Hardlopen met paard

sporten met paard

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Wanneer je veel aan het trainen bent, kan het zijn dat jouw paard (en of gezin) minder aandacht krijgt dan normaal. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je jouw paard mee kan nemen tijdens trainingen, een win-win situatie! Hardlopen met paard is écht een ding. Zo kan je lekker trainen en daarnaast samen actief bezig zijn. Ook wanneer je dochter/zoon/man/vrouw paardengek is kan je het sporten en paardrijden makkelijk combineren!

Hardlopen met paard

Hardlopen met je paard is populair onder de paardeneigenaren en -verzorgers! Op het paardenforum Bokt wordt er door velen gereageerd op de vraag wie er met zijn paard gaat hardlopen. Op deze manier werken paard en baas aan hun conditie. De meesten gaan hardlopen met een halster en halstertouw, sommigen vinden het fijner om een iets langer touw aan het halster te doen.

Endurance wedstrijden

Endurance rijden is het rijden van lange afstanden over vooraf uitgezette routes. Je zou endurance wedstrijden kunnen vergelijken met marathonwedstrijden, maar dan voor paarden en hun ruiters. De afstanden liggen vaak tussen de 20 en 160 km. Tijdens endurance-wedstrijden met paarden is het gewenst dat de ruiter en het paard sportief en goed getraind zijn. De training en gezondheid van het paard en de ruiter worden beiden zeer serieus genomen. Het is niet alleen belangrijk welke ruiter/paard combinatie de route het snelst aflegt, ook de gezondheid en fitheid van het paard is erg belangrijk. Tijdens de wedstrijd worden de paarden ook (een aantal keer) gekeurd. Tijdens zo’n veterinaire keuring wordt de hartslag en de temperatuur van het paard gemeten en wordt er gekeken of het paard nog goed loopt (niet kreupel). Om het paard te ontlasten rennen ruiters op sommige stukken naast het paard. Het is dus ook voor de ruiter belangrijk om de eigen conditie goed op peil te houden.

Ride & Run en Ride & Bike evenementen

Er bestaan in Nederland ook speciale Ride & Run en Ride & Bike evenementen. Teams van 2 of 3 personen, 1 op het paard en de ander(en) op de mountainbike of als hardloper leggen een route af van 5,10,15 of 20 km.
Ideaal voor wanneer je van sporten en van paardrijden houdt. Of wanneer je een sportieve partner hebt of ouder bent of kind die paardengek is! Trailrunning/mountainbiken maar dan een beetje anders! ? Op de website van Ride & Run vind je niet alleen tips om je eigen hardloopconditie op te bouwen, maar ook om de conditie van je paard in de gaten te houden (o.a. door middel van hartslagmeters!)

Mens versus Paard

Human & Horse. In Wales wordt er ieder jaar een hardloopwedstrijd over 35 km gehouden voor mensen én voor paarden. In tegenstelling tot de Ride & Runs strijden ze niet mét elkaar maar tégen elkaar. Hoewel paarden vaak harder kunnen over een korte afstand, wordt het spannender over lange afstanden. Op Bit.nl lees je dat dit vooral komt omdat mensen sterkere spieren in het onderlichaam hebben en een beter evenwichtsorgaan. In de onderstaande filmpjes vind je meer informatie over de verschillen tussen mens en paard en zie je een aantal mooie sfeerbeelden van het Human & Horse evenement in Wales.

Ook in Nederland hebben een paard en een man het tegen elkaar opgenomen in een wedstrijd over 100 km. In deze wedstrijd was de man de winnaar. Meer over zijn ervaringen kan je lezen in de blog op Defensie Magazine.

Optrimize

Categorie: Triathlon

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: