Your best triathlon: Goede voorbereiding voor een triathlon

your best triathlon

“Your best triathlon” is het boek van Joe Friel dat je kan gebruiken in de voorbereiding voor een triathlon over de sprint, olympische, halve en hele afstand. Dit boek biedt praktische handvatten waar je meteen mee aan de slag kan. Wij hebben enkele belangrijke punten uit dit boek op een rijtje gezet.

Bekijk het boek 

Your Best Triathlon

★★★★★
22,36
Prijs gecheckt op 25 september 2023 08:03

Engels | Druk: 1 | E-book | 9781937716547 | 300 pagina's

De verschillende voorbereidingsfasen in “Your best triathlon”

In de aanloop naar een triathlonwedstrijd zijn er volgens Joe Friel 6 verschillende trainingsfasen die ieder over hun eigen kenmerken beschikken. Iedere fase bestaat uit een (verschillend) aantal weken. Volgens dit schema werk je (als redelijk ervaren atleet) in ongeveer 6 maanden toe naar een triathlonwedstrijd. Hieronder vind je een korte beschrijving van de verschillende fasen.

Prep – Prepare to train

De prep-fase duurt 3 tot 4 weken en is bedoeld om jouw lichaam weer rustig aan te laten wennen aan de trainingen. De schrijver gaat er eigenlijk vanuit dat je een wedstrijdseizoen en een aantal weken “offseason” achter de rug hebt en dat je rustig aan weer aan het werk gaat.

Base – Develop basic abilities, emphasizing duration

Na de prep-fase begint de base-fase. Dit is de langste fase in de voorbereiding naar het wedstrijdseizoen. Deze fase duurt 12 weken. In deze drie maanden werk je vooral aan je techniek binnen de verschillende sporten. Tijdens de trainingen op rustige intensiteit werk je aan je duurvermogen en verhoog je de belastbaarheid van je lichaam op een zodanige manier dat je niet snel geblesseerd raakt.

Build – Develop advanced abilities, emphasizing intensity

In de 8-9 weken durende build-fase worden de trainingen aangescherpt. De intensiteit van de trainingen gaat omhoog en je gaat gericht werken aan je snelheid. Hierdoor beginnen het tempo en de afstanden tijdens de trainingen langzaam maar zeker steeds meer te lijken op het tempo en de afstanden tijdens de wedstrijd. De afstanden die je in een week aflegt zijn minder van belang dan die van de losse trainingen, in deze fase is het juist belangrijk dat je genoeg rust neemt tussen de trainingen.

Peak – Taper and do minirace workouts

Wanneer je in de peak-fase bent komt de wedstrijd steeds dichterbij. Deze fase duurt 2 weken. In deze twee weken zijn er verschillende punten van belang. Zo zorg je er in deze periode voor dat je zo veel mogelijk uitrust van de afgelopen trainingsperiode zonder dat je conditie minder wordt. Dit doe je door de trainingsduur te verminderen en eens in de paar dagen een race-achtige intensiteitstraining te plannen. Deze race-simulatietrainingen zullen geleidelijk aan korter worden. In deze periode oefen je de wissels nog eens extra.

Race – Rest and prepare to race

De week voorafgaand aan de wedstrijd wordt ook wel raceweek of de race-fase genoemd. Deze week wordt gebruikt om het lichaam helemaal te laten herstellen van alle trainingen de afgelopen maanden. Zo laad je helemaal op voor de wedstrijd. De duur van de trainingsintensiteit moet worden verminderd, maar de intensiteit niet. In deze periode is het ook belangrijk om je niet alleen fysiek maar ook mentaal goed voor te bereiden. Dit kan door de wedstrijd goed te visualiseren en door alle wedstrijdinformatie goed door te lezen. In de dagen voor de wedstrijd is het ook belangrijk om koolhydraten te stapelen en al je spullen klaar te leggen.

Transition – Recover mentally and physically

Na de wedstrijd heeft jouw lichaam ook tijd nodig om te herstellen voordat je weer toe gaat werken naar de volgende wedstrijd. Deze periode wordt de transition periode (of offseason) genoemd. Je traint tijdens deze 1 tot 8 weken minder lang en minder hard dan in de periode voor de wedstrijd. Het is ook prima om in deze periode wat andere fysieke activiteiten te ondernemen in plaats van zwemmen, fietsen of hardlopen. Het is vooral belangrijk om te bewegen en plezier te maken en niet vast te zitten aan een “streng” trainingsschema.

Veelgestelde vragen

Voor welke afstanden is dit handboek geschikt?

your best triathlon

Your best triathlon” is geschikt voor het werken naar wedstrijden over verschillende afstanden. Zo kan je dit boek gebruiken wanneer je traint voor een wedstrijd over de sprint-afstand, olympische-afstand, de halve of de hele. Voor deze afstanden vind je in dit boek ook trainingsschema’s. Met een beetje fantasie kan je deze trainingsschema’s ook aanpassen voor andere afstanden.

Kan je dit boek gebruiken als beginnende triatleet?

Het boek wordt eigenlijk aangeraden voor de meer ervaren sporter. Wanneer je een beetje een basisconditie hebt kan je dit boek echter goed gebruiken om toe te werken naar een wedstrijd. Zeker wanneer je begint met het trainen voor een sprint-afstand. Moet je echt vanaf “0” beginnen? Dan kan je beter kiezen voor het boek “Your first triathlon” van Joe Friel of “The triathlete’s training bible” van Joe Friel.

Is er ruimte om het trainingsschema iets aan te passen?

Het trainingsschema is speciaal ontworpen met een persoon met een doordeweekse 9-5 baan in het achterhoofd. Natuurlijk kan je het schema aanpassen aan jouw eigen werkschema. Er worden genoeg optionele trainingen weergegeven.

Wat zijn volgens Joe Friel belangrijke supplementen voor triatleten?

In het boek “Your Best Triathlon” wordt ook aandacht besteed aan de juiste voeding voor triatleten en het wedstrijdgewicht waar je naartoe kan werken. Met het juiste wedstrijdgewicht zou je ook een betere tijd kunnen neerzetten. Verder benoemt de schrijver het belang van de supplementen Vitamine D en Omega-3.  

Banner onder


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.


Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Plaats een reactie