Voeding en herstel

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Wanneer je aan het trainen bent voor een triathlon is het belangrijk dat je gezonde en voedzame maaltijden eet en dat je ervoor zorgt dat jouw lichaam na een zware inspanning goed kan herstellen. Veel atleten onderschatten deze twee elementen nog wel eens en dat is zonde! Het zijn twee onmisbare elementen om het beste uit jezelf te kunnen halen. Wanneer je alleen aandacht schenkt aan de trainingen en voeding en herstel verwaarloost, maak je eerder kans om overtraind te worden of om blessures op te lopen.

Gezonde voeding en supplementen

Het is erg belangrijk om gezonde voeding tot je te nemen wanneer je veel traint voor een triathlon. Wanneer je de juiste hoeveelheid macro’s binnenkrijgt (eiwitten, koolhydraten en vetten) en de juiste micro’s (vitaminen en mineralen), zorg je voor een betere weerstand en een beter herstel van het lichaam na het sporten. Eiwitten zijn belangrijk voor een sneller spierherstel, dat is ook de reden dat veel sporters eiwitshakes nemen. Op triathlon365 vind je ook verschillende gezonde en lekkere recepten die jou kunnen helpen bij het invullen van een gezond en voedzaam eetschema. Eventueel kan je gebruik maken van verschillende supplementen als aanvulling op een gezond voedingspatroon. Zo wordt onder andere Omega-3 vaak aangeraden als aanvulling.
Zeker tijdens het trainen voor de langere afstanden, de halve en de hele, heb je ook tijdens de trainingen en tijdens de wedstrijd speciale sportvoeding nodig, bijvoorbeeld in de vorm van gelletjes of repen (of zelfs winegums die bij de hele triathlon Frysman klaar staan bij verschillende verzorgingsposten. Op triathlon365 besteden we veel aandacht aan vegetarische en veganistische voedingspatronen.

Supplementen voor triatleten

Gewicht

Naast dat gezonde voeding belangrijk is voor een goed herstel en voor een goede weerstand, is het ook belangrijk om te zorgen voor een gezond gewicht. Veel professionele triatleten besteden veel aandacht aan het werken naar een bepaald wedstrijdgewicht waarmee ze beter en sneller kunnen presteren. Vaak hebben triatleten als ze op hun wedstrijdgewicht zitten een lager vetpercentage dan tijdens de rest van het jaar. Ze worden hierdoor sneller omdat ze ook minder gewicht “mee hoeven te dragen”. Het is wel belangrijk dat je niet een te laag vetpercentage hebt, dan gaat het ten kostte van je energie en kun je last krijgen van verschillende gezondheidsproblemen. Een sportdiëtist kan jou helpen om rustig en verantwoord toe te werken naar een ideaal wedstrijdgewicht.

Herstel

Het allerbelangrijkste element voor een goed herstel is slaap. Er zijn een aantal factoren waaraan je kan zien of je goed slaapt. Allereerst is het belangrijk om te kijken of je makkelijk en snel in slaap valt wanneer je wilt gaan slapen. Ten tweede is het belangrijk dat je goed doorslaapt en ’s nachts niet vaak wakker wordt. Ook is het belangrijk dat je lang genoeg slaapt. Ook kan je jouw slaap beoordelen op of je in de ochtend fris en uitgerust wakker wordt.
Naast slaap zijn er nog meer dingen die je kunt doen voor een goed herstel. Denk bijvoorbeeld aan sportmassages, cryotherapie, het gebruik van sportbalsems, oefeningen met een foamroller, rekken en sommige (professionele) triathleten zweren zelfs bij yogalessen.

Optrimize

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: