Paincave: Zo kom je als triatleet de winter door

paincave

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Veel triatleten trainen in de winter liever binnen. Zeker de fietstrainingen worden vaak binnen op de fietstrainer of smart bike voltooid. Sommige triatleten hebben binnen een eigen paincave gemaakt waar ze hun trainingen kunnen doen. Deze “Paincaves” zijn er in verschillende vormen. Wij hebben wat inspiratie opgedaan op (onder andere) social-media en hebben een aantal mooie producten en paincaves op een rijtje gezet.

Wat is een paincave?

De paincave is de naam voor de plek waar je jouw trainingen kan voltooien. Meestal wordt deze naam gebruikt voor een plek in het huis die speciaal is ingericht voor de trainingen. Deze term wordt vaak gebruikt door fietsers, maar ook door triatleten. Op verschillende sport gerelateerde forums worden de paincaves met elkaar gedeeld.

Jaloersmakende paincaves op social media

Wanneer je echt even weg wilt zwijmelen bij jaloersmakend mooie paincaves kan je een kijkje nemen op social media. Vooral Instagram en YouTube zijn hier perfect voor. Ook vind je paincaves in verschillende (buitenlandse) forums.

Sprint triathlon op 50 m2

Op 7 februari 2020 werd er op Facebook een video geplaatst waarin drie bekende Nederlandse triatleten een sprint triathlon voltooiden op slechts 50 m2. Lars Vreugdenhil, Rob Barel en Tom Oosterdijk. Hierbij zwommen ze in een Swimm zwemmachine en fietsten ze op de TrueBike van TrueKinetix. De TrueBike is een smart indoor bike die zorgt voor een zeer realistische fietservaring met behulp van een gerobotiseerd systeem en zonder gebruik van het traditionele vliegwiel. De Nederlandse triatleet Bas van Rens zette het Nederlandse bedrijf TrueKinetix op. Sinds begin 2019 is TrueKinetix gevestigd in Heemstede.

Een eigen paincave samenstellen

Wanneer je een kamer over hebt kan je een eigen paincave maken. Het is natuurlijk wel slim om dit van tevoren even te overleggen met jouw wederhelft. ? Ook met een kleiner budget kan je een mooie sportkamer maken. Veel triatleten kiezen ervoor om te zorgen voor een inspirerende omgeving. Zo hangen ze quotes op en kopen ze een mooie hanger voor hun medailles. Het is fijn als je voor wat afleiding kan zorgen door een laptop/tv in de kamer te plaatsen om series te kunnen kijken.

Smart bike of fietstrainer

Een smart bike of fietstrainer is ideaal om jouw fietstrainingen op te kunnen voltooien. Deze trainingen zijn waarschijnlijk het minst prettig om in de winter buiten te doen. Het voordeel van een fietstrainer is dat je op jouw eigen fiets kan blijven trainen. Een indoorfiets kan je echter ook op verschillende manieren instellen, zodat de houding vergelijkbaar is met de houding op jouw eigen fiets. Zelf zijn wij fan van de verschillende smart bikes die tegenwoordig op de markt te vinden zijn. De fietservaring is een stuk realistischer dan op een normale indoorfiets, zo kan de smart bike ook hellingspercentages nabootsen en veel gegevens meten. Vaak kan je smart bikes ook koppelen aan verschillende apps.

Binnen zwemmen en hardlopen

Veel triatleten kiezen ervoor om te zwemmen in een openbaar zwembad en hard te lopen in de buitenlucht. Uiteraard is het ook mogelijk om een speciale zwemmachine te laten plaatsen in huis en een loopband. Echter moet je hier wel een flink budget voor hebben! Er zijn ook triatleten die gebruik maken van een roeimachine omdat je hier ook mee kan werken aan kracht in het bovenlichaam. Uiteraard kan je hier ook losse gewichten voor gebruiken en andere fitnessaccessoires.

Stel jouw eigen paincave samen

Optrimize


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid. Wil je reageren op deze blog? Dat kan via onze contactpagina!


Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.