Triathlonbenodigdheden aanschaffen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Wanneer je begint het trainen voor een triathlon moet je, zeker wanneer je geen achtergrond hebt binnen één van de drie sporten, veel spullen aanschaffen. Triathlon kan je zo duur maken als je zelf wilt. Zeker als je begint met de kortere afstanden heb je niet de duurste spullen nodig. In dit hoofdstuk van de beginnersgids lopen we alle triathlonbenodigdheden langs die je nodig hebt om te kunnen trainen voor een triathlon. Tijdens wedstrijden kan je ervoor kiezen om een trisuit of triathlonpak te dragen.

Zwembenodigdheden

Laten we beginnen met het eerste onderdeel van de triathlon, het zwemmen. De zwemtrainingen vinden tijdens de koudere wintermaanden plaats in het zwembad. De zwemtrainingen in het zwembad zijn de ideale trainingen om te werken aan je techniek. Wanneer je een juiste zwemtechniek hebt aangeleerd kan je jouw zwemtijden flink verbeteren!
Je hebt voor deze indoortrainingen badslippers nodig, een goede zwembril, een badmuts, een badpak/sportbikini of een strakke zwembroek, en verschillende accessoires zoals een pull buoy, een zwemplank, een trainingsband, paddles en misschien zelfs flippers. Ook kan het handig zijn om een badjas te hebben. Er zijn veel mensen die last krijgen van oorontstekingen, gelukkig kan je dit deels voorkomen met oordopjes. Neusklemmen kunnen ervoor zorgen dat er geen water in je neus komt tijdens het zwemmen. Zwemtrainingen kan je leuker maken met een waterdichte mp3-speler. Neusklemmen, oordopjes en waterdichte mp3-spelers zijn optioneel.
Wanneer het buiten weer een beetje begint op te warmen kan je beginnen met het trainen in buitenwater. Vaak is het, zeker in het begin van het seizoen, te koud om alleen in een badpak of zwembroek te trainen. Je hebt dan een wetsuit nodig. Ook tijdens veel wedstrijden ben je verplicht om een wetsuit te dragen wanneer de temperatuur van het water onder een bepaald aantal graden ligt. Het aanschaffen van een wetsuit is vaak een dure aangelegenheid. Wij hebben een aantal goedkopere wetsuits op een rijtje gezet. Wil je (nog) geen wetsuit kopen? Dan is er ook de mogelijkheid om een wetsuit te huren. Voor de echte diehards kan je ook speciale “handschoenen”, “sokken” en “mutsen” kopen om al vroeg in het buitenwater te kunnen zwemmen met je wetsuit.

zwembenodigheden

Fietsbenodigdheden

Het duurste onderdeel van de triathlonsport qua benodigdheden is het fietsonderdeel. De fiets is de duurste aankoop die je moet doen. Gelukkig zijn er voor beginners ook genoeg betaalbare racefietsen, bijvoorbeeld van het Decathlon huismerk, die je prima kan gebruiken om te trainen voor een eerste triathlon. Heb je een groter budget, dan zou je kunnen kijken naar een speciale triathlonfiets. Om blessures te voorkomen en om het meest uit jouw fietstrainingen te kunnen halen is het slim om een bikefitting of dynamische fietspositie analyse te laten doen. Naast een fiets heb je een helm nodig en speciale fietsschoenen. Qua fietskleding is het vooral belangrijk om een goede kwaliteit fietsbroek aan te schaffen. Hierbij geldt vaak goedkoop is duurkoop. Om te voorkomen dat je nare schuurplekken krijgt en een beurse kont heb je een fietsbroek of triathlonpak nodig die qua pasvorm perfect is. Veel goedkopere varianten hebben geen goede pasvorm en schijnen regelmatig door. In de winter kan je binnen je fietstrainingen voltooien, dit kan op een sportschool tijdens indoor fietsles of thuis op een indoor bike of op een fietstrainer zoals een Tacx. Wil je buiten blijven trainen wanneer het koud is? Dan is het slim om speciale fietskleding te kopen waarin je goed warm blijft. Denk dan aan  onderkleding zoals die van het merk Craft.

cyclocross

Hardloopbenodigdheden

Voor het hardlopen is de aanschaf van goede hardloopschoenen het meest belangrijk. Vaak wordt er aangeraden om een bewegings- loopanalyse te laten doen. Hieruit kan je adviezen krijgen over welke hardloopschoenen voor jou het meest geschikt zijn en of je eventueel baat hebt bij speciale inlegzooltjes. Er zijn verschillende merken, zoals Asics en Zoot, die speciale triathlon hardloopschoenen hebben ontwikkeld. Bij het aanschaffen van hardloopkleding is het belangrijk dat je kleding in de kast hebt voor verschillende weersomstandigheden (kleding draag je het liefst in verschillende laagjes zodat je kan “pellen”) en kleding die niet schuurt. Voor vrouwen is het belangrijk om een goede sportbeha te kopen.

hardloopbenodigdheden

Algemene benodigdheden

Er zijn ook verschillende triathlonbenodigdheden die je kan gebruiken bij de verschillende sporten. Zo kan je veel hebben aan een speciaal multisport horloge. Ook qua voeding en herstel is het fijn om bepaalde producten in huis te hebben. Zo vind je op triathlon365 een artikel over supplementen die een meerwaarde kunnen hebben voor triathleten. Wanneer je na een pittige training spierpijn hebt kan het fijn zijn om spierbalsem op te doen, gebruik te maken van een foamroller of een speciale massageolie voor de spieren te gebruiken.

Optrimize

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: