Waarom je als triatleet de aanschaf van een roeitrainer kunt overwegen

Triatleet roeitrainer

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Ooit wel eens nagedacht waarom je als triatleet de aanschaf van een roeitrainer kunt overwegen? Wij wel. Een roeitrainer of roei-ergometer heeft een aantal voordelen die het voor jou als triatleet heel interessant maakt gebruik van een roeitrainer te maken. Dit kan heel goed als aanvulling op je trainingen of als vervanging van een deel van je trainingen.

Voordelen (en nadelen) van een roeitrainer

Maar wat zijn nu de voordelen van een roeitrainer, en wat betekent dat voor jou als triatleet? Dat gaan we nu aan je uitleggen.

Full body workout

Met een training op een roeitrainer gebruik je veel spieren. Zowel je benen, core, schouders, rug en armspieren worden getraind. Gelijker tijd train je je hart- longfunctie oftewel je conditie.
Afhankelijk van de soort training die je doet kan je meer de focus leggen op cardio of op kracht. Voor jou als triatleet is het cardio aspect natuurlijk heel belangrijk.

Laagdrempelig

Iedereen kan starten op een roeitrainer. Je hebt buiten de roeitrainer niet veel spullen nodig. Als triatleet heb je natuurlijk wel een fietsbroekje, een sportshirtje en een paar sportschoenen in bezit.
De techniek is belangrijk, maar is eenvoudig aan te leren. Denk niet dat je ook gelijk in het water in een echte roeiboot weg kunt roeien, daar komt heel wat meer techniek bij kijken.

Je eventuele huisgenoten kunnen ook gebruik maken van de roeitrainer, ook als je huisgenoten geen triatlon ambities hebben.


Kans op blessures is klein

Als je de juiste techniek gebruikt dan is de kans op blessures heel klein, een beetje vergelijkbaar met zwemmen. Je gebruikt wel veel spieren maar deze krijgen geen schokbelastingen zoals bij hardlopen.

Je hoeft niet de deur uit

Wanneer je thuis de beschikking hebt over een roeitrainer dan hoef je niet de deur uit om een training te doen. Je hebt geen reistijd en ook bij slechte weersomstandigheden kan je trainen. Bovendien kan je het op ieder moment van de dag doen, ook als het buiten donker is.

Nadelen

Uiteraard zijn er ook nadelen, je moet zo een roeitrainer aanschaffen en je moet hem ergens kwijt kunnen.

Wat betekent dit voor jou als triatleet?

Gezien de voordelen geven we wat voorbeelden die het voor jou als triatleet misschien interessant maken om een roeitrainer in huis te hebben.

  • Zijn de zwembaden dicht, of zijn de openingstijden van het zwembad op onmogelijke tijden, ga als alternatief roeien.
  • Is het glad buiten, vervang je fietstraining of looptraining door een roeitraining.
  • Gebruik je roeitrainer buiten het wedstrijdseizoen om afwisseling in je training te brengen, hang je fiets bijvoorbeeld een periode ‘in de wilgen’. Zodat je daarna weer extra veel zin hebt om op de fiets te zitten.
  • Heb je een blessure waardoor je niet kunt hardlopen, maar wel een workout op de roeitrainer kunt doen? Vervang dan je looptraining door een roeitraining en houd je conditie op peil.

Een roeitrainer aanschaffen?

Of een roeitrainer in jouw situatie meerwaarde biedt is natuurlijk iets wat je als triatleet uiteindelijk zelf bepaalt. Het is uiteindelijk het afwegen van voor- en nadelen, die afwegingen leiden voor iedereen tot een ander resultaat.
Mocht je tot aanschaf over willen gaan dan kan je op roeitrainer365.nl een heleboel informatie vinden. Je vindt daar informatie over de verschillende soorten roeitrainers en waarop je moet letten bij de aanschaf van een roeitrainer.
Ook hebben we een heel mooi schema voor beginners gemaakt, die jij en je eventuele huisgenoten kunnen gebruiken.

Optrimize

Categorie: Triathlon

Foto van auteur

Henk

Henk is de meest ervaren triatleet van de website. Hij is inmiddels met triathlon-pensioen en heeft meerdere hele en halve afstanden voltooid. Met passie schrijft hij nog steeds voor Triathlon365. Becel heeft hem gevolgd voor een online documentaire, waarin de voordelen van Triathlon voor Henk goed zichtbaar zijn. Bekijk de documentaire van Becel.

Deel dit artikel op: