Het aantrekken van een wetsuit is een vak apart. Zeker als je voor het eerst een wetsuit hebt aangeschaft en gaat dragen kan je het gevoel hebben dat je er nooit in komt. Er zijn gelukkig een aantal trucs en tips waardoor het stuk makkelijker wordt om jouw wetsuit aan en uit te trekken. Op Triathlon365 vind je ook verschillende handige tips voor het kopen van een wetsuit.

Benodigdheden 

  • Plastic boterhamzakjes
  • Eventueel rubberen handschoenen

Wetsuit aantrekken

Voordat je met je voeten in je wetsuit gaat, doe je er eerst doorzichtige plastic zakjes omheen. Hierdoor glijden je voeten veel makkelijker in de wetsuit.

Denk daarna aan het aantrekken van een panty, misschien makkelijker om te visualiseren. Trek de wetsuit goed hoog op aan de onderkant zodat je enkels vrijkomen. Hierdoor heb je straks meer ruimte aan de bovenkant. Net als bij het aantrekken van je panty moet je heel erg voorzichtig zijn met je nagels. Trek de wetsuit aan vanuit de binnenkant, de buitenkant van je wetsuit is veel kwetsbaarder en daar trek je makkelijker iets kapot. Eventueel kan je voor het aantrekken ook gebruik maken van rubberen handschoenen zodat je nagels veilig verpakt zitten.

Het aantrekken van de armen gaat eigenlijk hetzelfde. Gebruik de plastic zakjes om er makkelijk in te glijden en trek de armen zoveel mogelijk aan. Probeer niet te veel aan de stof bij je oksels te trekken, hier is de stof ook weer een stuk kwetsbaarder. Zitten je armen in de wetsuit? Duw dan je schouders goed naar achteren en laat iemand de rits dichttrekken.

Uittrekken van de wetsuit

Nog belangrijker dan het aantrekken van een wetsuit is het snel kunnen uittrekken van een wetsuit. Met snelle wissels kan je zonder veel moeite toch een aantal minuten van je finishtijd afsnoepen. Oefening baart kunst is hierbij een belangrijke regel. Oefenen, oefenen en nog meer oefenen. Je zal merken dat je steeds sneller wordt. Als je uit het water komt trek je de rits naar beneden en laat je wat water in je pak lopen, hierdoor krijg je het pak sneller uit. Haal je armen er vast uit en trek het pak alvast uit tot je middel. Trek de wetsuit ook weer uit door de binnenkant vast te pakken en naar beneden te halen.