Aanbieding: Garmin Forerunner 935 Triathlon Bundel - €109,51 korting! Bekijk de deal
sporten met je hond

Sporten met je hond

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om lekker te gaan sporten met je hond (of met je paard)! Hardlopen, steppen, mountainbiken zijn opties om samen te doen. Er zitten ook veel voordelen aan het sporten met een hond. Een hond heeft eigenlijk altijd wel zin om actief bezig te zijn, ook wanneer het regent of koud weer is. Zo heb je altijd een enthousiast en blij sportmaatje. Heb je geen hond? Vraag dan eens bij een dierenasiel in de buurt of er misschien honden zitten die je voor een sportieve activiteit mee kan nemen.

Geschikte honden(rassen) voor sporters

Canicross kan je met veel honden(rassen) doen. Sommige honden zijn er minder geschikt voor (zoals bijvoorbeeld een Engelse buldog) bij deze honden maken de platte snuiten het lastiger om goed te ademen en is er een grotere kans dat de hond sneller oververhit raakt. Er zijn ook verschillende rassen die juist heel erg geschikt zijn voor het canicrossen. Denk dan bijvoorbeeld aan sledehonden, of jachthonden zoals weimaraners, Viszla’s en pointers of kruisingen. Het is vooral belangrijk dat jouw hond er veel plezier uit haalt en het hardlopen goed vol kan houden. Er zit ook verschil in de bouw van de hond. Zo zijn sommige honden voornamelijk gebouwd voor de kortere afstanden (minder dan 10 km). Verder is het (bij alle honden) belangrijk om de afstand en snelheid rustig op te bouwen.

Canicross en canitrail voor triatleten

Voor triatleten is canicrossen waarschijnlijk de meest effectieve training. Dit is iets anders dan zomaar hardlopen met de hond. Mountainbiken met de hond kan in de winter natuurlijk ook, al is er wel een grotere kans op “ongelukken” met vervelende blessures als gevolg. Canicrossen is eigenlijk hardlopen met je hond, maar dan met een aantal bijzonderheden. Vaak zijn de wedstrijden en trainingen op onverhard terrein. Tijdens het canicrossen is het de bedoeling dat de hond voor je uit loopt maar dat jij wel de regie over de hond houdt. Om de fijne kneepjes van het vak te leren worden er verschillende canicross workshops en opleidingen georganiseerd in Nederland. Ook heb je canitrail, trailrunning voor met je hond, hierbij ligt de focus op het lopen op een onverhard technisch moeilijker terrein en niet zo zeer op snelheid maar op genieten van het buitenzijn.

Materiaal voor tijdens het sporten met je hond

Tijdens canitrail of canicross heb je speciaal materiaal nodig. Zo draagt de hond vaak een speciaal tuigje dat met een elastische riem vastzit aan een riem om jouw heupen. Je hebt dus een harnas nodig voor de hond, een speciale treklijn en een heupgordel die je zelf draagt. Wanneer de hond voor je uitrent krijgt hij, wanneer hij een goed harnas draagt, geen last van zijn nek of schuurplekken.

Ook interessant
Wiggle Wintersale 2019
Wiggle.nl wintersale: Tot 65% korting op triathlonspullen!