Home » Water meenemen tijdens lange hardlooptraining

Water meenemen tijdens lange hardlooptraining

Water tijdens hardlopen meenemen

Zodra je langer dan een uur aan het hardlopen bent is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je gehydrateerd blijft. Hoewel sommige hardlopers hun route plannen zodat ze onderweg langs waterfonteinen komen moet je toch zelf water meenemen. Natuurlijk kan je ook iemand meenemen die jou af en toe een bidon met water kan overhandigen. Lukt dat niet dan zul je toch zelf water mee moeten dragen. De goedkoopste manier is om een waterfles in de hand te houden. Zweethanden en het ongemakkelijk vasthouden van grotere bidons maken het lastig om je goed te kunnen concentreren op het hardlopen. Je wordt dan afgeleid van belangrijke dingen zoals vorm en tempo. Gelukkig zijn er meerdere opties voor hardlopers om water en elektrolyten op praktische en handige manieren te dragen.

Handfles voor hardlopers

De meeste hardlopers kiezen voor de kortere afstanden om handfles mee te nemen. Een normale bidon heeft vaak onvoldoende grip, al helemaal als je zweethanden hebt. Kies bijvoorbeeld voor een speciale handfles met extra grip en ook nog eens ruimte voor een gelletje, bankpas en telefoon. De serie Camelbak Quick Grip flessen zijn erg goed geschikt voor hardloopafstanden tot 20 kilometer.

Hardloop riem

Bekijk de beste hardloopriemen online: Decathlon | Wiggle.nl

Heupriemen zijn uitgerust met holsters om flessen te dragen. Sommigen bevinden zich op de lagere rug om een enkele, grotere fles te dragen. Anderen zijn geschikt voor meerdere kleinere flesjes, die rond de taille worden gedragen. Voordelen zijn onder andere dat de handen vrij zijn tijdens het lopen, het aangepast kan worden aan het individuele lichaamstype en dat het meer capaciteit heeft dan handflessen. Daarnaast kan je bij de meeste heupgordels ook een bankpas, energiegel zoals de PowerGel en/of telefoon kwijt.

Rugzak of vest met water voor tijdens hardlopen

Camelbak hardloopvest water

Camelbak hardloopvest. Bron

Bekijk alle rugzak en vest-systemen online: Decathlon | Wiggle.nl

Voor zeer lange runs, vooral die zonder gemakkelijke toegang tot waterbronnen, is een hydratatierugzak een uitstekende optie. Deze packs zijn uitgerust met een waterzak van flexibel polyurethaan, die één tot drie liter wat kan bevatten. Voordelen van dit soort vesten:

  • Verdeelt het gewicht over het oppervlak van de rug, zodat je meer water kan dragen.
  • Een slang met een bijtventiel maakt deze optie de eenvoudigste om te gebruiken. Geen gedoe met flessen
  • Grote watercapaciteit
  • Meerdere vakken om snacks, routekaarten en andere benodigdheden in op te bergen

Nadelen van dit soort systemen zijn:

  • Waterzakken kunnen soms lastig schoon te maken zijn. Dit is vooral bij de iets goedkopere versies.
  • Meerdere contactpunten met het lichaam. Vergroot de kans op schuren.
  • Niet alle rugzakken zijn gemaakt om comfortabel te zitten bij vrouwen. Kan ongemak op de borst veroorzaken. Of schuurplekken bij de schouders.
nv-author-image

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *