Triathlon training in Benicassim (inspiratie)

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Veel Nederlandse triathleten vinden het lastig om in de winter te trainen. Het Nederlandse klimaat is voor buitensporten in de winter echt geschikt. Veel professionals trainen dan ook in het buitenland. Je hoeft echter in de winter niet helemaal naar landen zoals Australië of Hawaii om in een goed klimaat te trainen. Op slechts twee uur vliegen vind je een prachtige, minder bekende, bestemming waar je als triathleet helemaal los kan gaan. Op een uur rijden van de stad Valencia ligt Benicassim. Een kleine kustplaats met een zeer gunstig klimaat. De omgeving is zeer gunstig gezind voor wielrenners, hardlopers en triathleten die een goed (en goedkoop) zwembad willen trainen. In dit artikel lees je over Benicassim, plekken om te trainen, goedkope vluchten richting Benicassim en de beste hotels in de omgeving. Daarnaast lees je ook over profs die trainen in deze omgeving.

Benicassim en Castellón

Benicassim is een kustplaats aan de oostkust van Spanje. Het ligt aan de minder bekende Costa del Azahar. Het klimaat in deze omgeving is zeer gunstig. Dit is ook de reden dat veel overwinteraars deze bestemming in de koudere maanden aandoen. Op een kwartier met de auto ligt de grotere plaats Castellón de la Plana. Als je een uur rijdt, zit je al in Valencia. De omgeving wordt gekenmerkt door de velen mandarijnen- en sinaasappelvelden en de prachtige bergketens. Het hoogtepunt voor fietsers is het natuurpark el Desierto de las Palmas. Dwars door de stad, langs kust, vind je de Via Verde. Dit is een prachtige wandel/fiets/hardlooproute. Het gemeentelijk zwembad, Piscina Muncipal Benicassim, heeft meerdere banen van 25m lang. In het gebouw vind je ook een sportschool, waar lessen worden gegeven en personal training mogelijk is.

Desierto de las palmas

Klimaat in winter

Benicassim heeft een zeer gunstig klimaat in de winter met veel zonuren. In de wintermaanden zijn de ochtenden fris, middagen warm met vaak een lekker zonnetje en de avonden weer iets frisser. Gemiddeld zijn er 5 tot 6 uren zon per dag. De afgelopen jaren waren er minder dan 7 dagen per maand met een klein beetje neerslag. Dit is dan ook de reden dat Spanjaarden een vakantiehuis in deze regio hebben. In de winter staan de drie campings vol met overwinteraars uit alle landen. Ook zie je steeds meer sportieve mensen op deze campings gedurende de wintermaanden.

Triathlontraining in Benicassim en omgeving

Je kan als triathleet goed trainen in deze omgeving. Hieronder vind je per sport de beste plekken om de trainen.

Zwemtraining

Er zijn meerdere opties om zwemtraining te doen voor een triathlon in Benicassim. De meest logische optie is om naar het gemeentelijke zwembad, Piscina Municipal Benicasim, te trainen. Je kan hier losse dagen zwemmen, maar ook een abonnement nemen van een maand. In 2019 kost dit slechts 39 euro. Je kan dan onbeperkt zwemmen, maar ook meedoen aan groepslessen, zoals yoga en zelfs flamengo dansen. Het is ook een optie om -met een wetsuit- in de zee te trainen. In de wintermaanden is de zeetemperatuur in Benicassim tussen de 13 en 15 graden. Ook hebben sommige hotels en campings in de buurt zwembaden, maar deze zijn niet verwarmd en vrij klein.

Zwembad Benicassim
Zwembad Benicassim

Fietstraining

Benicassim is zeer vriendelijk voor wielrenners, racefietsers en mountainbikers. Dit is ook een reden dat veel professionele wielrenploegen in de wintermaanden in dit gebied op stage gaan. Zo zijn wij in dit gebied renners van Corendon-Circus tegengekomen en is Edwin begroet door Mathieu van der Poel. Ook fietst het team AG2R La Mondiale hier en kom je tijdens een fietstraining renners zoals Clément Venturini tegen.

Populaire fietsroutes

Aan fietsroutes in de omgeving geen gebrek. Je kan de triathlontraining zo gek maken als je zelf wilt. Hieronder een aantal populaire routes in de omgeving:

Meren Ribesalbes Benicassim castellon Achterland Benicassim

Hardlooptraining

Via verde benicassimLa vía Verde del Mar; oftewel “de groene weg van de zee”, loopt van het centrum van Benicassim tot aan Oropese. Deze prachtige weg vormt vaak de basis van een hardlooptraining in deze omgeving. De weg zelf is bijna 6 kilometer lang. Aan het einde van de route, in Oropesa, komt de route uit op de boulevard van het dorpje. Vanaf hier kan je richting Marina D’or, een bekend parkje, hardlopen en via de manderijnenvelden weer terug. Je komt onderweg veel andere hardlopers en fietsers tegen. In beide dorpjes zijn plekken waar fonteintjes met drinkwater door de gemeentes zijn geplaatst.

Naast deze route is ook de route over de boulevard van Benicassim, langs de villa-route, naar Castellon el Grao, erg populair. Je loopt op een uitstekende weg waar voldoende ruimte is voor wandelaars, hardlopers en fietsers. Aan opties zeker geen gebrek!

Krachttraining/sportschool

Naast het trainen voor de drie triathlon-onderdelen, zijn er ook meerdere opties om krachttraining te doen. Het gemeentelijk zwembad heeft een kleine sportschool, waar alles aanwezig is wat je nodig hebt. Er zijn losse gewichten en machines en apparaten om een goede workout te voltooien. Deze sportschool is gratis toegankelijk als je een abonnement neemt op het zwembad. Voor de prijs van 39 euro per maand kun je dus zwemmen, groepslessen volgen en naar de sportschool.

Vliegtickets en hoe je in Benicassim komt

Benicassim ligt in de buurt van drie vliegvelden: Castellón, Valencia en Reus.

Aanvliegen op Castellón del Plana (CDT)

Castellón ligt het meest dichtbij Benicassim, maar heeft helaas geen directe verbinding met Nederland. Je kan van en naar dit vliegveld vliegen via het Verenigd Koninkrijk, Polen, Bulgarije en Roemenië. Deze vliegroute is erg populair bij Engelse mensen, maar Nederlanders vliegen vaak aan op Valencia.

Amsterdam – Valencia of Eindhoven -Valencia

Vliegtickets naar deze bekende Spaanse kustplaats zijn niet duur. In de wintermaanden vlieg je tussen de 70 en 140 euro al retour. Vanaf Valencia kun je met een taxi (gemiddeld 75-80 euro) of met de trein (15-20 euro) naar Benicassim. Met de taxi zit je er binnen 50 minuten De trein doet er ongeveer een uur en een kwart over. Let op dat je niet de stoptrein boekt, maar de snelste optie!

Triathlonreizen lifestyle banner

Accommodaties in Benicassim

Je hebt keuze genoeg voor (goedkope) hotels en andere accommodaties in Benicassim. Enkele voorbeelden vind je hieronder:

Intur Orange

Bekijk de beste prijs voor Intur Orange

De beste optie voor triathleten en sporters! Bijna alle profs overnachten in dit hotel. Het ligt gunstig ten opzichte van het zwembad, fietsroutes en hardloppaden. Daarnaast beschikt het over een buitenzwembad en wellnesscentrum. Gasten zijn vooral dol op het ontbijtbuffet. Je hebt veel verschillende kamertypes.

Voramar Benicassim

Bekijk de beste prijs voor Voramar

Een van de mooiste hotels van de stad. Hotel Voramar Benicassim is op het strand gebouwd. Het is de meest luxe optie van de drie. De kamers zijn ruim, hebben goede bedden en wordt beoordeeld met een 9. De kamers met uitzicht op zee, het eten en de sfeer worden geroemd door de bezoekers. Ook dit hotel ligt dicht bij alle trainingsopties.

Room boutique hotel

Bekijk de beste prijs voor Room Boutique

Qua prijs is dit de beste optie. Het kleine hotel ligt middenin het kleine centrum van de stad. Op een kleine 5 minuten fietsen van het zwembad. Er zijn niet veel faciliteiten in het hotel vergeleken met de andere twee opties, maar je betaalt wel een stuk minder! De kamers zijn goed en het hotel krijgt een algemene beoordeling van een 7.

Optrimize

Categorie: Reizen

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: