5 tips voor snelle wissels tijdens een triathlon

Overgang triathlon triathlon transitie tips

De wissels tussen de triathlonsporten worden ook wel overgang, T1 en T2 en transities genoemd. Ook wordt het door veel mensen – waaronder door ons – ook wel de vierde triathlonsport genoemd. Naast zwemmen, fietsen en hardlopen zijn de wissels tussen deze sporten enorm belangrijk. Een snelle wissel van zwemmen naar fietsen en van fietsen naar hardlopen zorgt voor een betere eindtijd. Je wilt ook niet lang in de wisselzone zitten om je badmuts af te doen of te stoeien met je hardloopschoenen. Hieronder vind je 5 tips voor een snelle wissel tijdens een triathlon. Belangrijkste van alles: oefen de wissels.

Train het afdoen van de badmuts en zwembril

Het klinkt misschien kinderlijk eenvoudig, maar dit is het zeker niet. In een wedstrijd wil je zo snel mogelijk je badmuts en zwembril afdoen en dit doe je dan ook vaak onderweg of als je net stilstaat. We hebben regelmatig mensen in de wisselzones zien stoeien met een badmuts. Mensen die een flinke bos haar hebben, willen nog wel eens proberen – in alle triathlon-wissel-gekte – om ook hun haar mee te trekken of de ogen uit te steken met het afdoen van een zwembril. Oefen dit goed en doe dit telkens hetzelfde, zodat het snel afdoen van een badmuts en zwembril een gewoonte wordt.

Wetsuit uittrekken: oefenen, oefenen, oefenen

De kans is groot dat de organisatie van jouw wedstrijd geen wetsuit-strippers heeft staan bij de T1-wissel. Je moet het toch echt zelf doen. Online kun je veel informatie en video’s vinden over het uittrekken van een wetsuit. Dit is niet erg eenvoudig – al helemaal niet als je dit snel wilt doen. Oefenen, oefenen, oefenen. Dit geldt helemaal voor het uitrekken van een wetsuit tijdens een wissel.

Sokken aantrekken als je voeten nat zijn

Oefen met het aantrekken van sokken en schoenen als je natte voeten hebt. Ga je meedoen aan een triathlonwedstrijd waar je ook een stuk over zand moet rennen na de wissel of door nat gras/aarde? Houd hier ook goed rekening mee en oefen dit tijdens je koppeltrainingen.

Raak bekend/vertrouwd met de wisselzone

De wisselzone van elke triathlonwedstrijd is net weer iets anders ingericht. Je krijgt altijd de mogelijkheid om deze zone rustig te verkennen. Wij raden dit dan ook altijd aan. Bekijk de wisselzone goed. Waar kom je uit het water? Waar moet je heen rennen voor de eerste wissel? Waar ga je je wetsuit uitrekken? Waar is de uitgang waar je met de fiets heengaat? Probeer de race alvast in je hoofd te visualiseren en vergeet daarbij de wissels niet. Het zal je meer rust geven tijdens de wedstrijden.

Doe veel wisseltraining en koppeltrainingen

Eigenlijk is de allerbelangrijkste tip: train de wissels. Trainen voor een triahtlon is niet alleen maar veel zwemmen, fietsen en hardlopen. Doe koppeltrainingen, waarbij je bijvoorbeeld eerst gaat zwemmen en daarna direct op de fiets stapt. Je oefent dan meteen de wissel. Sommige mensen trainingen ook graag een mini-triathlon, waarbij ze dus allebei de wissels oefenen.

Banner onder


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Plaats een reactie