Voor triatleten is aerodynamica tijdens het fietsen ontzettend belangrijk. Zeker tijdens wedstrijden waar stayeren verboden is wil je het liefst zo min mogelijk luchtweerstand overwinnen. Dit is ook de reden waarom de meeste triatleten een ligstuur op hun fiets hebben en een triathlon-, aero of tijdrithelm op hebben. In een echte windtunnel kan je precies zien hoe je de aerodynamica tijdens het fietsen kan verbeteren. Echter is een windtunnelmeting wellicht alleen voor de profs weggelegd, omdat dit enorm duur is.. Sinds 2020 bestaat in Nederland gelukkig de virtuele windtunnel meting van HiWind. Wij hebben in samenwerking HiWind de virtuele windtunnelmeting mogen ervaren.
Maak kennis met HiWind
HiWind is een nieuwe start-up die virtuele windtunnel testen aanbiedt voor wielrenners en triatleten om hun fietshouding (nog) meer aerodynamisch te maken. In tegenstelling tot echte windtunnels is de virtuele windtunnel meting een stuk beter betaalbaar en daardoor voor iedereen toegankelijk. Dat is fijn, want maar liefst 80 tot 90% van de kracht tijdens het fietsen wordt gebruikt om de luchtweerstand te overwinnen! Hier kan je dus ook flink wat winst mee behalen! Achter HiWind vind je drie verschillende gezichten:
- Peter Droogers, de oprichter en drijvend kracht achter HiWind . Hij heeft een achtergrond in vloeistofmechanica en is binnen HiWind verantwoordelijk voor algemene zaken en de virtuele windtunnel.
- Jesper Verhey heeft een achtergrond als bewegingswetenschapper en verbindt het aerodynamische met de optimale lichaamshouding.
- Jan van Til verzorgt binnen HiWind de aerogadgets en voert de meeste 3D scans uit.
Wat is een virtuele windtunnel?
Een virtuele windtunnel is een door de wetenschap ontwikkeld simulatiemodel die een echte windtunnel nabootst. Voor de virtuele windtunnel meting wordt er eerst een 3D scan gemaakt. Deze 3D scan wordt na een handmatige controle en bewerking in de virtuele windtunnel geplaatst. De wind wordt vanaf één kant de tunnel in geblazen. Een high-performance computer berekent de krachten op de wielrenner en de diverse aerodynamische eigenschappen van één houding in ongeveer 1,5 à 2 uur. Ook worden er in die tijd figuren gemaakt van windprofielen en drukprofielen.
De virtuele windtunnel meting van Henk
Henk van Triathlon365 heeft de virtuele windtunnel meting bij HiWind mogen ervaren. Hier hebben wij een kort verslag van gemaakt. Wij werden hartelijk ontvangen door Peter Droogers bij Manivelo Wielersport. Aangezien het een zonnige dag was en het in de winkel te licht was voor de 3D scan vond deze plaats in de opslagruimte van de winkel.

De 3D scan
Voor de 3D scan moest Henk op zijn eigen fiets op een Tacx twee verschillende houdingen aannemen voor 5 à 10 minuten. Peter maakte de 3D scan door om Henk heen te lopen met een iPad met een speciale 3D scanner met infrarood licht. In de ruimte waar de 3D scan wordt gemaakt moet er voldoende licht zijn maar ook niet te veel licht.

Het rapport
Een week na de meting kregen wij met de post het rapport binnen. In het rapport vind je een uitgebreide introductie met een extra uitleg over de virtuele windtunnel meting en over de verschillende waardes die je terug ziet in het rapport. Tevens vind je verderop in het rapport een toelichting over onder andere vermogen en CdA wrijvingscoëfficiënt.

De aanbevelingen voor Henk
In het rapport zijn de aanbevelingen voor verbetering van de aerodynamica onderverdeeld in twee groepen. Aanbevelingen die gericht zijn op de houding en niet houding specifieke aanbevelingen. De meest relevante aanbevelingen worden in het rapport aangegeven door middel van een uitroepteken. Deze meest relevante aanbevelingen hebben wij hieronder benoemd. In het rapport staan echter nog veel meer handige aanbevelingen.
- Het hoofd meer naar beneden houden
- De rug ronder houden
- Ellenbogen meer naar binnen plaatsen
- Kleding strakker om het lichaam
- Geen of kleinere objecten in de achterzak
- Objecten niet in achter-zijzak, maar in achter-achterzak
- Overschoenen dragen
Alle aanbevelingen zijn gericht op aerodynamica. Het is dus aan jou om te kijken hoe je de aanbevelingen kan toepassen maar toch een comfortabele houding kan behouden, het meeste vermogen kan overbrengen, veilig kan fietsen en wat je zelf als triatleet prettig vindt. De meeste aanbevelingen kan je echter prima direct overnemen. Erg interessant en leerzaam. Henk gaat de periode direct aan de slag met deze tips!
Zelf een virtuele windtunnel meting ervaren
Er zijn twee verschillende soorten virtuele windtunnelmetingen waar je uit kan kiezen bij HiWind. Bij de essentiële meting krijg je een heldere rapportage met twee fietshoudingen, een aerodynamische analyse en tips voor betere houdingen. Kies je voor de uitgebreide meting dan krijg je een uitgebreide rapportage van drie fietshoudingen, een extra hoge resolutie scan en een uitgebreide detail analyse.
Je kan voor een meting terecht in Arnhem, Utrecht of Amsterdam. Zijn er meer dan 5 personen geïnteresseerd in de meting? Dan kan er in overleg ook een meting georganiseerd worden op een eigen locatie. Er is dan wel een ruimte nodig van minimaal 4 x 4 meter en goed licht.
Manivelo wielersport
In Arnhem zijn wij voor de virtuele windtunnel meting vriendelijk ontvangen door Ninko van Manivelo Wielersport. In de showroom vind je fietsen en frames van onder andere Niner, Kona en Orbea. Ook kan je bij Manivelo wielersport terecht voor het onderhoud en reparaties van racefietsen en mountainbikes, fietsmetingen, gespecialiseerd onderhoud van voorvorken en dempers en voor het bouwen van handgespaakte wielen.
