Wanneer je last hebt van blessures tijdens het hardlopen of wanneer je juist hardloopblessures wilt voorkomen, kan je een bewegingsanalyse lopen laten doen (in het Engels “gait analysis”). Een ganganalyse wordt ook wel een biomechanisch looponderzoek genoemd. Veel oorzaken van klachten die kunnen verschijnen tijdens het hardlopen kunnen niet altijd worden vastgesteld tijdens klassieke metingen. Moderne technologieën kunnen hierbij erg waardevol zijn. In deze blog lees je meer over wat een ganganalyse inhoudt, waarom het slim is om looponderzoeken te laten doen en waar je terecht kan voor een biomechanisch looponderzoek.
Waarom een bewegingsanalyse?
Zoals je in de inleiding hebt kunnen lezen kan een bewegings- of loopanalyse helpen bij het voorkomen van hardloopblessures, bij het vinden van een oorzaak van hardloopblessures en voor het verbeteren van de techniek.
Pijnklachten kunnen ontstaan door een te hoge trainingsbelasting maar ook door afwijking in de stand van de voeten of door een afwijking in het bewegingspatroon. De klachten van de twee afwijkingen kun je voelen in je voeten, enkels, knieën maar ook daarboven, bijvoorbeeld in je heupen, rug of nek.
Met klassieke metingen kom je niet altijd achter de oorzaak van deze klachten. De kans is groter als er gebruik wordt gemaakt van moderne technologieën. Hieronder lees je meer over de verschillende onderdelen van het bewegingsonderzoek.
Manueel osteopatisch looponderzoek
Tijdens een manueel osteopatisch looponderzoek worden houdingen en bewegingen geanalyseerd tijdens actieve en passieve bewegingstesten. In het onderzoek wordt de mobiliteit van het hele lichaam beoordeeld. Er wordt gekeken naar gewrichten, spieren, bindweefsel, organen, ogen, kaakgewricht en nog veel meer.
Zo is de heup bij veel mensen de oorzaak van klachten tijdens het hardlopen. Daar wordt regelmatig overheen gekeken. Een heupdisfunctie kan bijvoorbeeld de oorzaak zijn van lage rugklachten, een lopersknie of ischialgie.
Footscananalyse
Er kan ook een digitale voetafdruk gemaakt worden, dat wordt ook wel een footscan genoemd. Een footscan meet de voetstabiliteit in stand op één been, de statische afdruk van de voetzool en het voetgewelf en het afrolpatroon van de voet. Tijdens deze footscananalyse worden blootsvoets en met loopschoenen verschillende metingen gedaan van voetzoolafdrukken. Deze voetzoolafdrukken komen op een drukplaat, vaak geïntegreerd in een sprinttrack van een aantal meter lang.
Bewegingsanalyse
Tijdens de bewegingsanalyse wordt gekeken naar de loopstijl en het looppatroon. Vaak wordt er gebruik gemaakt van filmbeelden die vertraagd afgespeeld worden. Deze beelden laten het looppatroon en de voetafwikkeling zien.
Adviezen, tips en aanbevelingen
Uit de resultaten en data uit de onderzoeken wordt een beeld gevormd van de bestaande bewegingsbeperkingen. Deze resultaten worden verwerkt tot de juiste adviezen, tips en aanbevelingen. Deze adviezen kunnen te maken hebben met de soort schoenen, aangepaste inlegzolen, oefeningen, manuele therapie en ga zo maar door. Vaak krijg je aan het eind van het onderzoek een gedetailleerd rapport mee.
Waar kan je terecht voor een bewegings- of loopanalyse terecht?
Heb je tijdens het hardlopen last van lichaamsklachten? Of wil je blessures voor zijn? Dan kan je een bewegings- of loopanalyse doen. Voor zo’n analyse kan je op verschillende plekken terecht. Zo bieden verschillende sportzaken en gespecialiseerde hardloopzaken een loopanalyse aan. Vaak krijg je de loopanalyse gratis wanneer je in de winkel een paar hardloopschoenen koopt. Koop je er geen schoenen, dan betaal je er een redelijk bedrag voor. Ook kan je voor een looponderzoeken terecht bij de fysio, hier heb je geen verwijzing voor nodig. Vaak wordt deze analyse vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Bij sportmedische onderzoekscentra kan je ook terecht voor verschillende onderzoeken, bijvoorbeeld een sportmedische keuring.