Wetsuit aantrekken en uittrekken: Een stappenplan

Triatlon wetsuit aantrekken tips stappenplan

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Een wetsuit aantrekken kan zonder de juiste techniek best lastig zijn. Zeker wanneer je voor het eerst een wetsuit hebt aangeschaft kan je het gevoel hebben dat je er nooit in komt. Ook kan je een wetsuit helaas vrij snel beschadigen. Er zijn gelukkig een aantal trucs en tips waardoor het stuk makkelijker wordt om jouw wetsuit aan en uit te trekken. En om je wetsuit heel te houden. Ben je nog niet in het bezit van een wetsuit? Op Triathlon365 vind je ook verschillende handige tips voor het kopen van een wetsuit.

Wetsuit aanschaffen

Heb je nog geen wetsuit in de kast hangen of ben je op zoek naar een nieuw wetsuit? Dan zijn er verschillende webwinkels waar je een wetsuit kan aanschaffen. Kijk bijvoorbeeld eens naar het uitgebreide assortiment op triathlonaccessoires.nl. Heb je wel een wetsuit in de kast? Een wetsuit aantrekken wordt dan een stuk makkelijker als je de tips in deze blog gebruikt.

Wetsuit aantrekken

Hieronder vind je de verschillende stappen die je kunt nemen bij het aantrekken van een wetsuit. Ook vind je de benodigdheden die het aantrekken van een wetsuit een stuk makkelijker maken. Vergeet deze benodigdheden niet op jouw triathlon paklijst te zetten. In het stappenplan heb ik ook enkele tips verwerkt van hoe ik dit meestal aanpak!

wetsuit aantrekken

Wetsuit aantrekken: Dit heb je nodig

Wil je een wetsuit aantrekken? Dan kan je gebruik maken van de onderstaande benodigdheden.

  • Plastic boterhamzakjes
  • Eventueel rubberen handschoenen

Plastic boterhamzakjes om je voeten

Voordat je met je voeten in je wetsuit gaat, doe je er eerst doorzichtige plastic boterhamzakjes omheen als een soort sokken. Hierdoor glijden je voeten veel makkelijker in de wetsuit.

Aantrekken van de pijpen van de wetsuit

Denk bij het aantrekken van de pijpen aan het aantrekken van een panty, misschien makkelijker om te visualiseren. Trek de wetsuit eerst goed hoog op aan de onderkant zodat je enkels vrijkomen. Hierdoor heb je straks meer ruimte aan de bovenkant. Net als bij het aantrekken van je panty moet je heel erg voorzichtig zijn met je nagels. Trek de wetsuit aan vanuit de binnenkant, de buitenkant van je wetsuit is veel kwetsbaarder en daar trek je makkelijker iets kapot. Eventueel kan je voor het aantrekken ook gebruik maken van rubberen handschoenen zodat je nagels veilig verpakt zitten.

Mouwen aantrekken van de wetsuit

Het aantrekken van de armen gaat eigenlijk hetzelfde. Gebruik de plastic zakjes om er makkelijk in te glijden en trek de armen zoveel mogelijk aan. Probeer niet te veel aan de stof bij je oksels te trekken, hier is de stof ook weer een stuk kwetsbaarder. Zitten je armen in de wetsuit? Duw dan je schouders goed naar achteren en laat iemand de rits dichttrekken.

Bekijk ook de onderstaande video met tips voor het aantrekken van een wetsuit:

Uittrekken van een wetsuit

Naast een wetsuit aantrekken is het natuurlijk ook enorm belangrijk om je wetsuit snel uit te kunnen trekken tijdens een wedstrijd. Met snelle wissels kan je zonder veel moeite toch een aantal minuten van je finishtijd afsnoepen. Oefening baart kunst is hierbij een belangrijke regel. Oefenen, oefenen en nog meer oefenen. Je zal merken dat je steeds sneller wordt. Als je uit het water komt trek je de rits naar beneden en laat je wat water in je pak lopen, hierdoor krijg je het pak sneller uit. Haal je armen er vast uit en trek het pak alvast uit tot je middel. Trek de wetsuit ook weer uit door de binnenkant vast te pakken en naar beneden te halen.

Een duidelijk stappenplan

Wetsuit aantrekken: stappenplan + tips

Stap 1: Voorbereiding

Benodigdheden: Zorg dat je plastic boterhamzakjes en eventueel rubberen handschoenen bij de hand hebt.
Boterhamzakjes: Doe de boterhamzakjes over je voeten. Dit helpt je voeten soepel door de pijpen van het wetsuit te glijden.

Stap 2: Pijpen aantrekken

Voorzichtigheid: Behandel de wetsuit als een panty; wees voorzichtig met je nagels om scheuren te voorkomen.
Pijpen omhoog: Trek de wetsuit zorgvuldig omhoog tot de enkels vrij zijn. Zorg dat het goed hoog zit voor meer ruimte bovenin.

Stap 3: Mouwen aantrekken

Arm door de mouw: Gebruik de plastic zakjes ook voor je handen en glijd soepel door de mouwen van het wetsuit.
Schouders aanpassen: Zorg dat de wetsuit goed zit over je schouders en trek niet te hard aan kwetsbare delen zoals de oksels.

Stap 4: Rits sluiten

Hulp nodig: Het kan handig zijn om iemand te vragen de rits voor je dicht te trekken. Zorg dat de wetsuit goed aansluit over je hele lichaam.

Triatlon wetsuit aantrekken stappenplan

Omkleden na het zwemmen

Wil jij je na het zwemmen in het buitenwater makkelijk en snel om kunnen kleden? Dan kan je wanneer je dat prettig vindt gebruik maken van een speciale poncho van badstof. Deze kan je ook wel vinden onder de naam surfponcho. Dit kan fijn zijn wanneer het drukker is en je liever iets om je heen hebt tijdens het omkleden.

Optrimize

Categorie: Zwemmen

Foto van auteur

Puck

Puck is de medeoprichter van Triathlon365. Sport is haar met de paplepel ingegoten. Ze houdt van zwemmen, fietsen en hardlopen. Daarnaast traint ze ook graag op de sportschool. Sinds 2023 is ze afgestudeerd voedingsdeskundige.

Deel dit artikel op: