Zwemmen in het begin van het buitenwater seizoen

buitenwater

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Optimaal voorbereiden voor een triathlon?
Bekijk hier de online trainingsschema's van Optrimize!

Met het mooie en warme weer van de afgelopen dagen zou je kunnen zeggen dat het “buitenwater” seizoen weer is begonnen! Op verschillende social-media accounts zag je dat de wetsuits weer te voren zijn gehaald. In het begin van het seizoen kan de watertemperatuur nog een stuk lager zijn dan midden in de zomer, voor sommigen een reden om nog even in het binnenzwembad door te trainen. Een koud hoofd, koude voeten en handen zijn vervelend wanneer de watertemperatuur nog laag ligt. Gelukkig hoeft dit jou niet meer tegen te houden! Wij hebben opgezocht hoe je dit tegen kan gaan.

Zwemmen in koud buitenwater

De afgelopen winters zagen wij regelmatig bikkels een duik nemen in het buitenwater. Zonder wetsuit, terwijl het vroor dat het kraakte! En dan niet één persoon, maar meerdere mensen! Soms zelfs iedere week. Wij vroegen ons toen wel af wat iemand drijft om midden in de winter in badpak of zwembroek een ijskoude duik te nemen. Op internet hebben we gezocht naar ervaringen en meningen. En wat blijkt, winterzwemmen is echt een ding! Veel mensen ervaren mentale voordelen en vinden het zwemmen in koud buitenwater goed voor hun immuunsysteem. Vaak zijn ze thuis begonnen met de voorbereidingen door (deels) koud te douchen en door te zorgen voor een goede warming-up in de vorm van beweging. Er zijn ook speciale workshops te volgen in Nederland, regelmatig gegeven door yogadocenten. Eén van de bekendste koud water trainingen is bedacht door Wim Hof. Neem ook zeker eens een kijkje op YouTube en zoek dan naar ijszwemmen voor inspirerende beelden.

Zo blijf je warm

Bekijk in de Wiggle webwinkel | Neopreen badmutsen | Zwemhandschoenen | Zwemsokken

Wanneer het buitenwater seizoen start en de watertemperatuur nog laag is, kan je tijdens het zwemmen last hebben van een koud hoofd, voeten en handen. Het liefst wil je natuurlijk wel zo lang mogelijk in het buitenwater trainen om ervaring op te doen voor het aankomende wedstrijdseizoen dat (meestal) rond eind mei wordt afgetrapt tijdens de Vink + Veenman Triathlon in Nieuwkoop en tijdens kortere afstanden vanaf eind april. Gelukkig kan je in verschillende webwinkels badmutsen van Neopreen, zwemhandschoenen en zwemsokken vinden. Ook gebruiken veel mensen vaseline op het gezicht tegen de kou.

buitenwater zwemmuts
zwemhandschoenen
zwemsokken

Veilig zwemmen in koud(er) buitenwater

Zelfs wanneer het buitenwater nog koud(er) is kan je er in zwemmen! Er zijn wel een aantal tips die je kunt gebruiken om veilig te zwemmen. Ga ten eerste nooit alleen zwemmen, ga met meerdere mensen of zorg dat er iemand op de kant bij is om je in de gaten te kunnen houden. Spring niet vanaf de kant in één keer in koud water, door de kou kan je een snellere ademhaling krijgen of zelfs hyperventilatie! Loop rustig het water in en maak je polsen en nek nat voordat je onder water gaat.
Zorg dat je makkelijk het water uit kan. Wanneer je het té koud krijgt is het belangrijk dat je snel het water uit gaat. Wil je zeker weten dat het veilig is om in koud water te zwemmen? Dan kan je ook eerst een medische keuring laten doen.

Optrimize

Categorie: Zwemmen

Foto van auteur

Redactie

De redactie van Triathlon365 bestaat uit enthousiaste sporters. Zij proberen je dagelijks te voorzien van leuke artikelen over triathlon. Daarnaast krijgen zij regelmatig hulp van andere ervaren triatleten en atleten. Met deze website hoopt de redactie anderen te enthousiasmeren en informeren over deze geweldige sport.

Deel dit artikel op: