Aanbieding: Sanbo Massage Gun: Bekijk de deal

Het fietsmerk B’TWIN: Fietsen, accessoires en mening

B'TWIN fietsen logo

B’TWIN is een handelsmerk van de Franse Decathlon Group. Zij verkopen onder dit merk onder andere (race)fietsen en accessoires. Het merk is in de afgelopen jaren flink uitgebreid. Wij krijgen regelmatig de vraag of de kwaliteit van B’TWIN goed is en wat onze ervaring met dit merk is. In dit artikel lees je alles over het merk B’TWIN van de Decathlon.

Een korte geschiedenis

Decathlon Cycle werd opgericht in 1976. Het doel was hetzelfde als de rest van het bedrijf: Sport toegankelijker maken. Dit betekende het leveren van kwalitatief hoogwaardige en toch betaalbare producten voor alle fietsers, ongeacht hun leeftijd, beoogd gebruik of niveau van concurrentie. Daarom bood het merk klanten een goedkopere manier om zich te vervoeren, fit te blijven en plezier te hebben.

In 1986 kwamen de eerste fietsen van Decathlon Cycle op de markt. In de loop der jaren werden er steeds nieuwe fietsen ontworpen en ontwikkeld om zo het assortiment uit te breiden. In 1999 werd de beroemde B’TWIN 5 gelanceerd. Dit was een allround fiets voor mannen en vrouwen met een unieke frame-vorm. Hierdoor konden alle soorten klanten gemakkelijk en comfortabel rijden. Het concept van deze fiets kun je nog steeds terugvinden in de Decathlon-winkels. De B’TWIN 5 is echter geëvolueerd naar het Originals-assortiment.

In 2006 werd Decathlon Cycle officieel bekend als B’TWIN en vier jaar later werd het B’TWIN Village in Lille geopend. Het B’TWIN-dorp is niet alleen het hoofdkwartier van het merk, maar herbergt ook een enorme B’TWIN-winkel, waar je niet alleen het volledige assortiment kan bekijken, maar ook op verschillende oppervlakken zowel binnen als buiten fietst. Zo kun je de prestaties van de fiets echt goed testen. Het B’TWIN Village beschikt tegenwoordig ook over een volledige werkplaats, inclusief ruimtes waar je op je eigen fiets kan werken.

Het assortiment fietsen

Een van de kernmerken van B’TWIN dat relatief uniek is, is het enorme aantal beschikbare producten. Het merk omvat qua fietsen:

  • Riverside / Original – instapmodel hybride fietsen
  • Triban – racefietsen, inclusief enkele door de UCI goedgekeurde modellen en gravelbikes
  • Van Rysel – racefietsen
  • Rockrider – mountainbikes
  • Elops – Klassieke stadsfietsen met pedaal- of elektrische modellen
  • Stadsfietsen over lange afstanden
  • Tilt – Budget vouwfietsen met pedaal en elektrisch aangedreven model beschikbaar
  • Kinder-stadsfietsen – Stadsfietsen ontworpen voor kinderen verschillende modellen met verschillende namen zoals “POPLY” “MISTIGIRL” en “RACINGBOY”
  • Atbfietsen – Alle terreinfietsen

B’TWIN accessoires

Naast fietsen biedt B’TWIN ook een breed scala aan accessoires aan. Hierbij kun je onder andere denken aan kleding, binnenbanden, spatborden, fietscomputers en zelfs hometrainers. Ook voor de winterfietser is er een breed assortiment. Als je voor het eerst op een racefiets wil stappen, kun je eigenlijk alles van dit merk kopen, zonder dat je nog naar een andere winkel hoeft te gaan.

Kwaliteit en garantie

Het bedrijf werkt met een reeks technische partners om producten van de hoogste kwaliteit te garanderen. Naast de samenwerking met FDJ, ontwikkelde B’TWIN ook het frame voor het Franse nationale team onder-19. Eerder leverden het bedrijf fietsen voor het AG2R-team. Ook geeft het bedrijf levenslange garantie op alle stalen en aluminium frames, vorken en sturen..

B’TWIN fietsen 2019

Een aantal fietsen als voorbeeld

Racefiets Triban 100 Shimano

Adviesprijs: €269,99 | Bekijk de fiets online

Beginnersfiets Triban 100

De Triban 100 Shimano is voor mensen die willen beginnen met fietsen, geen groot budget hebben en toch willen ervaren hoe het is om een eigen racefiets te bezitten. Voor de prijs kan je niet veel verwachten. Zo is de fiets uitgerust met een stalen voorvork en de Shimano A050-groep met 7 versnellingen. De cassette bestaat uit een enkel kettingblad. Voor mensen die kennis willen maken met een racefiets is dit wellicht voldoende, maar als je wat serieuzer (wekelijks) aan de slag wilt of met een groepje mee wilt fietsen, is het duurdere segment beter geschikt.

Racefiets Ultra 900 Aluminium frame

Adviesprijs: €999,99 | Bekijk de fiets online

Shimano ultra 900

De Racefiets Ultra 900 is regelmatig in de aanbieding en wordt gezien als een goede fiets voor beginners. Deze racefiets is al meer geschikt voor mensen die wat langere ritten willen gaan maken. De fiets is uitgerust met de groep Shimano 105 – 11 versnellingen en een dubbel kettingblad voor. Er zitten Mavic Aksium 17 wielen onder, die goed uit de test komen. Deze fiets is zeer goed geschikt voor de beginner en behoort tot mijn persoonlijke top 3 van 2019 voor beginnersfietsen.

Racefiets B’TWIN Ultra 920 AF

Adviesprijs: €1299,99 | Bekijk de fiets online

Wie net even iets meer te besteden heeft en wil proeven van het wedstrijdcircuit, raad ik zeker de Ultra 920 AF van het merk aan. Deze is uitgerust met de Shimano Ultegra R8000-groep. Deze fiets scoort in de test van Cycling Weekly een 9. Dat is vrij hoog voor de critici van dit blad/online magazine. Verder is de fiets uitgerust met nieuwe Mavic Cosmic Elite 17C wielen en een van de beste B’TWIN zadels. De fiets doet het verbazingwekkend goed in alle testen en is voor mij de onbetwiste nummer 1 voor beginnersfietsen voor 2019.

Racefiets Ultra 900 Carbon Frame

Adviesprij: €1699,99 | Bekijk de fiets online

Carbon Ultra 900

Beginners moeten het vaak doen met een aluminium frame. Wie wat meer kan en wil besteden, koopt een carbon frame. De Ultra 900 van B’TWIN is speciaal gemaakt voor wedstrijden, is uitgerust met de betrouwbare Shimano 105-groep met 11 versnellingen. Er zitten Mavic Aksium banden onder. Ook deze fiets komt goed uit testen van bijvoorbeeld Fiets.nl en Cycling Weekly.

Mijn mening en ervaring met het merk

In de racefiets- en wielrenwereld wordt er regelmatig neerbuigend gedaan over alles wat geen topmerk is. Als iemand het heeft over B’TWIN, dan krijg je vaak te horen: “Dat is toch het huismerk van de Decathlon?” of “Ik zou echt voor een merk gaan”. Toch komen de fietsen van B’TWIN altijd zeer positief uit testen van Fiets en Cycling Weekly. Ik vertel, als mensen commentaar hebben op het merk, dat mijn eerste racefiets van B’TWIN (link) uitgerust is met een Shimano Ultegra R8000 en Mavic Cosmic Elite banden. Ook het zadel, de Fizik Antares, komt positief uit alle testen.

Het merk heeft misschien bij veel mensen een minder imago, maar dat is naar mijn mening volledig onterecht, zeker als het om de fietsen gaat. De accessoires zijn qua prijs/kwaliteit ook prima in orde. Met een B’TWIN helm kun je prima de weg op en ook de wielrenshirts zijn van goede kwaliteit. De fietsbroeken van het merk zijn niet helemaal geweldig en deze haal ik zelf wel bij de speciaalzaak. De rest van het merk is geschikt voor zowel de beginner als de wat meer ervaren renner.

Ook interessant
Giant Trinity Advanced Pro 2 2019
De triathlonfietsen van Fietsenwinkel.nl 2019