Home » Indoor fiets training – de verschillende mogelijkheden

Indoor fiets training – de verschillende mogelijkheden

Om thuis fiets trainingen te doen, heb je een aantal mogelijkheden. Je kan kiezen uit een indoor fiets, of een (smart) fietstrainer.

Als triatleet weet je dat je niet altijd het fietsen buiten kunt trainen. Of het is donker, of het weer zit niet mee, of er moet iemand thuis zijn voor de kinderen. Uiteraard kan je overal wel weer een oplossing voor bedenken, maar als je gewoon binnen kunt fietsen is dat ook wel eens lekker.

Doordat er steeds nieuwe technische ontwikkelingen zijn, hoeft een fietstraining in huis al lang niet meer saai te zijn. We proberen hier op een rijtje te zetten wat de verschillende mogelijkheden zijn en wat de voor- en nadelen zijn.

Mogelijkheden om thuis een fietstraining te doen

Zoals eerder al gezegd kan je een (smart) fietstrainer gebruiken of een indoor fiets.

Bij een fietstrainer gebruik je je eigen fiets, in sommige gevallen gebruik je jouw complete fiets en bij het ander type fietstrainer gebruik je jouw fiets zonder achterwiel.

Rollerbank

Een rollerbank heeft 3 rollen waar je je fiets op zet. Dit is de oudste en de goedkoopste oplossing. Nadeel is dat je zelf je evenwicht moet bewaren en je geen gebruik kan maken van Zwift of andere software. De weerstand is niet regelbaar.

Wheel-on fietstrainer

Een wheel-on fietstrainer is een fietstrainer waarbij je de achterkant van je fiets vastklemt in de fietstrainer. Je achterwiel klem je zo vast tegen een rol die de weerstand verzorgt. Een nadeel is dat je achterband snel en plat afslijt. Je kan hier speciale banden (blauwe) voor kopen die minder snel slijten, maar deze banden kan je niet op de weg gebruiken. Dat is dus gedoe met wisselen van banden of wielen. De betere (lees duurdere) wheel-on fietstrainers zijn geschikt voor trainingssoftware zoals Zwift.

Direct drive fietstrainer

Bij een direct drive fietstrainers haal je je achterwiel eruit en monteer je je fiets in de fietstrainer. De fietstrainer heeft een vliegwiel die de weerstand verzorgt. Denk eraan dat je zelf nog een cassette aan moet schaffen, want deze wordt standaard niet mee geleverd.
Een direct drive fietstrainer is stil, dat is fijn voor je medebewoners of eventuele buren. Ook is een direct drive fietstrainer veel nauwkeuriger met het meten van de data. De betere direct drive fietstrainers hebben leuke extra functies zoals bijvoorbeeld ‘Road feel’.

Tot zover de fietstrainers. Voordeel is dat je op je eigen fiets (in jouw fietshouding) kan trainen, nadeel is dat je fiets slijt.

Indoor fiets (of fitness bike)

Een indoor fiets kan je gebruiken zonder dat je je eigen fiets nodig hebt. Indoor fietsen zijn er in heel veel verschillende prijs categorieën. Van goedkoop tot heel duur. De duurste modellen hebben ongekende mogelijkheden en zijn complete fiets simulatoren. Kijk voor meer informatie over alle mogelijkheden wanneer je een fitness bike kopen wilt.

Conclusie

Er is keuze genoeg. Misschien wel te veel. Hoe duurder hoe meer mogelijkheden.
Wil je jouw eigen racefiets niet gebruiken om thuis te trainen maar altijd klaar hebben staan voor een buiten training? Wil je niet teveel geld uitgeven? Wil je ook dat de rest van het gezin eens thuis kan oefenen? Bekijk dan de goedkope cardio fietsen.

nv-author-image

Henk

Henk schrijft regelmatig artikelen voor Triathlon365. Naast de artikelen die hij schrijft voor deze website, is hij ook actief op zijn eigen website: Roeitrainer365.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *