Verschillen tussen dames en heren racefietsen

Vrouwen fiets verschil mannen racefiets

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Van steeds meer merken zie je speciale racefietsen voor dames. Deze krijgen bijvoorbeeld een toevoeging “Lady”, “Woman” of “WMN”. Het gemiddelde lichaam van een man en vrouw zijn structureel heel verschillend. Daarom bestaat er ook een groot verschil tussen heren en dames racefietsen. In deze blog leer je over de verschillen tussen de fietsen en waarom die verschillen er zijn. Waar gesproken wordt over de verschillen tussen de twee geslachten, gaan wij (en de fietsfabrikant) uit van gemiddelden. Wij raden altijd een bikefitting aan om bijvoorbeeld te bepalen wat voor zadel, frame en stuur goed bij je past. Een vrouwenstuur of vrouwenzadel hoeft niet per se goed bij jou te passen, alleen omdat je een vrouw bent. Zo kan een mannen- of unisexzadel misschien wel de beste optie voor jou zijn.

De grote verschillen op een rij

Op het eerste gezicht lijken de fietsen helemaal niet zoveel anders. Toch zijn er een aantal kleine verschillen als je wat beter naar de twee soorten fietsen kijkt. Sommige vrouwen kiezen liever voor een herenfiets. Toch is het verstandig om eerst goed te kijken naar de volgende verschillen tussen een fiets voor vrouwen en een heren-racefiets.

Framecontructie

Niet alle dames en heren racefietsen zijn structureel anders. De meeste fietsen zijn dat echter wel. Het grootste verschil is vaak de bovenbuis van het frame. Dit is het deel van de fiets dat het stuur verbindt met het zadelgedeelte. Op damesfietsen, die voor meer casual ritjes bedoeld zijn, is deze stang naar beneden gericht richting het zadel, zodat je eenvoudiger op de fiets stapt. Bij herenfietsen loopt deze stang gelijk met de grond.

Ook al zie je dit verschil niet direct terug bij fietsen, is de bovenbuis vaak wel korter bij damesfietsen. Vrouwen hebben meestal korte torso’s en lange benen, terwijl de torso van mannen langer is. Voor een man en een vrouw van dezelfde lengte zal de fiets van de vrouw waarschijnlijk korter zijn, maar het zadel hoger.

Vrouwenzadels en mannenzadels

Veel goedkopere merken zijn uitgevoerd met een unisex zadel. Deze zijn geschikt voor zowel dames als heren. Dit is wellicht prima voor hele korte ritten, maar kan erg ongemakkelijk zijn als vrouw voor langere ritten. Betere fietsen zijn uitgerust met speciale racefietszadels voor vrouwen. Deze modellen hebben een breder zitvlak. Mannenzadels zijn doorgaans iets langer. Je kan ook een los vrouwen/dameszadel voor racefietsen kopen om deze op jouw huidige fiets te monteren.

Vrouwenzadel racefiets
Een voorbeeld van een vrouwenzadel voor op de racefiets. Bekijk bij Bol.com

Sturen

Het stuur is meestal anders op een vrouwenracefiets, vergeleken met de mannenversie. Een groot verschil is dat de gemiddelde vrouw minder breed is dan de gemiddelde man. Een gemiddeld stuur op heren-racefietsen is meestal breder, tussen de 42 en 44 centimeter breed. Het stuur op damesfietsen is tussen de 38 en 40 centimeter, waardoor het geschikt is voor smallere schouders.

Bovendien is de stuurpen meestal langer op herenfietsen. Op deze manier biedt het meer plaats voor de langere armen van de man. De gemiddelde vrouw heeft een kortere torso. Een racefiets voor vrouwen is dan ook vaak uitgerust met een kortere stuurstang, zodat het stuur makkelijk bereikt kan worden.

Een samenvatting

Er zijn zeker verschillen tussen de racefietsen voor vrouwen en mannen. Toch hoeft het niet te betekenen dat je als vrouw zijnde altijd een WMN of LADY racefiets moet kopen. Een testrit en eventueel een bikefitting zijn handig om te bepalen wat voor soort fiets (of fietsonderdelen, zoals zadel, stuur en lengte van de stuurstang) goed bij jouw lichaamsbouw past. De verschillen tussen de heren en dames racefietsen zijn op het eerste gezicht vrij klein. Je ziet het dus niet snel als je als vrouw op een mannenfiets fietst of andersom. Het meest opvallende verschil is dat bij vrouwen de buis tussen zadel en stuur schuin afloopt. Andere verschillen zijn vrij subtiel.

Optrimize


Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid. Wil je reageren op deze blog? Dat kan via onze contactpagina!


Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.