon maps inladen op verschillende Garmin toestellen. In dit artikel bekijken we de mogelijkheden.

Waarom nieuwe kaarten inladen?

Er zijn verschillende redenen waarom je nieuwe of andere kaarten in wilt laten op een Garmin triathlonhorloge, zoals:

banner
 • Het is goedkoper om het toestel aan te schaffen vanuit een ander continent. De kaarten voor het eigen continent worden niet meegeleverd met het toestel.
 • De huidige kaarten werken niet, geven een error of worden niet meer correct weergegeven.
 • Je gaat op vakantie naar een ander continent en zou daar graag gebruik willen maken van fietsnavigatie of wandelnavigatie op het sporthorloge.

Welke toestellen zijn geschikt?

Oudere Garmin toestellen bieden nog geen ondersteuning voor kaarten. Hieronder vind je een overzicht van alle geschikte Garmin wearables en fietscomputers.

Compatibele Wearables: Garmin Forerunner 945, Garmin Fenix 5s Plus, Garmin Fenix 5 Plus, Garmin Fenix 5X Plus, Garmin Fenix 5X (niet de plus-versie), Garmin Fenix 6S Pro, Fenix 6 Pro, Fenix 6X Pro, Fenix 6X Pro Solar, Garmin Epix, Garmin Descent MK1, Garmin MARQ Series, Garmin D2 Delta PX

Compatibele fietscomputers: Garmin Edge 520/520 Plus/530, Garmin Edge 705, Garmin Edge 800/810/820/830, Garmin Edge 1000/1030/Explore/Touring varianten

Nieuwe kaarten downloaden

Je kan via het community-project OpenStreetMap gratis nieuwe kaarten downloaden. De officiële website vind je via deze link. De kaarten zijn volledig gratis en in veel gevallen (bijna) even goed als betaalde navigatiekaarten. Om de kaarten te downloaden ga je naar de website.

Garmin kaarten inladen openstreetmap 1

Selecteer daarna de optie “Routeble Bycicle (Openfietsmap Lite)

Selecteer de fietsnavigatie

Selecteer het gebied waarvan je de kaart wilt downloaden. Voor dit voorbeeld heb ik Frankrijk aangevinkt. Je kan ook eventueel handmatig nieuwe gebieden toevoegen aan de kaart. Dit doe je door middel van het selecteren van de blauwe vakjes in de kaart zelf. Als je dit doet, duurt het even voordat de kaart klaar is. Je krijgt dan een e-mail met daarin de downloadlink. De kaart wordt on demand gemaakt door het systeem, vandaar dat het even kan duren.

Kaarten uitkiezen OpenStreetMap land kiezen

Druk op de “Download map now!” knop. Je komt op de onderstaande pagina terecht. Kies daar altijd de onderste kaart met het MicroSD-kaart symbool en gmapsupp.zip in de bestandstitel, zoals: openfietsmap_lite_gmapsupp.zip.

Kaarten downloaden gmapsupp

Installeren van de kaarten

Opladen 945 garmin afbeelding 3

Het installeren van de nieuwe kaarten op een toestel is erg eenvoudig. Koppel het Garmin sporthorloge aan een laptop/computer met de USB-kabel, open het toestel op de laptop/computer en kopieer het nieuwe uitgepakte gmapsupp bestand naar de ‘maps’ of ‘kaarten’ folder. Mocht er al een bestand met dezelfde naam bestaan, dan kan je het bestand prima een andere naam geven, zoals: gmapsupp-frankrijk.

Heel veel succes.  Mocht je nog vragen hebben, laat gerust een bericht achter in de comments!

nv-author-image

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

8 reacties op “Gratis kaarten installeren op Garmin Fenix, Forerunner 945 en MARQ sporthorloges”

 1. Ik vind geen folder met ‘map’ of ‘ kaarten’ op mijn fenix 5s terug. Moet ik een folder aanmaken of een app instaleren? Moet het bestand eerst geunzipt worden?
  Isabelle

  1. Hoi Isabelle,

   Je kan de bestanden gewoon in de Garmin-folder slepen. Eventueel kun je hier een Engelstalige uitleg bekijken op YouTube, specifiek voor de Fenix 5s en 5-series.

   Met vriendelijke groet,
   Edwin

   1. Beste,
    Werken alle functies zoals bv offline een route plannen nog? Worden zaken zoals bezienswaardigheden e.d. ook nog weergegeven?
    M.a.w. zijn er beperkingen/ is er verlies aan functionaliteit door het op deze manier te doen?
    Alvast bedankt!

    1. Hoi Vincent,

     Helaas kan ik je geen antwoord geven op deze vraag, omdat ik hier niet de juiste horloges heb liggen om het voor je uit te testen. Je zou het beste even contact op kunnen nemen met Garmin. Misschien weet iemand anders die deze reactie leest wel het antwoord?

     Met vriendelijke groet,
     Edwin

   2. Hoi,

    heb net een kaart gedownloD EN OP MIJN fenix 6S geplaatst, in de map garmin.
    Hoe kan ik nu op het horloge die kaart selecteren? Als ik in de activiteit wandelen op kaartthema sta, zie ik alleen Public Land. Ik denk dat ik nog iets niet goed doe… Heb je een hint>

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *