Profiel: Gordon Haller, de eerste Ironman-winnaar ooit

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Gordon Haller nam in 1978 deel aan een race georganiseerd door John Collins. Een wedstrijd waarbij drie duursporten werden gecombineerd.Van de 15 deelnemers kwam Gordon Haller als eerste over de eindstreep met een tijd van 11 uur, 46 minuten en 58 seconden. Deze wedstrijd wordt tegenwoordig Ironman Hawaii genoemd. Wie is Gordon Haller en is hij nog steeds actief? Een profiel van de eerste Ironman-winnaar.

Wie is Gordon Haller?

Gordon Haller is geboren in 1950 in Forest Grove Oregon, Verenigde Staten. Hij behaalde een graad in natuurkunde aan de Pacific University. Hij ontwikkelde op jonge leeftijd al een passie voor atletiek en nam deel aan diverse wedstrijden op de universiteit. In de zomer van 1969 was hij, wegens medische omstandigheden, niet in staat om aan een sport deel te nemen. Toen hij zich weer beter voelde werd het zijn doel om nog gezonder te leven en meer te bewegen. Deze levensstijl probeert hij nog steeds na te streven. Hij heeft 24 jaar bij de Amerikaanse Marine gewerkt. Tijdens deze periode woonde hij in Oregon Californië en een deel in Hawaii. Na zijn carrière bij de marine heeft Gordon onder andere als computerconsultant gewerkt. Tijdens een marathon in Hawaii moest Haller de race verlaten wegens een blessure. Hij hoort aan de zijlijn voor het eerst over een wedstrijd waarbij drie duursporten gecombineerd worden.

De allereerste Ironman

“We waren er niet zo serieus over”, zegt Haller tegen een interviewer. “Technisch gezien was het ook geen wedstrijd, maar een paar deelnemers besloten er een van de te maken”. Twee maanden na de ontmoeting met organisator John Collins stonden 15 mannen, waaronder Gordon Haller, aan de start van een wedstrijd, die nu bekend staat als Ironman Hawaii. Elke deelnemer kreeg een begeleider op een surfbord mee, om er zeker van te zijn dat ze niet verdronken.

Gordon Haller zwemmen
Gordon Haller is klaar met het zwemgedeelte van de eerste Ironman in 1978. Hij stapt het water uit en gaat naar het hotel om zich te douchen en op te maken voor het volgende onderdeel.

Haller had al veel ervaring met wielrennen en hardlopen en kwam als achtste uit het water. 20 minuten achter de leiders van de wedstrijd. Hij klom op zijn stalen fiets en maakte 8 minuten goed op de leiders van het klassement. Hij eindigde op 12 minuten van zijn vriend John Dunbar, die toen nog op de eerste plaats stond.

“Toen ik het zwemmen overleefde dacht ik dat ik het kon winnen. Ik wist dat ik de snelste wielrenner en hardloper was”, zegt Haller. “Er renden twee jongens met me mee tijdens de laatste kilometers. Eén man had cola bij zich en de andere een fles water. Destijds hadden we geen regels over hulp tijdens de race”.

Gordon Haller hardlopen 1978
Gordon Haller tijdens het laatste onderdeel van de race.

Haller zag Dunbar na 24 kilometer hardlopen in de verte en haalde hem na 29 kilometer in. Hij moest onderweg nog wel stoppen om een beenmassage te krijgen van een crewlid, iets dat nu illegaal zou zijn.

Het team van Dunbar had geen water meer, dus besloot Dunbar over te gaan op bier. Hij eindigde als tweede van de 12 gefinishte deelnemers. Haller finishte al 30 minuten eerder met een tijd van 11:46:58.

In de onderstaande video praat Gordon over zijn winst tijdens de eerste Ironman allertijden.

Niet zijn laatste wedstrijd

De overwinning in 1978 was weliswaar de laatste keer dat hij als eerste de streep passeerde; het was zeker niet zijn laatste Ironman-wedstrijd. Hoeveel Ironman-wedstrijden Gordon heeft voltooid is onbekend. Niet alle races vielen namelijk onder deze noemer. Dankzij een handelsmerkconflict met de organisatie Ironman werd hij na 1989– samen met de andere originele deelnemers- verbannen uit Kona. Tijdens het 20-jarig jubileum in 1998 werd dit weer ongedaan gemaakt.

Gordon Haller en Dave Orlowski in Kona 2018

Gordon wordt tijdens de wedstrijden in Hawaii nog vaak gevraagd als gast in diverse programma’s. In de onderstaande video is hij te gast tijdens “Breakfast with Bob” in 2018. Samen met Dave Orlowski, de nummer drie van de eerste Ironman, beantwoord hij interessante vragen. Dave legt uit hoe zijn deelname aan de eerste Ironman-wedstrijd tot stand kwam. Gordon bespreekt zijn PR’s met de presentator. Ook bespreken ze de voorbereiding van Gordon Haller voor de wedstrijd in 2018.

Gordon Haller doet mee aan Kona 2018

Wanneer Gordon Haller op 13 oktober 2018 aan de start staat van de Ironman wereldkampioenschappen in Hawaii, zal hij een ander gevoel hebben gehad dan in 1978. De locatie (Big Island versus Oahu), het aantal deelnemers (15 versus 2000+), zijn vooruitzichten om te winnen (nihil versus favoriet zijn) en vooral de impact die de wedstrijd op zijn lichaam zal hebben, zijn volledig anders. Wegens lichamelijke problemen kon hij het hardloopgedeelte niet voltooien. Zwemmen (01:46:38) en fietsen (08:14:53) heeft hij echter wel voltooid.

Gordon Haller presentatie
Gordon wordt regelmatig gevraagd om te spreken op evenementen.

Klaar met triathlon?

Ondanks zijn leeftijd verwacht Haller minstens aan nog één Ironman mee te doen. Hij wil niet dat de wedstrijd in 2018 zijn laatste is. “Ik denk dat ik er nog minstens één zal doen als ik 70 word, en als ik 70 word, waarom dan niet gewoon meedoen aan het 50-jarig jubileum? En dan duurt het nog maar twee jaar voordat ik 80 ben”, zegt hij er over.

Bronnen:

  • https://www.mensjournal.com/health-fitness/first-ever-ironman-gordon-haller-on-coke-and-mid-race-leg-massages/
  • https://core.ac.uk/download/pdf/80559585.pdf
  • https://www.triathlete.com/2018/10/lifestyle/culture/meet-a-tri-legend-fastest-first-ironman-gordon-haller_337160
  • https://usatoday30.usatoday.com/sports/olympics/summer/2003-10-15-original-ironman-haller_x.htm
  • https://www.ironman.com/triathlon/events/americas/ironman/world-championship/results.aspx?race=worldchampionship&rd=20181013&y=2018&q=haller#axzz5x29m13UM
  • Afbeeldingen: Wikimedia Commons
Optrimize


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid. Wil je reageren op deze blog? Dat kan via onze contactpagina!


Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.