Sportmedische keuring

sportmedische keuring

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Wanneer je gaat trainen voor een triathlon is het belangrijk om een sportmedische keuring te laten doen. Tijdens zo’n keuring kan er gekeken worden naar eventuele (hart-) afwijkingen waardoor je veilig op een intensieve manier kan trainen of een wedstrijd kan doen. Verder is een sportmedische keuring belangrijk omdat je meer inzicht krijgt welke hartslagzones je kan gebruiken om op de meest effectieve manier mogelijk te trainen. Veel triathleten laten ieder jaar wel een sportmedische keuring doen. Er zijn verschillende sportmedische keuringen. In deze blog lees je meer over de verschillen, waar je terecht kan voor een sportmedische keuring en hoeveel er vanuit verschillende verzekeringen vergoed wordt.

Waarom kiezen voor een sportmedische keuring?

Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen kiezen voor een sportmedische keuring. Voor sommige opleidingen, banen, sporten of wedstrijden is het verplicht om een sportmedische keuring te laten doen. Een sportmedische keuring kan ook belangrijk zijn om jouw prestaties op een verantwoorde manier te kunnen verbeteren en om te kijken of jouw lichaam geen onverwachte (hart-) afwijkingen vertoont. Na een sportmedisch onderzoek weet je precies wat je omslagpunt is en wat je exacte trainingszones zijn. Naast een sportmedische keuring is het ook belangrijk om een bewegingsanalyse voor het hardlopen te laten doen om blessures te kunnen voorkomen en om je prestaties te kunnen verbeteren. Verder is een bikefitting ook erg belangrijk om beter te kunnen presteren en om lichamelijke ongemakken op de fiets te voorkomen.

Wat is een sportmedisch onderzoek?

Een sportmedisch onderzoek is er in verschillende vormen. Er is een basis sportmedisch onderzoek dat steeds verder uitgebreid kan worden. Het basisonderzoek is een vragenlijst gecombineerd met een kort lichamelijk onderzoek. Tijdens de sportkeuringen wordt er gekeken naar alle factoren die een invloed hebben op jouw presteren als sporter en er wordt gekeken of er eventuele (hart-) afwijkingen te zien zijn.

Soorten sportmedische keuringen

Er zijn verschillende sportmedische keuringen waar je uit kan kiezen. De keuringen verschillen in hoe uitgebreid ze zijn. Zo heb je allereerst vaak een basis sportonderzoek dat bestaat uit een vragenlijst en een kort medisch onderzoek. Bij de andere keuringen komen er vaak steeds weer nieuwe onderzoeken bij. In de onderstaande lijst vind je alle verschillende sportmedische onderzoeken.

  • Basis Sportmedisch Onderzoek
  • Basisplus Sportmedisch Onderzoek
  • Groot Sportmedisch Onderzoek
  • Uitgebreid Sportmedisch Onderzoek (Topsportmedisch Onderzoek)

Waar kan je terecht voor een sportmedische keuring?

Voor een sportmedische keuring kan je, zonder verwijzing van de huisarts, terecht op veel verschillende plekken in Nederland. Je kan heel makkelijk via internet een afspraak maken op de plek die voor jou handig is. Het is wel handig om te kijken naar hoeveel jouw verzekering vergoed. Sommige verzekeraars willen graag dat je kiest voor een sportmedische keuring met een bepaald certificaat. Kies je voor zo’n keuring, dan kan het toch flink schelen in het bedrag dat je uiteindelijk moet betalen. Heb je last van blessures of andere ongemakken tijdens het bewegen? Dan krijg je vaak een vergoeding voor verschillende testen vanuit de basisverzekering. Let op: De kosten voor een sportmedisch onderzoek zijn per sportmedische onderzoekscentra verschillend.

Vergoedingen vanuit verschillende verzekeringen

Het is belangrijk om te weten dat veel verzekeringen (een deel van) de sportmedische keuringen vergoeden. Wanneer je wilt weten hoeveel jouw verzekering vergoed en of je daarvoor een aanvullende of topverzekering nodig hebt, kan je een kijkje nemen in het overzicht van sportzorg.nl.

Optrimize


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid. Wil je reageren op deze blog? Dat kan via onze contactpagina!


Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.