Nike Alpha Fly: De meest bekende schoen van dit moment!

alpha fly

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

De Nike Alpha Fly is ongetwijfeld de meest bekende hardloopschoen van dit moment. Deze schoenen zijn namelijk gedragen door Eliud Kipchoge tijdens zijn marathon onder de 2 uur. In deze blog verdiepen wij ons in deze schoen. Wat zijn de bijzonderheden? Zijn ze het hoge aanschafbedrag echt waard of had Kipchoge ook het record kunnen verbreken op een ander paar schoenen?

Over de Nike AlphaFly

De Nike AlphaFly is de opvolger van de populaire VaporFly schoenen. Er is nogal wat commotie ontstaan over deze schoenen. In de zool zitten namelijk drie ingebouwde platen van koolstofvezel én twee lagen Zoom Air dempingpads.  Er zijn mensen die dit “valsspelen” vinden. Maar volgens veel anderen is de schoen slechts een klein detail van de gehele prestatie. Uiteindelijk moet je het als (marathon-) loper toch zelf doen. Wanneer je bewust bezig bent met het maken van kleine aanpassingen kan je echter wel een groot resultaat behalen!

De vorm van de zool, met het dikste materiaal onder de hak en het dunste bij de teen, stimuleert de teenlanding. Dit wordt door veel experts de snelste en minst blessuregevoelige looptechniek genoemd. Ondanks dat de schoen zeer snel en licht is, bevat de zool wel een goede demping. Hierdoor zijn de klappen op de gewrichten minder.

De Nike VaporFly

Bekijk de Nike Vaporfly schoenen | All4running | Nike

De voorganger van de Nike AlphaFly is de populaire VaporFly. Op deze schoenen werd het wereldrecord bij de vrouwen én de mannen verbroken. Zeker onder marathonlopers is deze schoen mateloos populair. Dit model, de Vaporfly Next%, heeft één koolstofvezelplaat en een dikke en veerkrachtige schuimzool. Op deze veerconstructie blijft toch veel commentaar komen.

nike alphafly

Zoom X

De Nike Zoom X schoenen hebben allemaal dezelfde kenmerkende zool. Aan de achterkant van de schoen loopt de zool in een punt. Bijna al deze schoenen zijn zo ontworpen dat de teenlanding wordt gestimuleerd.

Meer efficiëntie tijdens het lopen

Veel experts zeggen dat je met deze loopschoenen, en andere loopschoenen met carbon in de zool, vooral efficiënter kan lopen. Het is niet zo dat je zonder training opeens snel kan lopen. Vaak verlies je veel energie tijdens de landing, deze schoenen zorgen ervoor dat een deel van deze energie niet verloren gaat. Je loopt het meest zuinig wanneer jouw landing zo kort mogelijk duurt en wanneer er maar een klein gedeelte van de voet in aanraking komt met de grond. Dit kan je bereiken door veel aan jouw looptechniek te werken door loopoefeningen te doen. Maar ook het kopen van de juiste schoen (zoals de Nike Alpha Fly) kan deze looptechniek stimuleren.

Optrimize

Categorie: Hardlopen

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: