Home » Starten met trainen

Starten met trainen

starten met trainen

Wanneer je alle triathlonbenodigdheden hebt aangeschaft is het tijd om te beginnen met trainen! Aan de ene kant is het een kwestie van “gewoon doen”. Aan de andere kant is het ook erg belangrijk om op een verantwoorde en plezierige manier naar een wedstrijd toe te werken. Blessurevrij het meeste uit jezelf kunnen halen tijdens een wedstrijd is het doel. Dat wordt een stuk lastiger als je alleen maar een beetje aan het aanrommelen bent. Er zijn verschillende manieren om te starten met trainen. Deze manieren zullen wij hieronder op een rijtje zetten.

Triathlonvereniging

Wanneer je gaat starten met trainen kan je je aanmelden bij een triathlonvereniging. Bij een triathlonvereniging train je met verschillende ervaren en minder ervaren triatleten. Naast het ervaren van gezelligheid kan je ook veel leren en in een positieve enthousiasmerende omgeving sporten. Er worden trainingen gegeven en je komt in contact met trainers en ervaren mensen. Die kunnen jou begeleiden naar jouw doel of doorverwijzen naar een geschikte triathloncoach. Het trainen bij een triathlonvereniging is een ideale manier om kennis te maken met de sport en ook meer te leren over de juiste (zwem-) technieken. Op de website van de Nederlandse triathlonbond vind je alle verenigingen in Nederland.

Triathloncoaches

Wanneer je meteen serieus wilt beginnen met het trainen voor een triathlon kan je er ook voor kiezen om jezelf te laten coachen door een triathloncoach. Wanneer je kiest voor begeleiding door een triathloncoach zal je veel leren, het beste uit jezelf kunnen halen en zullen blessures voorkomen kunnen worden. Je krijgt begeleiding tot de wedstrijd en je kan eventueel teruggefloten worden wanneer je te veel traint. Een nadeel aan het trainen met een triathloncoach is dat de kosten best hoog kunnen zijn.

Zelf een lijn uitzetten met behulp van literatuur en apps

Dan is er ook nog een derde optie. Dat is zelf een lijn uit zetten en starten met het trainen voor een eerste triathlon. Op internet is heel veel gratis informatie te vinden over de triathlonsport (o.a. op triathlon365 natuurlijk), over trainingen, materiaal en ga zo maar door. Zo vind je op YouTube en op verschillende websites informatie over het aanleren van de juiste zwemtechniek. Om zelf een trainingsschema samen te stellen kan je verschillende informatieve boeken aanschaffen. Ook kan je van verschillende apps gebruik maken om trainingen in te plannen en om een soort trainingsdagboek met vorderingen bij te houden. Wanneer je zelf een lijn uit gaat zetten kan je veel hebben aan een goed sporthorloge. Hierbij kan je denken aan de Garmin 735 XT.

Sportkeuringen

Voordat je begint met het trainen voor een triathlon kan het een grote meerwaarde hebben om een sportkeuring te laten doen zoals een sportmedisch onderzoek. De resultaten uit zo’n onderzoek kunnen jou helpen om het beste uit jouw trainingen te halen. Ook kunnen eventuele (hart-) afwijkingen op tijd gesignaleerd worden zodat je weet dat je op een veilige manier een intensieve inspanning kan leveren. Door veel verzekeraars worden (een deel van) de kosten voor een sportmedisch onderzoek vergoed. Verder is een loopanalyse belangrijk om een beeld te krijgen van jouw looptechniek en om tips te krijgen voor het uitzoeken van geschikte loopschoenen.

nv-author-image

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *