Home » Hoe herken en help je iemand die tijdens het zwemmen in de problemen raakt?

Hoe herken en help je iemand die tijdens het zwemmen in de problemen raakt?

Hoe herken en help je iemand die tijdens het zwemmen in de problemen raakt?

Tijdens triathlonwedstrijden hoor je vaak dat de meeste triatleten in de problemen komen tijdens het zwemonderdeel. Hier vallen ook de meeste slachtoffers. Waarom dit zo is lees je in de blog Zwemmen het onderdeel met de meeste dodelijke slachtoffers tijdens triathlonwedstrijden. Gelukkig zijn er tijdens dit onderdeel ook veel vrijwilligers die de zwemmers vanaf boten en sup-boards in de gaten houden en kunnen helpen mocht dat nodig zijn. Maar hoe herken en help je iemand die tijdens het zwemmen in de problemen raakt? Dat is iets wat wij ons altijd hebben afgevraagd. Wij vinden dit belangrijke informatie voor iedereen die (in groepjes) samen traint en meedoet aan wedstrijden.

Schreeuwt en spartelt iemand die in nood is in het water?

In tegenstelling tot wat je vaak in films en series ziet kunnen zwemmers die in de problemen raken en verdrinken geen geluid maken. Om hulp schreeuwen lukt dus niet. De neus en mond raken namelijk verstopt met water waardoor er geen zuurstof binnen kan komen. Vaak is de zwemmer niet lang genoeg boven water om goed in en uit te kunnen ademen. Hierdoor is er dus ook niet genoeg zuurstof om te kunnen praten of schreeuwen. Dat kan het lastig maken om te merken of iemand in nood is. Sommige mensen die wel schreeuwen en spartelen kunnen waterstress ervaren. Deze mensen kunnen vaak nog wel een reddingsboei of -lijn vastpakken.

Hieraan kan je herkennen of iemand in problemen is in het water

Je zal merken dat een persoon die in de problemen is steeds langzamer zal gaan zwemmen met een steeds slechtere slag. Uiteindelijk zal de persoon zelfs stil komen te liggen. Wanneer iemand verdrinkt zie je dat hij steeds onder water zinkt en daarna even boven komt. Echter zakt de mond zo snel weer onder water dat er niet genoeg tijd is om goed te kunnen ademen.

Mensen die dreigen te verdrinken blijven vaak rechtop in het water. In het begin (de eerste 20 tot 60 seconden) proberen de armen en benen het hoofd boven water te duwen. Echter verliest het lichaam snel zijn kracht waarna dit niet meer zal lukken. Zwaaien voor hulp kost het lichaam te veel energie en lukt dus vaak niet!

Aan deze signalen kan je verdrinking herkennen

Aan de onderstaande signalen kan je herkennen of iemand aan het verdrinken is. Twijfel je of er iets aan de hand is? Vraag dan of alles oké is. Krijg je antwoord? Dan gaat het goed! Krijg je een glazige blik terug maar geen antwoord? Dan kan het zo zijn dat deze persoon in de problemen is.

  • De ogen zijn dicht of glazig en kunnen niet focussen
  • Er hangt haar voor de ogen of over het voorhoofd
  • Het hoofd hangt schuin naar achteren en de mond staat open
  • De mond komt bijna niet boven het water uit en het hoofd ligt laag in het water
  • Er is sprake van hijgen of hyperventilatie
  • De benen worden niet gebruikt
  • Tijdens het “zwemmen” komt de persoon niet vooruit

Lees ook de blog Hoe herken je verdrinking van de website van de Nationale Raad Zwemveiligheid.

Zo help je iemand die tijdens het zwemmen in de problemen raakt

Zie je dat iemand in nood is? Probeer tijdens een wedstrijd of training meteen andere mensen te waarschuwen. Komt de zwemmer nog boven water? Dan kan je er zelf naartoe zwemmen en helpen.  Er zijn verschillende reddingsgrepen die je kunt gebruiken om het slachtoffer veilig naar de kant te brengen. Bij veel zwembaden en bij de reddingsbrigade kan je een cursus zwemmend redden volgen. Na een cursus reddingszwemmen weet je precies welke reddingsgrepen je kan gebruiken. Ook leer je hoe je kan voorkomen dat je zelf in de problemen komt wanneer de persoon in nood je naar beneden trekt om zelf boven water te kunnen komen. Zinkt de persoon in nood weg onder water? De kans is groot dat je, wanneer je onder water duikt om de persoon te redden, zelf ook in de problemen komt. De verdrinkende persoon zal namelijk proberen boven water te komen door zich aan jou op te trekken. Hierdoor kan je zelf ook minder makkelijk of zelfs niet meer boven water komen.

Eerste hulp bij verdrinking

Wanneer je het slachtoffer uit het water hebt gehaald moet je er allereerst voor zorgen dat er naar 112 wordt gebeld en dat er wordt gecontroleerd of het slachtoffer ademt. Uiteraard kan je daarna eerste hulp verlenen mocht dat nodig zijn. Het is belangrijk dat je een EHBO cursus hebt gedaan om precies te weten hoe je het slachtoffer op de juiste manier kan helpen. Wanneer het slachtoffer ademt en beetje bij beetje meer herstelt kan je ervoor zorgen dat hij of zij niet onderkoelt raakt door hem of haar te bedekken met warme kleding en dekens en als het lukt droge kleding aan te trekken.

Hoe kan je als zwemmer voorkomen dat je in de problemen raakt?

Hoe herken en help je iemand die tijdens het zwemmen in de problemen raakt? Dat heb je hierboven kunnen lezen. Maar uiteraard wil je het liefst voorkomen dat je in de problemen raakt tijdens het zwemmen. Er zijn een aantal punten die dit risico kunnen verkleinen. Ten eerste is het belangrijk om nooit alleen te gaan zwemmen. Zorg altijd dat je met één of meerdere mensen bent. In het water, of desnoods dat met iemand op de kant (wel dichtbij uiteraard). Neem geen risico’s door te ver te zwemmen in koud water wanneer je daar niet aan gewend bent. Zorg dat je goed zichtbaar bent in het water door een SaferSwimmer. Wanneer je gaat trainen blijf je het liefst in de buurt van de kant zodat je ook snel weer uit het water kan klimmen mocht je in de problemen raken.

Uitgelichte afbeelding: Photo by Giorgio Trovato on Unsplash

nv-author-image

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.