Verschillende vormen van elektrolyten

Soorten elektrolyten

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Elektrolyten zijn bijna onmisbaar voor (duur-) sporters. Wanneer je als sporter veel zweet verliest tijdens een training en wanneer je traint met warm weer is het belangrijk om het verloren vocht en de verloren elektrolyten snel weer aan te vullen. Hoe langer de training of de wedstrijd en hoe warmer het weer, hoe belangrijker het is om de elektrolyten tijdig aan te vullen. Zo kan je de elektrolyten al voor de activiteit of tijdens de activiteit nemen. Er zijn verschillende vormen van elektrolyten. Welke vormen er zijn en wat de voor- en eventuele nadelen van deze verschillende vormen zijn lees je in deze blog.

Verschillende vormen van elektrolyten

Elektrolyten zijn verkrijgbaar in talloze verschillende vormen. Zo kan je zelf een vorm kopen die je prettig vind, bijvoorbeeld met of zonder koolhydraten. Wij hebben de verschillende vormen van elektrolyten voor jou op een rijtje gezet.

Elektrolyten tabletten

Eén van de verschillende vormen elektrolyten zijn de elektrolyten tabletten. Dit is een vorm van elektrolyten waar wij als sporters ervaring mee hebben. De tabletten zijn verkrijgbaar van verschillende merken. Je kan de bruistabletten laten oplossen in water, bijvoorbeeld in een glas of in een bidon. Meestal hebben de tabletten een lekkere subtiele fruitsmaak. De meeste tabletten leveren trouwens geen energie. Er zitten geen of weinig calorieën en koolhydraten in. Je kan de tabletten dus niet zien als een vorm van sportvoeding. Wij hebben zelf ervaring met de elektrolyten tabs van Powerbar.

Drank met elektrolyten

Er zijn verschillende sportdranken verkrijgbaar die elektrolyten bevatten. Zo heb je van het merk AA Drink een isotone drank die ook elektrolyten bevat. Verder zit er ook glucose-fructosestroop in die jouw lichaam tijdens het sporten van wat extra energie voorziet of na het sporten zorgt dat de energie weer wordt aangevuld. Ook isotone dranken van merken zoals Aquarius bevatten vaak elektrolyten. Wil je een elektrolyten drank zonder suiker? Dan kan je vaak beter kiezen voor elektrolyten tabletten die je oplost in water. Ook is het mogelijk om zelf elektrolyten drank te maken.

Elektrolyten supplement

Elektrolyten zijn ook verkrijgbaar in een supplementvorm. Bij Myprotein vind je bijvoorbeeld elektrolyten in pilvorm. Ook heb je speciale keto supplementen met elektrolyten. Vaak kan je de tabletten innemen met een glas water.

Poeder met elektrolyten

Er zijn verschillende merken die elektrolytenpoeder verkopen. Je kan dan een lepel toevoegen aan je bidon. Kies ervoor om de elektrolytenpoeder alleen te nemen of om hem te combineren met koolhydraten. Bijvoorbeeld met een combinatie van dextrose en maltodextrine. Ben je geïnteresseerd in Keto? Dan kan een keto elektrolyten poeder helpen om de keto griep te voorkomen. 

Optrimize

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: